12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

13 koraka za home-made film vrijedan Hollywooda

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Dominik Janović
Dominik Janović
Student novinarstva sa željom da jednog dana postane profesionalni spiker. Vješt u pisanju (barem tako kaže baka), entuzijast i veliki sanjar, ali prevelika ljenčina koja snove ostvaruje isključivo spavajući..

Moguće je. Danas vam donosim priču o mladim ljudima koji su u svega 13 koraka napravili niskobudžetni film vrijedan premijere u Hollywoodu. Zander Weaver i njegov brat Eliot potrošili su samo 7000 američkih dolara za svoj film Cosmos i to bez ikakve financijske pomoći, u potpunosti iz vlastitog džepa.

1. Kamera od 600 dolara

Za potrebe snimanja koristili su džepnu kameru Black Magic u rezoluciji od 1080 piksela. Kasnije su kvalitetu poboljšali u programu DaVinci Resolve. Rezultiralo je time da su ih producenti pitali koju su profesionalnu kameru zaista koristili.

2. Dvije leće: jedna stara, druga jeftina

90% Cosmosa snimljeno je na modificiranom 28-metarskom objektivu Sands Hunter od 28 milimetara na koji nitko nije imao zamjerke na kraju projekta. Ostalih 10% snimljeno je na jeftinom zubu Tamron 18-200 nabavljenog preko Amazona vrijednog manje od 100 dolara.

3. Pet dolara home-made opreme za kameru

Iako je proveo sate istražujući, autor se na kraju odlučio za home-made opremu od materijala kupljenog u lokalnoj trgovini. Bakrene cijevi, drvo, nešto piljenja i bušenja rezultirali su potporom za ramena s utezima za protutežu. Kasnije je dodao i terenski monitor vrijedan 25 dolara, kupljen na Amazonu. Kako autor tvrdi, nije nešto najbolje viđeno do sad, ali poslužilo je svrsi i ono najbitnije – pouzdano je.

4. Invalidska kolica kao kolica za kameru

Kreatori filma otišli su do trgovine polovnim stvarima, gdje su nabavili invalidska kolica koja su im poslužila kao kolica za kameru. Koristili su ih oprezno, a kako tvrde – nisu prvi koji su se tako snašli.

5. Usisavač za lišće kao mašina za vjetar

Da, dok mnogi visokobudžetni filmovi koriste ventilatore i razna druga čudesa tehnologije, klinci su se snašli s običnim usisavačem za lišće koji je odlično poslužio u filmu.

6. Tri LED lampe za kompletan film

Noćno svjetlo, šumska rasvjeta, efekt mjesečine u automobilu: sve ovo odradili su kroz cijeli film koristeći samo tri LED lampe i svoje vlastite mobitele. Uspjeli su dočarati mjesečinu, osjećaj izoliranosti usred šume i slične stvari kreativnim razmišljanjem. Glumac koji nije u kadru, držao je svjetlo i viola! Cijeli film s tri lampe i aplikacijama za mobitel.

7. Rentana garaža kao studio

Mnogo ljudi ima nekog frenda s garažom ili neiskorištenim prostorom. Tako je bilo i s njima. Prijatelj im je iznajmio garažu od koje su napravili studio. Sve scene vožnje i scene u automobilu snimane su u toj garaži, koja je poslužila i kao studio.

8. Garderoba iz kućnog ormara

Sva je garderoba na glumcima u filmu iz njihove vlastite kolekcije. Igrajući se odjevnim i improviziranim modnim kombinacijama, uspjeli su dočarati likove kakve trebaju u filmu.

9. Već postojeći ili home-made modificirani rekviziti

U filmu bez love moraš imati i rekvizite bez love. Svi rekviziti za sve scene u filmu već su bili u njihovom vlasništvu: monitori, auto, oprema i slično. Sve što je bilo potrebno modificirati radili su od drveta, vijaka i sličnih sirovina improviziranim metodama.

10. Final Cut pro 7

I njega su već posjedovali. Autor filma Parazit također je koristio Final Cut pro, pa, tvrde autori zašto ne bi bio dovoljan i za nas? Iako se mnogi profesionalni autori filmova preispituju oko toga koji program koristiti, a koji ne, ovi dečki kažu da nisu imali nikakvih problema na kraju. Nitko ih nije pitao za program u kojem su uređivali.

11. Free program za efekte

Istina, samo za efekte im je trebalo oko godinu dana, ali poslužio im je potpuno besplatan program Blender3D. Njihov film ima oko 170 VFX shotova, a sve su ručno modificirali i dorađivali.

12. Motke i ručnici za plažu kao zvučna izolacija

Eliot je zvučnu izolaciju izradio od motki i ručnika za plažu. Uredio je preko 66 000 zvučnih zapisa u Final Cutu, što mu je uzelo pet dana u razdoblju od 18 mjeseci.

13. Čvrst i odlučan tim

Na riječ tim sigurno zamišljate hrpu kostimografa, snimatelja, scenarista, dramaturga, asistenata i još cijeli niz ljudi. To je opravdano i očekivano, ali vjerovali ili ne – cijeli Cosmos rađen je u timu od tri čovjeka: Zacka, Eliota i njihove majke. Zack i Eliot bili su odgovorni za svaku scenu, sekvencu, montažu, poziv – apsolutno sve u filmu. Mama je uskočila za makeup i možda poneku ideju. Nakon što su uspjeli u svom naumu, sada online pomažu drugim kreatorima filmova tako što ih inspiriraju svojim primjerom.

Za dobar film vrijedan Hollywooda ne treba ti mnogobrojan tim. Kvantiteta nikad ne jamči kvalitetu. – tvrde Zack i Eliot.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...