“CROLIMPIJADA” – Hrvatske svjetske igre

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

“Kada imate spoznaju da je ta naša “Crolimpijada” u stalnom usponu, kako u odazivu tako i u dragovoljnom radu, onda imate tisuću razloga da se rad nastavi”, tvrdi Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), započevši priču o Hrvatskim svjetskim igrama, takozvanoj “Crolimpijadi”.

Hrvatske svjetske igre (HSI) tradicionalni su sportski događaj koji u Hrvatskoj, svake tri do četiri godine, okuplja više stotina Hrvata koji žive izvan njezinih granica. Igre su manifestacija ne samo sportskog duha već i prilika koja kroz druženja, kulturne susrete i upoznavanje s hrvatskom tradicijom i baštinom višestruko povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku. Organizator Igara je Hrvatski svjetski kongres – krovna udruga hrvatskih iseljenika diljem svijeta, koja kao međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija povezuje Hrvate i Hrvatice, hrvatske udruge i ustanove izvan domovine i tako stvara bolje uvjete za interese hrvatske domovine i hrvatskog izvandomovinstva.

Od samog osnutka 1993. godine, HSK je imao Radni odbor za šport i kulturu. Dolaskom gospodina Jure Strike na čelo Odbora počelo se razmišljati kako učinkovitije privući mladež te ih približiti jedne drugima. Ideja gospodina Strike svima se dopala te je tako i pokrenut projekt Igara. Igre su nastale po uzoru na “Makabejske igre” (World Maccabiah Games) koje organizira Svjetski židovski kongres od davne 1932. godine. Na pitanje što je temeljni cilj Igara, Vinko Sabljo odgovara “želimo kroz šport našu mladež što više međusobno povezati, približiti domovini, omogućiti nova poznanstva i tako ojačati jedno opće zajedništvo koje daje snagu za druge projekte koji su od nacionalne važnosti i općeg dobra”.

Foto: G.I.Tepeš

Zašto baš naziv Hrvatske svjetske igre? HRVATSKE – zato što su svi sudionici porijeklom Hrvati bilo koje generacije. SVJETSKE – zato što se okupljaju sudionici iz apsolutno svih dijelova svijeta, od BiH do Tanzanije. IGRE – zato što je sport najefikasniji način za spojiti ljude, posebice Hrvate kod kojih sportski duh nadilazi sve svjetske granice.

Prve Igre odžane su u Zadru, 2006. godine, a okupile su više od 700 sudionika iz 25 država svijeta, s 5 kontinenata. Iduće su također održane u Zadru, četiri godine nakon. Trećima je grad domaćin bio Zagreb, 2014. godine, kao i onima 2017. godine. Ono što je obilježilo četvrte po redu HSI jest veliki porast sudionika, čak njih više od 900 i to iz 31 zemlje svijeta. Jubilarne pete Hrvatske svjetske igre obilježit će se 2020. godine, od 21. do 25. srpnja, u gradu Zagrebu. Prijave su već u tijeku, a kako kažu organizatori, očekuje se više od 1200 sudionika iz 30ak zemalja. Ravnateljica domovinskog sjedišta HSK i jedna od organizatorica Igara, Mateja Mandić, govori kako je izuzetno interesantno vidjeti veliko zanimanje za Igre, i to od strane treće i četvrte generacije mladih Hrvata iz svih krajeva svijeta. “U mladima se budi želja da posjete Hrvatsku, uče hrvatski jezik, upoznaju se s kulturom njihove pradomovine – domovine njihovih pradjedova. Uvijek se oduševljeni događajem vraćaju u svoje zemlje, s obećanjem da će se ponovno vratiti”, objašnjava Mateja.

Foto: G,I.Tepeš

Mladi hrvatski sportaši iz cijeloga svijeta i svi ostali koji se tako osjećaju, na Igrama 2020. godine, imat će se priliku natjecati u raznim sportskim disciplinama. Za žensku i mušku populaciju za prijave su ponuđeni sportovi atletika, bočanje, košarka, odbojka, stolni tenis, rukomet, odbojka na pijesku, nogomet, plivanje, judo, mali nogomet, tenis i taekwondo. Muškim sudionicima ponuđeni su još i ragbi te vaterpolo. Ujedno, posebnu kategoriju natjecatelja činit će i veterani, a sportovi za koje se oni mogu prijaviti su tenis i stolni tenis za mušku i žensku populaciju, te nogomet samo za mušku populaciju.

Osim u brojnim sportskim natjecanjima, sudionici imaju priliku uživati i u kulturno-umjetničkim zbivanjima, zabavnom programu, ali i bezbrojnim druženjima. Ono što uvelike pomaže u održavanju tako raznolikog sadržaja Igara, definitivno su volonteri koji svojom pomoći uveličavaju ovaj događaj na poseban način. Lucijana Mandić, 25-godišnja volonterka, kaže kako za nju Hrvatske svjetske igre svaki put ispune njihov temeljni smisao – spajanje domovine i izvandomovinstva. “Uz volontiranje sam stekla puno novih poznanstava i prijateljstava koja i do dan danas traju. Uz rad, zabave i druženja upotpunila su cijeli doživljaj samog projekta, a naročito je divno vidjeti sliku mladih Hrvata iz cijeloga svijeta koje spaja ljubav prema domovini“, prisjeća se Lucijana uz osmijeh na licu te tvrdi kako su HSI hvale vrijedan projekt kojega će nastojati podržati svaki put. Isto mišljenje podijelio bi i 30-godišnji Mislav Matišić koji je na Igrama volontirao već dva puta te tvrdi da je takav događaj od iznimne važnosti za hrvatsku dijasporu, ali i cijelu Hrvatsku. “Mnogi od sudionika dolaze prvi put u domovinu svojih predaka”, objašnjava Mislav te nadodaje kako je osim sporta kao povoda, najvažnije i očuvanje identiteta.

Da nisu samo sportski uspjesi ono što krasi Hrvatske svjetske igre, potvrđuju i sljedeći primjeri pozitivnih životnih anegdota koje se vjerojatno nikada ne bi ni dogodile da nije bilo Hrvatskog svjetskog kongresa i Igara.
Djevojka iz Argentine na prve je Igre došla 2006. godine, a na iduće je sa sobom ponijela zimsku odjeću te ostala u Hrvatskoj. Sada živi u Zagrebu i gradi uspješnu akademsku karijeru. Jedan od sudionika u organizaciji Igara tijekom održavanja istih upoznao je djevojku koja je radila kao volonterka. Ona mu je danas žena s kojom ima petero djece. Mladi Hrvat iz Brazila na drugim je Igrama upoznao djevojku koja je Njemica, porijeklom iz Slavonije, ali također je živjela u Brazilu, samo na jugu države. Nikada prije mladića nije mogla susresti, ali nakon upoznavanja na Igrama, svoje su poznanstvo okrunili ženidbom te sada uživaju u zajedničkom životu.

Foto: I.G.Tepeš

Hrvatske svjetske igre primjer su događaja koje nakon svakog svog održavanja iza sebe ostavljaju uspješne priče. Što je to uistinu uspjeh u organizaciji događaja poput ovoga, objašnjavaju riječi predsjednika HSK-a, Vinka Sablje: “Kada je iza vas nešto što ste uspjeli napraviti i što je ujedno polučilo dobre rezultate i potvrdilo da su ideja i smisao pogodile cilj, morate biti sretni i zadovoljni”. S njime se složila i Mateja Mandić koja govori kako bez obzira na rezultate natjecanja, bez obzira na to kojemu timu pripadaju i bez obzira na to koliko imaju godina, sudionici uvijek na svojim licima nose osmijeh, a u srcu ljubav prema onome što ih jedino spaja, a to je Hrvatska. “Uspjeh je znati i dokazati da se Hrvatska voli iz svih krajeva svijeta”, zaključuje Mateja.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...