fbpx
-2.9 C
Zagreb
Četvrtak, 23 siječnja, 2020

Burek s mesom

Must Read

PRVI GRABOVAČKI ADVENT – nota dobrote i zajedništva

U baranjskom Grabovcu već dugo nije bilo organiziranih događanja, a odnosi među ljudima sve su lošiji jer...

Originalnost je majka originalnosti

Nova je godina pa sam razmišljao početi pisati dnevnik. To si govorim otkada...

Ples na svili – iz cirkusa pod most

Dlakave žene, patuljke, sijamske blizance, izmučene slonove i lavove koji skaču kroz obruč pospremili smo u ropotarnicu...
Petra Pavičić
Petra Pavičić
Studiram, radim, ne posustajem. Temperamentna, duhovita, empatična, bar tako kažu. A kažu i da puno pričam – ali to im ne vjerujem. Vesele me sitnice, ali ne zadovoljavam se mrvicama.

Ovo možda nije challenge na kakav ste navikli na našem portalu. Možda nekima niti nije challenge. Ali meni je, i to poprilično težak. Ljudi moji, odlučila sam napraviti svoj prvi burek s mesom. I ne, ne sa kupovnim korama, ipak sam si dala malo više truda.

Da se razumijemo, kuhinja i ja smo si dobre. Volim kuhati, isprobavati nova jela, riskirati i ono, kažu da imam talent. Ne ”kažu” nego kaže – hvala mama! Ali ipak, kad te svakodnevica i obaveze pojedu, okrećeš se onim istim jelima čija priprema zahtijeva maksimalno pola sata i uvijek si tu negdje u comfort zoni, a veseli te izlaziti iz nje, bar što se kuhanja tiče.

I tako, odluka je donesena. Nisam nikada gledala od nekoga kako se slavni burek radi, jer je moja mama bila jedna od onih ”Jede ti se burek? Odi do Romaje* i kupi si ga. A kad već ideš, kupi svima da ne moram kuhat danas”. I to je u redu. Zato sam savjet potražila na internetu. Sve to zvuči jednostavno, zamijesiš tijesto, razvaljaš i napuniš mesom.

I iako je muž, kada sam mu najavila što danas slijedi, počeo tražiti letak od kvartovske pizzerije koji nam je stigao u kaslić neki dan, ja sam bila uporna i nisam se dala smesti.

ALI. Problem modernog kućanstva je taj što ja nemam gdje razvaljati tijesto. Mislim, naravno da imam stol, ali je stakleni, a stolnjake ne posjedujem. To smo riješili tako da sam radila dva manja bureka, pa sam ih razvaljala na šanku.

Dakle, za tijesto sam pomiješala brašno, logično, ulje, sol, malo octa i mlaku vodu. To sam promiješala tek toliko da se sve spoji i ostavila da se odmara pola sata. Odmorila sam i ja s njim.

Potom sam isjeckala luk na sitno – uz pomoć električnog čuda za sjeckanje, čisto da se ne lažemo. Bacila na tavu i na to bacila juneće mljeveno meso. Kratko popržila i ostavila sa strane da se malo ohladi.

I onda ide zabavni dio, samo ne znam kome, jer meni nije bio, ali da, govorim o valjanju. Moraš valjati ko’ da ti je zadnje! Tete na coolinariki kažu da se to najbolje razvlači rukama, i ja im vjerujem jer tete na coolinariki znaju znanje, ali meni to nije uspjelo. Valjak mi je bio bolji prijatelj. I ništa, nakon jedno dvadesetak minuta valjanja, biceps je malo narastao, a tijesto je bilo tanko kao papir, gotovo prozirno, kako i treba biti.

Potom napuniš tijesto, nauljiš, zarolaš kao palačinku i smotaš u pužića, ili ostaviš ravno – po vlastitoj preferenciji. Zatim, nauljiš pleh, položiš malu ljubav na njega, još malo nauljiš i pečeš otprilike pola sata na 220 stupnjeva. Kad poprimi boju kakve burek treba biti, gotov je. Vadi van, još malo naulji i uživaj u plodovima svoga rada!

Zaključci priče: Treba dosta nauljiti. Kad misliš da si dosta razvaljao, valjaj još! Burek je pojeden, pizza nije bila naručena. Challenge uspio!

*Za one koji ne znaju, Romaja je pekara na Trešnjevci koja je bila omiljeno odredište mladih rođenih u 80-ima nakon izlaska jer je među prvima koja je radila cijelu noć. Danas je po tome malo manje poznata jer su ju brojni fast-food restorani prestigli, ali i dalje nosi titulu jednog od boljih bureka. Da se zaposlim tamo?

Latest News

Bezuvjetno uvjetovana ljubav

Nadam se da ste se odmorili od blagdana, ića & pića i čestitanja. Volim blagdane, koji kao da su...

Sarajevo: gorka hladnoća, tekuća nježnost i pokoja baklava

Gradovi i očekivanja Kada govorimo o gradovima kao o turističkim destinacijama, onda teško o njima možemo i misliti van konteksta očekivanja....

“Na kućnu adresu stiže oprano novim Perwollom!”

Dvije sestre Ivana i Simona, odrasle u malom mjestu kraj Čakovca su pokrenule Instagram stranicu koju bi svatko od nas trebao posjetiti....

Zagreb u jednom danu: 10 sklopljenih brakova, 3 razvedena, 22 živorođene djece

Gajeva ulica 27, točnije ZgForum je 17. prosinca postao dom izložbe gradske statistike pod nazivom ,, Zagreb – jeste li znali? /...

Sam u kući sam

Kao klinac sam oduvijek imao želju da me slučajno zaborave i preko noći ostave u velikoj trgovinu punoj hrane i igračaka. Vjerojatno...