Must Read

ZG Zoo: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

S Labuđeg otoka u Zoološkom vrtu grada Zagreba: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

5 alternativnih mjesta u okolici Splita za dnevni izlet

Poput mnogih drugih šokantnih saznanja o sebi i o životu do kojih smo možda došli tijekom krize...

Jednostavnim koracima napunite baterije

Uz malo truda na korak ste do zdravlja i sreće. Šetnja je najjednostavnija i najprirodnija kretnja kojom...
Petra Pavičić
Petra Pavičić
Studiram, radim, ne posustajem. Temperamentna, duhovita, empatična, bar tako kažu. A kažu i da puno pričam – ali to im ne vjerujem. Vesele me sitnice, ali ne zadovoljavam se mrvicama.

Ovo možda nije challenge na kakav ste navikli na našem portalu. Možda nekima niti nije challenge. Ali meni je, i to poprilično težak. Ljudi moji, odlučila sam napraviti svoj prvi burek s mesom. I ne, ne sa kupovnim korama, ipak sam si dala malo više truda.

Da se razumijemo, kuhinja i ja smo si dobre. Volim kuhati, isprobavati nova jela, riskirati i ono, kažu da imam talent. Ne ”kažu” nego kaže – hvala mama! Ali ipak, kad te svakodnevica i obaveze pojedu, okrećeš se onim istim jelima čija priprema zahtijeva maksimalno pola sata i uvijek si tu negdje u comfort zoni, a veseli te izlaziti iz nje, bar što se kuhanja tiče.

I tako, odluka je donesena. Nisam nikada gledala od nekoga kako se slavni burek radi, jer je moja mama bila jedna od onih ”Jede ti se burek? Odi do Romaje* i kupi si ga. A kad već ideš, kupi svima da ne moram kuhat danas”. I to je u redu. Zato sam savjet potražila na internetu. Sve to zvuči jednostavno, zamijesiš tijesto, razvaljaš i napuniš mesom.

I iako je muž, kada sam mu najavila što danas slijedi, počeo tražiti letak od kvartovske pizzerije koji nam je stigao u kaslić neki dan, ja sam bila uporna i nisam se dala smesti.

ALI. Problem modernog kućanstva je taj što ja nemam gdje razvaljati tijesto. Mislim, naravno da imam stol, ali je stakleni, a stolnjake ne posjedujem. To smo riješili tako da sam radila dva manja bureka, pa sam ih razvaljala na šanku.

Dakle, za tijesto sam pomiješala brašno, logično, ulje, sol, malo octa i mlaku vodu. To sam promiješala tek toliko da se sve spoji i ostavila da se odmara pola sata. Odmorila sam i ja s njim.

Potom sam isjeckala luk na sitno – uz pomoć električnog čuda za sjeckanje, čisto da se ne lažemo. Bacila na tavu i na to bacila juneće mljeveno meso. Kratko popržila i ostavila sa strane da se malo ohladi.

I onda ide zabavni dio, samo ne znam kome, jer meni nije bio, ali da, govorim o valjanju. Moraš valjati ko’ da ti je zadnje! Tete na coolinariki kažu da se to najbolje razvlači rukama, i ja im vjerujem jer tete na coolinariki znaju znanje, ali meni to nije uspjelo. Valjak mi je bio bolji prijatelj. I ništa, nakon jedno dvadesetak minuta valjanja, biceps je malo narastao, a tijesto je bilo tanko kao papir, gotovo prozirno, kako i treba biti.

Potom napuniš tijesto, nauljiš, zarolaš kao palačinku i smotaš u pužića, ili ostaviš ravno – po vlastitoj preferenciji. Zatim, nauljiš pleh, položiš malu ljubav na njega, još malo nauljiš i pečeš otprilike pola sata na 220 stupnjeva. Kad poprimi boju kakve burek treba biti, gotov je. Vadi van, još malo naulji i uživaj u plodovima svoga rada!

Zaključci priče: Treba dosta nauljiti. Kad misliš da si dosta razvaljao, valjaj još! Burek je pojeden, pizza nije bila naručena. Challenge uspio!

*Za one koji ne znaju, Romaja je pekara na Trešnjevci koja je bila omiljeno odredište mladih rođenih u 80-ima nakon izlaska jer je među prvima koja je radila cijelu noć. Danas je po tome malo manje poznata jer su ju brojni fast-food restorani prestigli, ali i dalje nosi titulu jednog od boljih bureka. Da se zaposlim tamo?

Latest News

KAKO KOPIRATI SKANDINAVSKI MODEL SRETNOG ŽIVOTA ILI ŠTO JE HYGGE?

Nije tajna da Danci slove za najsretniju naciju na svijetu i iako će mnogi pomisliti kako...

Svjetski dan zaštite okoliša 2020. godine: Vrijeme je za prirodu

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u petak 5. lipnja 2020. godine. Ove je godine vođen motom: Vrijeme je...

Kako se motivirati i pokrenuti

Ustali ste ujutro i očekujete još jedan uobičajeni dan u kojemu se neće mnogo toga promijeniti. Smatrate da je ovo još jedan...

Salary cap – kapitalistički motiv, socijalistička primjena

Ovaj tekst započinjemo s viješću kako je Formula 1 odlučila kako će po prvi put u povijesti uvesti salary cap za sve...

Borba s anoreksijom u doba društvenih mreža

Planovi prehrane, treninzi, magični čajevi i brojni savjeti koji obećavaju savršeno tijelo posljednjih su godina  preplavili društvene mreže. Upravo savjete poput ne...