BETINA FILM FESTIVAL: Filmove na sunce!

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Petra Cukrov
Petra Cukrov
Dolazim iz Vodica i studentica sam informatike zainteresirana za ljude, filmove, koncerte, prirodu i još bar tisuću stvari. Najčešće ćete me naći po kolodvorima i busevima na relaciji Rijeka - Zagreb.

Proteklih dana ovo malo mjesto na otoku Murteru u znaku je filma jer Betina film festival slavi svoj drugi rođendan! Roditelji ovog dvogodišnjaka su Frane Bilić, Ana Štrelov i Gabriela Bašić, koji su, potaknuti da približe film Betini i Betinu filmu, uz potporu svoje zajednice prošle godine organizirali prvi Betina Film Festival. I to kakav! Potaknuti prošlogodišnjom pozitivnom reakcijom domaćih i gostiju ove godine odlučili su nastaviti svoju filmsku priču, a i proširiti program.

Betina?

Samo mjesto održavanja festivala dovoljno je da vas navuče da se tu zadržite par dana. Autobus vas ostavi 15 sekundi od centra, a dočekaju vas kamene kuće, još uvijek ljetno sunce i popodnevna tišina. Ako se odlučite prijeći tih 15 sekundi prema centru sigurno ćete uočiti informativni centar gdje će vas dočekati ekipa organizatora i volontera, spremna da odgovori na sva vaša pitanja. Kao što ste već mogli zaključiti, festival se odvija u samom centru Betine, tako da odmah možete zaboraviti sve muke po putovanju, gubljenju i traženju vašem GPS-u potpuno nepoznatih ulica koje bi vam potencijalno mogle umanjiti prvi dojam i prepustiti se festivalu.

A kakav je program?

Sad kad ste saznali gdje je što, uzmite si malo vremena i prošetajte se do najbliže plaže, bacite u more, objavite par storija, popijte kavu i pogledajte što se sve nudi na festivalu. A sadržaja bogme ima.

Iako mi je u glavi konstantno bila ideja da je ovo mali festival (možda zbog veličine samog mjesta?), broj filmova niti malo se ne slaže s time. Za pet dana festivala najavljeno je preko 70 filmova!

Kada su u najavi događaja na Facebooku napisali da je festival orijentiran na promicanje hrvatske kinematografije, prezentaciju kratkog međunarodnog filma i edukacije za djecu i mlade o filmskoj umjetnosti..’’ mislili su svaku napisanu riječ, a to potvrđuje njihov raznovrstan program.

Prethodno spomenutih 70+ filmova rasporedilo se u ove tri kategorije:

BAFF Domaćica – Najbolje opisana citatom iz knjižice s programom ”Najbolje od suvremene hrvatske filmske produkcije”, BAFF Domaćica donosi natjecateljski, ali i dugometražni nenatjecateljski program.

BAFF International – Kategorija natjecateljskih kratkometražnih filmova iz cijelog svijeta.

BAFF Kids – Animirani filmovi prikazani u sklopu programa za filmsku edukaciju djece od 7-16 godina.

Unutar ovih kategorija filmovi se dodatno dijele na filmove kratkog, srednjeg i dugog metra, animirane, igrane i dokumentarne.

No filmovi su samo dio ponude. Program je gotovo cjelodnevni; u jutarnjim i popodnevnim satima odvija se Q&A sa predavačima i BAFF Kids program sa filmskim radionicama za djecu i mlade, na njih se nastavlja BAFF Kampus, čiji sudionici imaju osiguran smještaj u kampu, sa predavanjima nakon kojeg slijede projekcije filmova, a dan se završava s glazbenim programom BAFF Zone za koji su zaduženi pjevači i DJ-evi.

Foto: Mario Gregov

A kako je bilo?

DISCLAIMER: Zbog sve samo ne idealnog rasporeda autobusa i svog prijezira prema spavanju u šatoru nažalost nisam sudjelovala u svim dijelovima festivala, ali ću se zato potruditi ispričati vam ponešto o onima u kojima jesam.

Projekcije filmova započele su i prije službenog otvaranja festivala pa su se tako popodne prije otvaranja mogli pogledati međunarodni i hrvatski dokumentarni i igrani filmovi u kojima prevladava socijalna tematika i melankolična atmosfera, a neki od njih su irski Pernicio, priča o (be)smislu života i neuspješnom samoubojstvu koja iza sebe ima šest nagrada i hrvatski Kol’ko god nas noge nose koji govori o obiteljskim odnosima, a iza sebe ima tri nagrade.

U potpuno suprotnom raspoloženju proteklo je otvorenje festivala na vanjskoj pozornici koje je vodila poznata zadarska glumica Tamara Šoletić, a prvi ”radni dan” festivala zaokružila je projekcija filma Srbenka, redatelja Nebojše Sljepičevića, koji prati nastajanje kazališne predstave o smrti ubijene djevojčice srpske nacionalnosti, Aleksandre Zec. Publika je pokazala veliki interes za film, pa se tako za vrijeme trajanja filma tražilo koje mjesto više.

Srbenka je bio prvi u nizu Hrvatskih dugometražnih filmova nenatjecateljskog programa s kojima se, u sklopu BAFF Domaćice svaki dan završavao projekcijski dio festivala. Nakon njega, u slijedećim danima prikazani su Moj dida je pao s Marsa (r. Dražen Žarković, Marina Andree Škop), znanstveno-fantastični film za djecu, Zagrebački ekvinocij, film o noćnom životu Zagreba (r. Svebor Mihael Jelić), zombi komedija Posljednji Srbin u Hrvatskoj (r. Predrag Ličina) i drama Teret, (Ognjen Glavonić).

Foto: Mario Gregov

Izuzev nenatjecateljskog dijela BAFF Domaćice, većina filmova je kratkometražna, što pruža posjetiteljima priliku da pogledaju svjetski nagrađivane kratkometražne i srednjemetražne filmove koje inače nebi imali priliku vidjeti u kinima, na malim ekranima, a možda ni na internetu.

Što se tiče popratnih sadržaja festivala, jedan od njih je spomenuti BAFF Kampus, a upravo sastankom njegovog debatnog kluba je za mene i počeo festival. BAFF Kampus je dio festivala namijenjen mladim filmašima, filmoljupcima, ali i običnim smrtnicima koji žele biti dio diskusije o filmu, pitati predavače nešto što inače ne bi mogli saznati, a možda nešto i naučiti. Glavni čovjek Debatnog kluba je Ivica Perinović, filmski kritičar, kolumnist i selektor programa za BAFF, dok su predavanja imali Lana Hranjec, Renato Baretić, Svebor Mihael Jelić i Predrag Ličina. Što se njih tiče bila sam na dva od četiri predavanja pa i ima smisla da vam jedino ta dva opišem.

Renato Baretić, autor romana Osmi povjerenik, podijelio je s nama svoj pristup pisanju, nekoliko anegdota s početka karijere i otkrio nam na koji način stvara svoje likove te koji su bili njegovi prvi dojmovi nakon gledanja filmskog adaptacije njegovog romana.

Foto: Mario Gregov

Svebor Mihael Jelić, režiser i scenarist Zagrebačkog ekvinocija i ostatak ekipe zaslužan za njegovo nastajanje, opisao nam je kako je uopće došlo do ideje snimanja dugometražnog filma, kako je izgledalo snimanje i koliki izazov im je bio budžet od tek 9000 kuna.

Sva predavanja su ležerna tako da je lako stupiti u kontakt s predavačima i pitati što vas god zanima, pošto cijeli događaj ostavlja dojam prijateljske kave, samo što su teme malo zanimljivije.

Onda, da se spremamo za sljedeću godinu?

Da! Nije važno koliko znate o filmu, pratite li sve festivale ili su jedini filmovi koje gledate Sam u kući 1 i 2 (jer od trećeg pa dalje više ”nije to to”), snimate li reklame, filmove, obiteljske pričesti ili nikad u životu niste uzeli kameru u ruke. Dođite, vidite, prijavite se za volontere, uključite u Kampus, pogledajte gruzijski kratkometražni film koji vjerojatno više nikad nećete imati prilike vidjeti, okupajte se i uživajte u opuštenoj atmosferi ovog mladog festivala. I ponesite šator, budite u kampu, učite iz mojih grešaka.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...