12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

5 alternativnih mjesta u okolici Splita za dnevni izlet

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Poput mnogih drugih šokantnih saznanja o sebi i o životu do kojih smo možda došli tijekom krize uzrokovane pandemijom, mogli smo također primijetiti da zaista živimo u prekrasnoj zemlji. Ne možemo poreći činjenicu da se širom Lijepe Naše, u rasponu od pedesetak kilometara od našeg doma, zasigurno skriva vrlo zgodna destinacija za dnevni izlet. 

Ne radi se o klasicima poput Plitvičkih jezera ili Kopačkom ritu koje smo svi zasigurno posjetili još u osnovnoj školi, već o skrivenim, rijetko posjećenim mjestima koja imaju potencijal da budu upravo suprotno.

U okolici Splita takvih je bisera nebrojeno mnogo, poput Primoštena, Trogira, Kaštela ili Klisa, a ovih 5 zaista zaslužuje malo više pozornosti.

1. Gospa od Prizidnice

Na jugoistočnom kraju otoka Čiova smjestila se petstotinjak godina stara crkvica s fantastičnim pogledom na Brač, Hvar i Split. Svetište je naslonjeno na samu stijenu, a do mora se dolazi strmim putem niz dalmatinski krš. Osim crkvice i male plaže u kamenu, na ovoj lokaciji postoji i nekoliko klupa, a sve zajedno recept je za idiličan poludnevni izlet. 

2. Rimski bunari Rajčica

Jako je malo stanovnika splitkog područja upoznato s ovim misterioznim mjestom upravo u Kliškoj zagori. Radi se o mjestu niti sat vremena udaljenom od Splita koje skriva deset prirodnih bunara okruženih suhozidima. Ovaj proplanak usred dalmatinske šikare u blizini je sela Matasi i Nisko, a legenda kaže kako se tu nalaze još i od vremena prije Rimljana. Ako ste ranoranioc, možete uhvatiti i žablji koncert u ovom shireovskom ambijentu.

3. Zvjezdano selo Mosor

Radi se o neprofitnoj nevladinoj udruzi čija je zvjezdarnica smještena na brdu Mosor, 20-ak kilometara od Splita. Ova se udruga od 1985. godine bavi promicanjem astronomije, edukacijama i organizacijom projekata poput male škole astronomije i meteorologije. Za 20 kuna, koliko košta ulaznica, možete promatrati nebeska tijela te razgledati vidljiva zviježđa i planete.

4. Planinarski dom Putalj, Kaštel Sućurac

Rijetko čujemo za dalmatinske planinarske domove kao izlet destinacije. Ovaj se smjestio podno južne stijene Kozjaka, odakle pogled puca na Kaštelanski zaljev, Split i Solin. Otvoren je stalno, a ondje možete i prenoćiti. 

5. Izvor rijeke Cetine

Uz taktove pjesme Oj, Cetino, rode Dražena Žanka nije teško nostalgično se odlučiti za posjet najduljoj dalmatinskoj rijeci, Cetini, čiji se izvor nalazi u podnožju Dinare, na 380m nadmorske visine. Ne treba posebno naglašavati prekrasnu prirodu kojoj ćete ovdje svjedočiti, a malo niže na rijeci imate priliku i za kayaking i canyoning. Uz profesionalne vodiče, za otprilike 300 kuna možete dobiti svu potrebnu opremu i nezaboravno iskustvo u prekrasnom cetinskom kanjonu.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...