DOMAGOJ DEVIĆ: Kako kroz svijet na dva kotača?

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

“Kada se vozite u automobilu to vam je kao da gledate film u kinu, a kada ste na motociklu okviri nestaju, u potpunom ste kontaktu s okolinom – ne gledate više film, nego ste vi njegov glavni glumac”, citat je poznatoga pisca i motociklista Roberta M. Pirsiga, ali i rečenica kojom Domagoj Dević, poznatiji kao Rasta, može opisati svoje avanture. Putoholičar, avanturist, motociklist, fotograf i zaljubljenik u prirodu i različite kulture svijeta, 28-godišnji stanovnik Slavonskoga Broda svoj život ne može zamisliti bez dvije stvari – motocikla i putovanja.

Obići deset priznatih i jednu nepriznatu državu, četiri mora i tri planinska lanca nije neki problem ukoliko to obilaziš kroz par godina svoga života. No spomenuti Domagoj i njegova dva prijatelja, Jan i Josip, navedeno putovanje od sveukupno 5 000 kilometara i više od 850 litara potrošenoga benzina, na svojim dvokotačnim ljubimcima završili su u samo 13 dana. Posjetili su Budimpeštu, suočili se s ukrajinskim cestama, upoznali gradove koji su zapeli u nekim drugim vremenima, uživali na obali Crnog mora, prošetali dvorcem grofa Drakule na Karpatima, penjali se po povijesnoj planini Olimp te osjetili ritam Soluna i Egejskoga mora. Da sažmemo, prošli su kroz Hrvatsku, Mađarsku, Ukrajinu, Transnistriju, Moldaviju, Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Albaniju, Crnu Goru i BiH i to sve na dva kotača!

Na pitanje kako se organizirati te što uopće spakirati kada krećete na putovanje poput ovoga, Domagoj odgovara: “Nosiš onoliko koliko ti može stati na motor. Ustvari, kao da ideš na planinarenje – nosiš samo neophodno jer nema mjesta za višak stvari… Meni torba na rezervoaru motora služi samo za fotografsku opremu. Lijevi bočni kofer je za alat, kišno odijelo, torbicu s higijenskim potrepštinama i softshell. U desnom držim robu, 3 brzosušeće majice, hlače s odvojivim nogavicama, patike i vrećicu s boksericama i čarapama. U centralnom koferu držim papirologiju, karte, hranu, piće i ruksak, a na zadnje sjedalo vežem šator, vreću za spavanje i madrac na napuhavanje. I to ti je to!”
Dakle, ukoliko putujete na dva kotača izbjegavajte tendenciju pretrpavanja prtljage kao da se nikada nećete vratiti kući. “Čovjek s iskustvom nauči što mu je potrebno, a što ne. Svi na početku nosimo hrpu stvari, a nakon što se naniže par putovanja dođemo do liste stvari koje redovito koristimo pa shvatimo da je to ono što nam je zaista i potrebno”, iskustveno potvrđuje Domagoj.

Uz posredstvo Interneta koji nam omogućava pristup širokom spektru informacija, ponuda, preporuka i destinacija, putovanja se danas poprilično lako planiraju. Domagoju je to ustvari i najmanji problem, jer kako kaže, kada konstantno pratite zanimljive destinacije i godinama ih proučavate, ideja za putovanje vam nikada neće nedostajati.

Osim pakiranja i planiranja prije svakog putovanja nas muči još nekoliko komponenti, a jedna od njih kada se putuje motociklom jest i pitanje koliko smo spremni na takvu avanturu. “Fizički ne morate biti nešto naročito spremni, ali trebate biti u formi za putovanje. Maratonci se pripremaju tako da svaki dan trče, gimnastičari tako da svaki dan vježbaju, a moto-putnici tako da što više voze svoga limenog ljubimca”, ističe Domagoj uz tvrdnju da je, što se tiče psihičke spremnosti s druge strane, najvažnije biti svjestan činjenice da za neke strahove nema mjesta u sedlu vašeg suputnika – motocikla. Od tehničkih stvari pak, za sigurnu vožnju najbitnije je sa sobom uvijek imati alat za svoj motocikl te nikada ne ići na daleki put s polupotrošenim dijelovima na motoru, što je ujedno i glavna pouka koju je Domagoj naučio za vrijeme opisanoga putovanja.

Nešto što bi se moglo izdvojiti kao TOP 10 savjeta za putovanje motociklima Domagoj preuzima od kolege koji stoji iza Youtube kanala “Motorcycle Adventures” i u potpunosti se slaže s njegovim mišljenjem da se ono najvažnije može nabrojati na prste dvije ruke.

  1. Moraš imati cilj putovanja – svrhu koja će ti uvijek davati energiju za ići dalje.
  2. Nadaj se najboljem, budi spreman na najgore.
  3. Budi oprezan s izborom motocikla za putovanje.
  4. Pronađi odgovarajući tempo.
  5. Nikada ne ostavljaj motocikl bez nadzora.
  6. Budi oprezan s novcem.
  7. Putuj sa samouvjerenošću.
  8. Nikada ne riskiraj više nego što možeš podnijeti.
  9. Budi dosljedan i strpljiv.
  10. Uživaj u putovanju i cijeni svaki njegov trenutak.

Putovanja motociklom jednostavno morate voljeti, još kada ste uz to po prirodi naklonjeni avanturama i nije vam teško izaći iz zone komfora, ići kroz svijet na dva kotača vaša je dobitna kombinacija.

Kako ne bi bio sebičan te čari turističkih obilazaka ostavio samo za sebe, Domagoj je uz svoje prijatelje Jana i Josipa snimio putopisni dokumentarni film “Idemo na istok bez Gorana Milića” i to uz osobni pristanak Milića da na istok idu bez njega, ali i uz njegovu punu potporu. Putovati na dva kotača i k tomu još snimiti dokumentarac, zasigurno je autentično iskustvo jer držati kameru u motociklističkom odijelu dok je vani 40°C i snimati kadrove, osjećaj je koji se ne zaboravlja. Dok razgovaramo o putovanju na istok, mladići su već realizirali svoje putovanje na zapad, točnije u Maroko, a tijekom 2020. godine geografski smjer puta bit će im sjever.

Uz riječi kultne pjesme The Beatlesa “Let it be” kao i uz citat B. Marleyja “Love the life you live. Live the life you love”, Domagoj Dević – Rasta uputit će se na još mnoge destinacije, a vi dok planirate svoja putovanja imajte na umu njegove savjete!

https://www.facebook.com/RastaSunshineAdventurer/

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...