12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Da je predbožićno razdoblje vrijeme brojnih zanimljivih događanja potvrđuje nam već prva adventska nedjelja u kojoj se na Zagrebačkom Velesajmu održao tradicionalni Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb.

“Ovo nije jedan od klasičnih adventskih sajmova na čijim ćete štandovima gledati šarene božićne ukrase ili jesti fritule i piti kuhano vino”, objasnio nam je 64-godišnji gospodin Marinko, Zagrepčanin koji sa svojom suprugom ovaj sajam nikada ne propusti. Da je bio u pravu, uvjerili smo se sami.

Ono što karakterizira ovaj sajam jesu štandovi više od 35 predstavništva stranih država u Republici Hrvatskoj koji su predstavljajući svoje ambasade ili veleposlanstva, gostima nudili raznolike delicije autohtone kuhinje uz bogatu ponudu tradicionalnih pića svojih zemalja. Uz isprobavanje hrane i pića, imali smo priliku kupiti prigodne božićne poklone s “pečatom” zemlje čiji su različiti proizvodi njezini zaštitni znak, odnosno međunarodne poklone, knjige, igračke, ručne radove i proizvode iz cijeloga svijeta. Tako se u mojim rukama našao božićni paket belgijskih piva.

Ponuda štanda Bugarske

Uz Belgiju, svoje su predstavnike imale i Kina, Ukrajina, Španjolska, Indija, Sirija, Makedonija, Italija, Bugarska, Češka, Portugal, Čile i još mnoge druge zemlje. Posjetitelji su mogli uživati i u nastupima međunarodnih plesnih trupa u originalnim nošnjama te okušati svoju sreću u tombolama.

Sajam tradicionalno organizira Međunarodni klub žena Zagreb pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i uz veliku podršku Grada Zagreba. Ulaz na sajam bio je besplatan, ali ove godine krasila ga je i humanitarna narav. Sva prikupljena sredstva namijenjena su udruzi Mali Zmaj u Zagrebu, društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece.

Sajam je posjetio veliki broj ljudi, a gospođa Ružica, 48-godišnja Karlovčanka rekla nam je kako joj je ovaj sajam jedan od najdražih božićnih te da joj je iznimno drago što je svojim prilozima mogla sudjelovati u humanitarnoj akciji. “Ovo je odličan način za upotpuniti jednu tmurnu, hladnu nedjelju. Došla sam sa svojim prijateljicama, isprobale smo razna ukusna jela koja nismo nikada imale priliku jesti, popile koje piće i uživamo”, uz osmijeh na licu pojasnila je gospođa Ružica.

Uživala sam i ja i uljepšala si par sati nedjeljnoga dana. Kupila srećku, zaigrala tombolu, isprobala jelo chicken tikka s vegetarijanskom rižom na štandu ambasade Indije te naravno popila domaćeg vina na našem, hrvatskom štandu.

Ovaj je sajam odličan način za upoznavanje različitih kultura, predstavljanje ambasadi i veleposlanstava, pronalaženje originalnih poklona, ali i savršen način za druženje. Uz pridjev božićni, u opis bih još nadodala i internacionalni. A kada uz sve to nadodamo još i humanitarnu notu, kombinacija je dobitna. Ako ste ove godine propustili sajam, iduće si godine to nemojte dopustiti.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...