ARTEFACTO: hrvatsko-argentinski spoj nakita i ljubavi

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Gle, zima popušta, dah proljeća već je u zraku. Mlado sunce razbija omaglicu nad panoramom grada podno Gričkog topa, a pogled se otvara na crvenkaste krovove, kupole, tornjeve, udaljene monolite nebodera, sve do plavičastog prstena grada. Dalje, u mašti, već se nazire more.                                                                    

Tijekom jednog putovanja u Argentinu ona je upoznala njega, kad je na južnoj hemisferi počinjalo proljeće, a u zraku mirisao jasmin. Ona, profesorica romanskih jezika i književnosti koja je oduvijek gajila interes za umjetnost i rukotvorine, zastala je, fascinirana, pred radovima koje je On prodavao – time počinje njihova priča. Dogodio se spoj koji traje već 20 godina. Svoju ljubav jedno spram drugog preselili su iz Argentine u Hrvatsku, a sa sobom su ponijeli umijeće izrade nakita. Ako se mene pita, svakako jedna od najromantičnijih priča koja je ujedno stvorila životne i poslovne partnere te brand Artefacto. Svoju inspiraciju crpe iz hrvatske kulturne prošlosti. Elementi arhitekture Hermanna Bollea, arheološkog nalazišta Vučedolskog oriona, lopoča Slave Raškaj ili konavoskih vezova dubrovačkoga podneblja mogu se naći u njihovom nakitu. Svaki komad nakita ima svoju priču u prošlosti.

Gotovo svake godine, znate ono kada se šetate zagrebačkim adventom i zujite po kućicama koje blinkaju i zovu vas da omastite brk, naiđem u sklopu Zrinjevca na šarenu kućicu s nakitom. Zapazim ju jer nakit leži unutar kutije za gitaru, a veselim očima ljude promatra On. Malo po malo saznajem zanimljive detalje o njemu (Carlosu) i njoj (Nataši) te o nakitu i Artefactu.

Tko je ustvari On? Tijekom gotovo dvaju desetljeća života u Zagrebu Carlos se formirao u priznatog primijenjenog umjetnika kojeg danas u Hrvatskoj poznaju svi ljubitelji umjetničkog nakita. Kao aktivni član ULUPUH-ove Sekcije za plemenite kovine i umjetnički nakit prisutan je na gotovo svim događanjima koja promoviraju primijenjenu umjetnost i dizajn. Srest ćete ga na velikim manifestacijama poput Adventa na Zrinjevcu, na zagrebačkom Tjednu dizajna, a nedjeljom i na Britancu, sajmu antikviteta i umjetnina, jer posvećenost umjetničkom pozivu zahtijeva stalnu psihofizičku mobilnost.

Kako nastaje ideja za brand? Dugogodišnje sudjelovanje u turističkom životu Hrvatske i upoznatost sa suvenirskom ponudom, iskristaliziralo je ideju o potrebi osmišljavanja suvenirskog nakita. U studenom 2017. godine na Natašin prijedlog prijavljuju projekt izrade suvenirskog nakita za ostvarivanje gradske potpore za samozapošljavanje, te ubrzo otvaraju obrt Artefacto.       

Odakle naziv Artefacto?  Kod odabira imena za obrt tražili smo riječ koja bi u širem smislu asocirala na ono čime se bavimo. Tako smo se odlučili za naziv Artefacto (hrv. artefakt) – riječ koja u arheologiji i umjetnosti označava predmet izrađen od strane čovjeka, odnosno njegova umijeća.“

Njezin interes za povijest Zagreba i Hrvatske te njegov talent za umjetnost i izradu nakita pun su pogodak! Jednom prilikom Ona mi priča kako dok obilazi grad gleda u detalje kao što su vitraji na katedrali, silueta Marije Jurić Zagorke, licitarska srca na Dolcu ili lopoči u Botaničkom vrtu. Zatim ode na predavanje u Kulturni centar Mesnička te sazna priču o slavenskoj mitologiji i Vučedolskom orionu. Čudni su putevi koji nas inspiriraju, zar ne? Potom On te ideje pretoči u stvarnost te tako nastaje Artefacto.

S vremenom su sa sajmova prešli i na društvene mreže te mi često na timelineu iskaču zanimljivi tekstovi o povijesti i kulturi koji su pretočeni u naušnice, lančiće i narukvice. Inspiracije i volje im ne nedostaje jer pred sebe vole stavljati izazove ne bi li izradili nešto inovativno. Jako interesantno, ako se mene pita.  U Artefactu se vodimo vlastitim (umjetničkim i etičkim) kriterijima, stremimo autentičnosti i originalnosti dizajna, od trendova bježimo čak i po cijenu manje potražnje!

U izradi nakita koriste tradicionalne ( zlatarske) tehnike što znači da su svi komadi nakita izrađeni ručno od srebra ili mjedi, samostalno ih pozlaćuju, a uz ručnu koriste i strojnu gravuru. Carlosov umjetnički izričaj i Natašino zanimanje za hrvatsku materijalnu kulturu spoj je koji danas rezultira suvenirskim komadima nakita koji, na jedinstven i autentičan način, pozivaju na upoznavanje hrvatske kulturne odnosno povijesne baštine. Prednost ovog posla je uživanje potpune slobode kreativnog izražavanja, dok je mana nestabilna zarada, ali bavljenje umjetnošću je prije svega poziv pa ni ne razmišljamo o alternativi.

Prvu zajedničku kolekciju pod nazivom In Love with Zagreb pripremili su za prošlogodišnji Advent u Zagrebu, a karakterizira ju motiv licitarskog srca, prepoznatljivog simbola Zagreba i kontinentalne Hrvatske – te su se zato i sami htjeli okušati u izradi vlastitog licitara. Zagrebačkoj kolekciji pridružuju i motiv Hendrixovog mosta, starog željezničkog mosta na Savi, simbola urbanog identiteta Zagreba. Raduje ih nedavno dogovorena suradnja s Muzejom za umjetnost i obrt za koji su osmislili kolekciju inspiriranu vitrajima Hermanna Bolléa iz stalnog muzejskog postava. Slijedi i suradnja s dubrovačkim muzejima za koje su inicirali 3 linije nakita: s motivima grba grada Dubrovnika, konavoskog veza i slogana Libertas.

Ideje stalno naviru, a dizajn pomno promišljaju jer žele ponuditi originalan i kvalitetan suvenir kojega krasi dvostruka vrijednost – i forme i sadržaja. Cilj im je izraditi predmete koji će onima koji ih ponesu sa sobom biti trajni podsjetnici na trenutke provedene u Hrvatskoj i na njene ljepote i zanimljivosti. 

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...