28. Zagrebački maraton

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ema Stanković
Ema Stanković
Vječni sanjar i borac za pravdu (tuđu i svoju). Veliki entuzijast, ali kronični pesimist. Volim osmjehe na licima svoje obitelji i prijatelja te uživam u šetnjama sa svojim psom.

1992. godine pokrenut je prvi Zagrebački maraton na inicijativu tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran. U prvih 13 godina staza maratona se dosta mijenjala pa je tek 2004. godine startno-ciljni prostor pomaknut na Trg bana Jelačića, s poluokretima u Dubravi i Črnomercu, što je donijelo „novu eru“ Zagrebačkog maratona. Zanimljivo je saznanje da se u prvih 20 godina broj sudionika povećao čak 15 puta – na prvom maratonu bilo je ukupno 512 sudionika, a 2018. godine čak 2412.

Ukupna visinska razlika cijele trase iznosi zanemarivih 5 metara, a izduženi pravac cijele rute, bez gotovo imalo usporavajućih zavoja omogućava konstantnost tempa koji se reflektira na konačni rezultat, pa je zato staza Zagrebačkog maratona jedna od najbržih maratonskih staza na svijetu.

28. Zagrebački maraton održan je 13. listopada 2019. godine s početkom u 7 sati i 45 minuta. U sklopu maratona su održane tri utrke u tri discipline: disciplina od 42 kilometra, od 21 kilometar i ruta od 10 kilometara.

Na sreću i radost svih okupljenih na ovom događaju zrake sunca obasjavale su Zagrebačke ulice cijeli dan. Osjećala sam pozitivnu energiju, vidjela sam mnoštvo nasmiješenih, ali i uzbuđenih lica. Neki su trčali, neki su navijali, a neki poput mene, upijali su sreću svih oko sebe.

U disciplini od 42 kilometra, prema neslužbenim rezultatima, najbrži je bio Kenijac Wycliffe Kipkorir Biwot, na drugom mjestu je bio Nelson Kipkogi Cherutich, a na trećem Isaac Kimutai Ngeno. Zanimljivo je kako su sva tri prva mjesta pripala Kenijcima, dok je četvrto mjesto pripalo Hrvatu Goranu Grdeniću.

U disciplini od 21 kilometar, prema neslužbenim rezultatima, na prvom mjestu je Kenijac Paul Tiongik, na drugom Joel Maina Mwangi iz Ruande, a na trećem mjestu nalazi se Mathew Kosgei iz Kenije.

Na ruti od 10 kilometara, prema neslužbenim rezultatima, najbrži je bio Dino Bošnjak, drugo mjesto zauzeo je Dorian Miškulin, a treće mjesto pripalo je Tomislavu Novoselu. Sva trojica najbržih u ovoj disciplini su iz Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje maratona pod nazivom „Pusti baterije, napuni pluća“ bilo je humanitarnog karaktera. Sva prikupljena sredstva utrošit će se u svrhu rehabilitacije i stručnog rada s osobama kojima su transplantirana pluća, sa svrhom osposobljavanja za normalno kretanje i aktivan život. To je bio razlog sam po sebi da ponosno podržim ovaj događaj pa smo se prijateljica i ja uputile podržati one koji podržavaju druge.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...