Biblija investiranja: Analiziranje dionica

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Nikola Zec
Nikola Zec
19-godišnji hrvatski poduzetnik, bloger i govornik. Javnosti poznat kao osnivač branda WorldFood Box kojeg je Nikola osnovao u srednjoj školi i vlastite agencije za poslovno savjetovanje "Nikola Zec Business". Ujedno je i generalni direktor medijske kuće Gooders News.

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih korporacija, a sada je vrijeme da krenemo u onaj najbitniji segment kupovine dionica, analiziranje. Tvrtku čije dionice planirate kupiti bi prije kupovine trebali dobro izanalizirati te biti dobro upoznati s njezinim načinom rada. Prije nego što krenemo s analiziranjem dionica, uhvatit ćemo se pitanja koje vjerojatno muči većinu vas, a to je količina novaca koju bi trebali uložiti u dionice na početku vaše investitorske karijere.

Zlatno pravilo investiranja je ”Ulaži novce koje si spreman izgubiti” jer kao što sam već rekao, za pametno investiranje vam trebaju jako dobri živci. Jako brzo možete kompromitirati svoje odluke ako vas pritišće situacija u kojoj ovaj mjesec morate zaraditi za stanarinu ili ratu kredita.

Jedna kolegica me je jednom pitala – Nikola, koliko novaca bi trebala za početak uložiti? Nemam baš iskustva, a voljela bi isprobat ulaganje u dionice.

Moj odgovor je isti kao prije, investirajte toliko koliko vam financijska situacija dopušta, odnosno s novcima koje ste spremni izgubiti. Ako je to 15 eura, onda 15 eura. Predlažem vam da u početku ulažete manje novaca, a u trenutku kad vidite da ste iz tih 15 eura napravili 30 eura, tada možete polako početi s povisivanjem ”uloga”. Stvar je jako jednostavna ali također treba biti svjestan koliko je ovo ”mental game”.

Slično je kao i s klađenjem… ako želite na brzinu zaraditi, kladit ćete se na ponude s većim koeficijentom i vjerojatno izgubiti. Što nije onda bolje kladiti se na manje koeficijente, pa polako graditi zaradu?

Kako mogu znati u što uložiti?

Rast (i pad) dionica ovisi o različitim gospodarskim i negospodarskim aspektima. Iz tog razloga je u ovome poslu iznimno bitno pratiti vijesti i ostala dešavanja po svijetu. Ako vidite da se u Wuhanu ”kuha” virus koji polako dolazi u Europu i Ameriku, jasno vam je da bi trebali reagirati. Imate dvije opcije: Kupiti dionice tvrtki koje proizvode resurse koji će ljudima trebati kroz trajanje epidemije ili prodati dionice tvrtki koje su ranjive u ovoj situaciji.

Najbolji primjer toga je porast potražnje za medicinskim proizvodima (dezinficijensima, maskama i sl.) u vrijeme širenja epidemije. Pravi investitor će znati da će novi virus potaknuti ljude da se više brinu o svom zdravlju, paze na higijenu i pripremaju za ono najgore. Također, znat će da bi tvrtke koje se bave putovanjima i organizacijom evenata mogle imati veliki pad prodaje (zbog restrikcija) i da bi dionice tih tvrtki bilo dobro prodati.

Neke od kompanija na čije poslovanje su izravno utjecale restrikcije zbog virusa COVID-19:

Zoom Video Communications, Inc. – američka tvrtka za komunikacijske tehnologije. Zbog uvođenja epidemioloških mjera je većinu tvrtki uvelo rad od doma što je bitno povećalo potražnju za alatima koji pružaju mogućnost video poziva, odnosno održavanja sastanaka online. ROI (eng. return of investment; hrv. povrat investicije): + 360% u odnosu na 1. mj.

Netflix – američki pružatelj internet streaming usluga na zahtjev. Karantena i dokolica je ljude potakla na gledanje multimedijskog sadržaja putem računala. ROI: +60% u odnosu na 1. mj.

Boeing Company – Zbog uvođenja karantene smanjuje se broj ljudi koji putuju, a i zarada avio kompanija što uvelike utječe na potražnju za novim zrakoplovima. Cijela situacija je utjecala na pad dionica u 3. mjesecu za čak 70%

Sad bi vam konačno trebalo biti jasno zbog čega DiCaprio u filmu Vuk s Wall Streeta svako jutro čita novine. Informiranost u ovome poslu je iznimno bitna! Zbog toga trebate imati dobre resurse putem kojih ćete pravovremeno dobiti prave informacije i sukladno tome reagirati.

Stranice za analiziranje kretanja tržišta i praćenje dionica

Sada kad smo shvatili koliko važno je analiziranje tvrtki čije dionice želimo kupiti, trebamo znati i portale gdje možemo saznati sve bitne informacije. Većina specijaliziranih, financijskih portala ne pruža samo informacije o cijeni dionica nego i bezbroj drugih informacija poput vijesti u koje je uključena tvrtka koju pretražujete, financijska izvješća, količine kapitala (imovine) tvrtke itd.

Moj način rada je takav da svako jutro prođem kroz par bitnih web stranica i popratim novosti o tvrtki u koju želim uložiti (ili koju planiram prodati). Također, uvijek si odredim takozvani ”price alert” odnosno procijenim (na osnovu dostupnih informacija) pri kojoj cijeni ću određenu dionicu kupiti (ili prodati). U većini prije navedenih aplikacija je moguće postaviti upozorenje o cijeni, tako da vas stranica podsjeti kada dionica dostigne određenu cijenu.

Nikada ne volim dionice kupovati ”ad hoc”. Uvijek pratim rad tvrtke u koju želim uložiti minimalno tjedan dana i tek onda određujem ”price alert” te eventualno kupim dionice. To nekada nije dobra odluka jer postoje situacije kada vam tržište odredi neku dobru cijenu dionice koja bi za tjedan dana mogla biti puno veća, pa ste prisiljeni na donošenje brze odluke. Na kraju krajeva, svaka odluka ostaje na vama!

Primjer dobre ”ad hoc” kupovine u mojoj karijeri je bila kupovina tvrtke ”AMC”. Riječ je američkoj korporaciji koja ima kazališta diljem SAD-a, a mediji su prenijeli da ih Amazon planira kupiti. Dionice AMC-a sam kupio 2 minute nakon objave te vijesti po cijeni od 3 dolara, a već nakon tjedan dana je cijena jedne dionice narasla na 6,29 dolara što je ROI veći od 110%. Takve situacije vas jednostavno natjeraju na brzu reakciju. Nekada ćete se zeznuti, a nekada ćete i zaraditi.

Vjerojatno bi se pola profesora ekonomije držalo za glavu da pročita ovaj tekst ali nekako uvijek pokušavam sve pojednostaviti. Glupo mi je objašnjavati vam teoriju tržišne ravnoteže, krivulje indiferencije, cjenovnu elastičnost kada se cijela stvar može objasniti na puno jednostavniji način. Sve to će vam trebati ako se planirate profesionalno baviti dionicama ali za amatere koji žele na ovaj način štedjeti i isprobavati tržište, ovo bi trebalo biti dovoljno.

Stranice koje bi vam preporučio za analiziranje i praćenje dionica su:

Yahoo! Finances – portal koji je dio mreže Yahoo!, a pruža široki spektar financijskih podataka, vijesti, kotacija dionica, priopćenja, financijskih izvješća itd. Meni osobno najdraže mjesto za pretraživanje financijskih podataka o firmama u koje planiram uložiti. Uz svoj sadržaj, na jednom mjestu pružaju i partnerske sadržaje kako bi vam dali širu sliku prilikom analiziranja.

Market Watch – portal sličan Yahoo Finances-u ali uz malo više podataka o kretanju cijena dionica i manje vijesti/izvještaja. Odlična stvar za početnike zbog dostupnosti raznih izvještaja u kojima iskusni investitori pišu svoja razmišljanja o potencijalu kupovine određenih dionica. To vam može dati drugačiju perspektivu i pomoći u tome da donesete pravu odluku o tome da li je dobro uložiti u određenu tvrtku ili ne.

Tip Ranks – portal koji rangira financijske analitičare i prikazuje podatke o dionicama. U 2013. godini TipRanks je dva puta osvojio nagradu Finovate.

CNN Business – portal poznate medijske kuće CNN koji je prvenstveno više fokusiran na poslovne vijesti.

Investing.com – portal sličan Market Watchu koji nudi kotacije u realnom vremenu, portfelj, financijske vijesti, podatke s burzovnog tržišta i sl.

Finviz.com – manji portal koji nudi pregled dionica.

Zašto su krize odlične? Barem za nas!

Kriza je period u kojem dioničari najviše zarade (i izgube) jer se cijene dionica mijenjaju puno brže nego u normalnim vremenima. Baš iz tog razloga je bitno pratiti dešavanja u svijetu i prilagođavati svoje poslovanje sukladno tome. U krizi se dohodak građanstva smanjuje što ujedno smanjuje i potražnu za robom/uslugama. Na takav način vrijednost većine tvrtki pada što vama, kao dioničaru daje mogućnost da dionice kupite po puno nižim cijenama nego inače. Cilj je dionice kupiti kada su one najjeftinije (u najvećoj krizi) i prodati ih kada narastu (nakon završetka krize). U ovoj industriji često znamo reći da je kriza razdoblje u kojem tvrtka ili propadne ili osigura veliki povrat investiranih sredstava.

Virus COVID-19 vam trenutno daje veliku prednost i ako ovu situaciju pametno iskoristite, možete fino zaraditi. Zato, pamet u glavu i investiranje može početi! 😉

DISCLAMER:

Gooders News ne pruža potpuno pouzdane savjete za ulaganje, stoga apeliramo na čitatelje da prije investiranja potraže neovisno profesionalno savjetovanje. Gooders News nije odgovoran za bilo kakve materijalne i nematerijalne gubitke koji bi mogli nastati kao posljedica ovog članka. Također, molimo Vas da, ako se ipak odlučite za ulaganje u dionice, ulažite novac koji ste spremni izgubiti jer kod dionica stvari vrlo brzo mogu krenuti krivim tokom. Vrijednost ulaganja može se povećati ili smanjiti te možete primiti manje nego što ste izvorno uložili ili izgubiti cijeli uloženi iznos. Prethodni učinak nije pouzdan pokazatelj budućih rezultata. Kretanje valutnog tečaja može nepovoljno utjecati na ukupni povrat vašeg izvornog ulaganja. Ulažete na vlastitu odgovornost!

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...