ARTEFACTO: hrvatsko-argentinski spoj nakita i ljubavi

Must Read

ZG Zoo: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

S Labuđeg otoka u Zoološkom vrtu grada Zagreba: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

5 alternativnih mjesta u okolici Splita za dnevni izlet

Poput mnogih drugih šokantnih saznanja o sebi i o životu do kojih smo možda došli tijekom krize...

Jednostavnim koracima napunite baterije

Uz malo truda na korak ste do zdravlja i sreće. Šetnja je najjednostavnija i najprirodnija kretnja kojom...

Gle, zima popušta, dah proljeća već je u zraku. Mlado sunce razbija omaglicu nad panoramom grada podno Gričkog topa, a pogled se otvara na crvenkaste krovove, kupole, tornjeve, udaljene monolite nebodera, sve do plavičastog prstena grada. Dalje, u mašti, već se nazire more.                                                                    

Tijekom jednog putovanja u Argentinu ona je upoznala njega, kad je na južnoj hemisferi počinjalo proljeće, a u zraku mirisao jasmin. Ona, profesorica romanskih jezika i književnosti koja je oduvijek gajila interes za umjetnost i rukotvorine, zastala je, fascinirana, pred radovima koje je On prodavao – time počinje njihova priča. Dogodio se spoj koji traje već 20 godina. Svoju ljubav jedno spram drugog preselili su iz Argentine u Hrvatsku, a sa sobom su ponijeli umijeće izrade nakita. Ako se mene pita, svakako jedna od najromantičnijih priča koja je ujedno stvorila životne i poslovne partnere te brand Artefacto. Svoju inspiraciju crpe iz hrvatske kulturne prošlosti. Elementi arhitekture Hermanna Bollea, arheološkog nalazišta Vučedolskog oriona, lopoča Slave Raškaj ili konavoskih vezova dubrovačkoga podneblja mogu se naći u njihovom nakitu. Svaki komad nakita ima svoju priču u prošlosti.

Gotovo svake godine, znate ono kada se šetate zagrebačkim adventom i zujite po kućicama koje blinkaju i zovu vas da omastite brk, naiđem u sklopu Zrinjevca na šarenu kućicu s nakitom. Zapazim ju jer nakit leži unutar kutije za gitaru, a veselim očima ljude promatra On. Malo po malo saznajem zanimljive detalje o njemu (Carlosu) i njoj (Nataši) te o nakitu i Artefactu.

Tko je ustvari On? Tijekom gotovo dvaju desetljeća života u Zagrebu Carlos se formirao u priznatog primijenjenog umjetnika kojeg danas u Hrvatskoj poznaju svi ljubitelji umjetničkog nakita. Kao aktivni član ULUPUH-ove Sekcije za plemenite kovine i umjetnički nakit prisutan je na gotovo svim događanjima koja promoviraju primijenjenu umjetnost i dizajn. Srest ćete ga na velikim manifestacijama poput Adventa na Zrinjevcu, na zagrebačkom Tjednu dizajna, a nedjeljom i na Britancu, sajmu antikviteta i umjetnina, jer posvećenost umjetničkom pozivu zahtijeva stalnu psihofizičku mobilnost.

Kako nastaje ideja za brand? Dugogodišnje sudjelovanje u turističkom životu Hrvatske i upoznatost sa suvenirskom ponudom, iskristaliziralo je ideju o potrebi osmišljavanja suvenirskog nakita. U studenom 2017. godine na Natašin prijedlog prijavljuju projekt izrade suvenirskog nakita za ostvarivanje gradske potpore za samozapošljavanje, te ubrzo otvaraju obrt Artefacto.       

Odakle naziv Artefacto?  Kod odabira imena za obrt tražili smo riječ koja bi u širem smislu asocirala na ono čime se bavimo. Tako smo se odlučili za naziv Artefacto (hrv. artefakt) – riječ koja u arheologiji i umjetnosti označava predmet izrađen od strane čovjeka, odnosno njegova umijeća.“

Njezin interes za povijest Zagreba i Hrvatske te njegov talent za umjetnost i izradu nakita pun su pogodak! Jednom prilikom Ona mi priča kako dok obilazi grad gleda u detalje kao što su vitraji na katedrali, silueta Marije Jurić Zagorke, licitarska srca na Dolcu ili lopoči u Botaničkom vrtu. Zatim ode na predavanje u Kulturni centar Mesnička te sazna priču o slavenskoj mitologiji i Vučedolskom orionu. Čudni su putevi koji nas inspiriraju, zar ne? Potom On te ideje pretoči u stvarnost te tako nastaje Artefacto.

S vremenom su sa sajmova prešli i na društvene mreže te mi često na timelineu iskaču zanimljivi tekstovi o povijesti i kulturi koji su pretočeni u naušnice, lančiće i narukvice. Inspiracije i volje im ne nedostaje jer pred sebe vole stavljati izazove ne bi li izradili nešto inovativno. Jako interesantno, ako se mene pita.  U Artefactu se vodimo vlastitim (umjetničkim i etičkim) kriterijima, stremimo autentičnosti i originalnosti dizajna, od trendova bježimo čak i po cijenu manje potražnje!

U izradi nakita koriste tradicionalne ( zlatarske) tehnike što znači da su svi komadi nakita izrađeni ručno od srebra ili mjedi, samostalno ih pozlaćuju, a uz ručnu koriste i strojnu gravuru. Carlosov umjetnički izričaj i Natašino zanimanje za hrvatsku materijalnu kulturu spoj je koji danas rezultira suvenirskim komadima nakita koji, na jedinstven i autentičan način, pozivaju na upoznavanje hrvatske kulturne odnosno povijesne baštine. Prednost ovog posla je uživanje potpune slobode kreativnog izražavanja, dok je mana nestabilna zarada, ali bavljenje umjetnošću je prije svega poziv pa ni ne razmišljamo o alternativi.

Prvu zajedničku kolekciju pod nazivom In Love with Zagreb pripremili su za prošlogodišnji Advent u Zagrebu, a karakterizira ju motiv licitarskog srca, prepoznatljivog simbola Zagreba i kontinentalne Hrvatske – te su se zato i sami htjeli okušati u izradi vlastitog licitara. Zagrebačkoj kolekciji pridružuju i motiv Hendrixovog mosta, starog željezničkog mosta na Savi, simbola urbanog identiteta Zagreba. Raduje ih nedavno dogovorena suradnja s Muzejom za umjetnost i obrt za koji su osmislili kolekciju inspiriranu vitrajima Hermanna Bolléa iz stalnog muzejskog postava. Slijedi i suradnja s dubrovačkim muzejima za koje su inicirali 3 linije nakita: s motivima grba grada Dubrovnika, konavoskog veza i slogana Libertas.

Ideje stalno naviru, a dizajn pomno promišljaju jer žele ponuditi originalan i kvalitetan suvenir kojega krasi dvostruka vrijednost – i forme i sadržaja. Cilj im je izraditi predmete koji će onima koji ih ponesu sa sobom biti trajni podsjetnici na trenutke provedene u Hrvatskoj i na njene ljepote i zanimljivosti. 

Latest News

KAKO KOPIRATI SKANDINAVSKI MODEL SRETNOG ŽIVOTA ILI ŠTO JE HYGGE?

Nije tajna da Danci slove za najsretniju naciju na svijetu i iako će mnogi pomisliti kako...

Svjetski dan zaštite okoliša 2020. godine: Vrijeme je za prirodu

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u petak 5. lipnja 2020. godine. Ove je godine vođen motom: Vrijeme je...

Kako se motivirati i pokrenuti

Ustali ste ujutro i očekujete još jedan uobičajeni dan u kojemu se neće mnogo toga promijeniti. Smatrate da je ovo još jedan...

Salary cap – kapitalistički motiv, socijalistička primjena

Ovaj tekst započinjemo s viješću kako je Formula 1 odlučila kako će po prvi put u povijesti uvesti salary cap za sve...

Borba s anoreksijom u doba društvenih mreža

Planovi prehrane, treninzi, magični čajevi i brojni savjeti koji obećavaju savršeno tijelo posljednjih su godina  preplavili društvene mreže. Upravo savjete poput ne...