Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Petra Pavičić
Petra Pavičić
Studiram, radim, ne posustajem. Temperamentna, duhovita, empatična, bar tako kažu. A kažu i da puno pričam – ali to im ne vjerujem. Vesele me sitnice, ali ne zadovoljavam se mrvicama.

Ovo možda nije challenge na kakav ste navikli na našem portalu. Možda nekima niti nije challenge. Ali meni je, i to poprilično težak. Ljudi moji, odlučila sam napraviti svoj prvi burek s mesom. I ne, ne sa kupovnim korama, ipak sam si dala malo više truda.

Da se razumijemo, kuhinja i ja smo si dobre. Volim kuhati, isprobavati nova jela, riskirati i ono, kažu da imam talent. Ne ”kažu” nego kaže – hvala mama! Ali ipak, kad te svakodnevica i obaveze pojedu, okrećeš se onim istim jelima čija priprema zahtijeva maksimalno pola sata i uvijek si tu negdje u comfort zoni, a veseli te izlaziti iz nje, bar što se kuhanja tiče.

I tako, odluka je donesena. Nisam nikada gledala od nekoga kako se slavni burek radi, jer je moja mama bila jedna od onih ”Jede ti se burek? Odi do Romaje* i kupi si ga. A kad već ideš, kupi svima da ne moram kuhat danas”. I to je u redu. Zato sam savjet potražila na internetu. Sve to zvuči jednostavno, zamijesiš tijesto, razvaljaš i napuniš mesom.

I iako je muž, kada sam mu najavila što danas slijedi, počeo tražiti letak od kvartovske pizzerije koji nam je stigao u kaslić neki dan, ja sam bila uporna i nisam se dala smesti.

ALI. Problem modernog kućanstva je taj što ja nemam gdje razvaljati tijesto. Mislim, naravno da imam stol, ali je stakleni, a stolnjake ne posjedujem. To smo riješili tako da sam radila dva manja bureka, pa sam ih razvaljala na šanku.

Dakle, za tijesto sam pomiješala brašno, logično, ulje, sol, malo octa i mlaku vodu. To sam promiješala tek toliko da se sve spoji i ostavila da se odmara pola sata. Odmorila sam i ja s njim.

Potom sam isjeckala luk na sitno – uz pomoć električnog čuda za sjeckanje, čisto da se ne lažemo. Bacila na tavu i na to bacila juneće mljeveno meso. Kratko popržila i ostavila sa strane da se malo ohladi.

I onda ide zabavni dio, samo ne znam kome, jer meni nije bio, ali da, govorim o valjanju. Moraš valjati ko’ da ti je zadnje! Tete na coolinariki kažu da se to najbolje razvlači rukama, i ja im vjerujem jer tete na coolinariki znaju znanje, ali meni to nije uspjelo. Valjak mi je bio bolji prijatelj. I ništa, nakon jedno dvadesetak minuta valjanja, biceps je malo narastao, a tijesto je bilo tanko kao papir, gotovo prozirno, kako i treba biti.

Potom napuniš tijesto, nauljiš, zarolaš kao palačinku i smotaš u pužića, ili ostaviš ravno – po vlastitoj preferenciji. Zatim, nauljiš pleh, položiš malu ljubav na njega, još malo nauljiš i pečeš otprilike pola sata na 220 stupnjeva. Kad poprimi boju kakve burek treba biti, gotov je. Vadi van, još malo naulji i uživaj u plodovima svoga rada!

Zaključci priče: Treba dosta nauljiti. Kad misliš da si dosta razvaljao, valjaj još! Burek je pojeden, pizza nije bila naručena. Challenge uspio!

*Za one koji ne znaju, Romaja je pekara na Trešnjevci koja je bila omiljeno odredište mladih rođenih u 80-ima nakon izlaska jer je među prvima koja je radila cijelu noć. Danas je po tome malo manje poznata jer su ju brojni fast-food restorani prestigli, ali i dalje nosi titulu jednog od boljih bureka. Da se zaposlim tamo?

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...