Dobro je sve što je dobro

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Filip Majić
Filip Majić
Odnedavno Zagrepčanin, rodom iz Broda, skorašnji obrtnik, polufinalist županijskog Lidrana ‘95.; tekstualno-vizualni zbijač šala, a ponekad i pošalica na stranici Mayara. Jednom sam se vozio na stražnjem sjedalu Rafinog auta, ali ne želim se hvaliti time.

Sjećam se dok sam još kao mali dječak (čitaj: lik koji je počašćen pubertetom tek u 3. srednje) čuo svoju tetku kako ima filozofiju ne gledati i čitati ništa što nije pozitiva. Samo ‘feel good’ filmovi i knjige.

Dosta čudan način gledanja na svijet tj. način negledanja u TV ili knjigu. Nikako mi nije bila jasna takva filozofija. Zašto propuštati enormne količine vrhunskih filmčina? Zbog toga što ćeš poslije biti malo ucrnjačen? So be it. Pogledaš koju epizodu Seinfelda i začas zaboraviš na sudbinu Lea i Katice u Titaniku. Dobro, Lea samo. Kad smo već kod Titanika, još uvijek ne kužim zašto je ona baba bacila onaj gigantski plavi dijamant u more i nitko nije adekvatno reagirao. Vjerujem da me taj dio više frapirao nego sami potop navedenog broda.

Gdje stadoh? E’ da, sada, kada sam napokon ušao i prošao pubertet, malo i dozreo, skontao sam da ima nešto u tom načinu gledanja.

Nije da sam u potpunosti obgrlio tu teoriju, kao što nikad u potpunosti ne bih mogao postati vegetarijanac. Uvijek bih morao ostati odan bar piletini i junetini. Okej, i svinjetini, ipak sam Slavonac. Ali golublja prsa i riječnu ribu totalno mogu vidjeti van svog menija. Da, ja sam Slavonac koji nikad nije probao ni fiš, ni soma na rašlje. Stat ću s nabrajanjem kako ne bih ostao bez ‘Slavonac’ titule.

Nedavno sam imao fazu gledanja isključivo kriminalističkih dokumentaraca i prisjeli su mi. Making a Murderer, The Keepers, The Jinx, Dear Zachary, Paradise Lost su sve odlični dokumentarci no nakon njih sam si rekao da je vrijeme prebaciti se u ‘feel good’ mode. Odlučio sam znatno reducirati i o’ klin (irska riječ) objesiti precrnjačke filmove. Na klinu su se pridružili tamo već davno obješenim – hororima. Njihovu svrhu stvarno ne razumijem. Zašto da se bespotrebno prestrašim i da me sa svoje 33 godine bude strah usred noći ići na WC? Srećom, za takve situacije postoji nona (kahlica, tuta ili kako više se ovo točno zove). Ako mislite da je to sramota, čak je i Jelačić ban bio fan none (potencijalno izmišljena činjenica. Sori, bane, ako čitaš).

Nema bijega

Ako ste ikada pokušali izbjegavati bilo kakve spoilere kao Tom Cruise lasere u Nemogućoj misiji, vjerojatno znate da je to nemoguće. Spojleri te dočekaju kad im se najmanje nadaš.

Ja sam ove godine popio nekoliko ‘Game of Thronesa’ završnih scena. Čak i ako uspješno ne ulaziš na Facebook, Instagram ili Reddit, uvijek ćeš doznati prijevremeni kraj. Htio, ne htio.

Dođeš u Konzum i blagajnica umjesto da te pita: ”Skupljate li naljepnice?” ti uvali: “Jel’ i Vas začudilo da je kraljević Joffrey zapravo bio Night King?”. 

Da nije blagajnica spojlala, već bi uletio netko drugi da se riješi tu zadaću. Šta’š.

Ista stvar s izbjegavanjem spojlera vrijedi i za izbjegavanje loših vijesti.

Prije nekoliko godina sam bio na moru i odmarao sam u svakom smislu. Neimanje interneta je bio glavni razlog tomu. Dobrih 10 dana sam izbjegavao sve vijesti, od sporta do showbiza. Moram priznat da me polako hvatala apstinencijska kriza jer 10 dana nisam provjerio kako napreduje Žanamarijina Keto dijeta.

Deseti dan, kao spasitelj, došao je moj brat i udijelio mi je koju minutu interneta. Samo trunčicu, koji megabajtić, samo da vidim je li pao kakav multimilijunski nogometni transfer i eeeventualno da vidim postoji li određena Latinoamerikanka u mojoj blizini koja bi me htjela upoznati.

Upalim prvi portal i bam – Breivik.

Od tada maštam da postoje neki filteri koji mi serviraju sadržaj koji ja želim. Ako ne želim čitati o crnoj kronici, nesrećama, novoj operaciji Cigija – ne moram.

Upravo to i jest bit ovoga portala (ako sam dobro shvatio).

Drago mi je da ću pisati za Gooders News portal no nije mi bilo drago kada sam čuo da moram SAMO priložiti svoju sliku, izmisliti ime kolumne i napisati kratki opis o sebi . To je već posao.

Ako ste ikada otvarali profila na Tinderu znate da izabrati adekvatnu sliku sebe traje mini vječnost.

Mislim da ću lakše svom djetetu naći ime, nego kolumni. Ipak, dok ovo čitate ova kolumna već ima ime ‘De dobro je’. Stari slavonskobrodski izraz koji znači nešto poput… Uf, nikada nisam morao objašnjavati njegovo značenje, no nešto tipa “kaj briješ” ili “šta pričaš ti”. Valjda sam u pravu.

I onda, kao šećer na kraju – kratki opis sebe. Nije li to najgora stvar ikad? Na kratki opis o sebi mi ode jednako vremena kao i za napisati diplomski rad.

Kao na intervju za posao kada dobiješ ono standardno “Recite mi nešto o sebi” ili “Opišite se u tri riječi”. Mogu satima pričati o tome zašto mislim da je sarma puno bolja simbioza od raka samca i crvene moruzgve. Ali ići opisivati sebe… Evo, naježih se upravo.

Završit ću prvu kolumnu adekvatnim i pozitivnim riječima koji mi je osobito drag te ga se volim sjetiti kada mi je teško.

Nikad nemoj biti zao prema drugima jer nije to baš neka dobra shema. Samo sebi škodiš pa ti dođe na bolje biti ljudina i je l’… Dobar biti i to je to.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...