Doris i Jelena: Pričekajte noć, slijedite plamen i zaronite u neobičan svijet dalmatinskih mitova i legendi

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Kreativne i simpatične djevojke, Doris Čavka i Jelena Marijanović, obogatile su turističku ponudu dva dalmatinska grada, Splita i Trogira, vodeći ture pune uzbudljivih priča iz jedne sasvim drugačije perspektive gdje njihove ljepote i intrige postaju primamljivije noću. Ako su vam dosadile uobičajene šetnje gradom, cure vas odvode u jednu sasvim novu dimenziju kretanja između prošlosti i sadašnjosti, mašte i stvarnosti.

Netipičan turistički proizvod, noćna tura uz fenjer i interpretativno vođenje Trogira i Splita u kojoj se gradovi predstavljaju kroz mitologiju, tradiciju i narodnu predaju, ideja je koju su osmislile dvije mlade Dalmatinke i njome upotpunile turističku atrakciju dva mediteranska grada.

Priče od kojih zastaje dah

Trogirske legende, plemići, zavjere, ljubavi, spletke, osvete i ubojstva, kao i čuveni splitski humor, specifični individualci, boemi, ljubavnici, znameniti prkos i dišpet, dio su teatralnih priča od kojih zastaje dah. Njihova pripovijedanja uspjela su privući ne samo mnogobrojne turiste već i domaće ljude koji su nerijetko dio njihove publike.

Svjetiljkom, u tami, u potpunom mističnom stilu i atmosferi koja podsjeća na onu kazališnu, povlače vas u vrtlog najintrigantnijih priča dvaju prekrasnih gradova i njihove pitoreskne postojanosti i garantiraju najbolju turu na kojoj ste ikada bili.

Slijedite plamen, krenite za njima i zaronite u neobičan svijet dalmatinskih mitova i legendi, ali oprez, u pustolovinu možete zakoračiti tek kada se svjetlost dana ugasi.

Fotografija: Ivan Turković

Kako žive život, kako prkose smrti

Doris i Jelena su sam koncept naracije i ambijenta preuzele iz Praga, gdje se pričaju priče o duhovima, nadrealnim i paranormalnim pojava tog grada. Djevojke su izmijenile dio vizualnog identiteta u sličnoj nijansi crne boje, a turom se trude integrirati djelić povijesti, mitova, narodne predaje, malih ljudskih priča i duša dvaju gradova u jednu impresivnu i dinamičnu cjelinu.

Naše noćne ture su interpretativno predstavljanje Trogira i Splita, prikazi njihove duše, kako žive život, kako prkose smrti. Trogirske legende i mitovi datiraju još iz mračnog srednjeg vijeka, govore o plemićima, intrigama, zavjerama, ubojstvima, tragičnim ljubavima i osveti, dok su priče koje predstavljaju dušu grada pod Marjanom one o stvarnim ljudima iz splitske prošlosti, njegovim velikanima, zanimljivim i karizmatičnim individualcima, boemima i umjetnicima. To je mistična mala noćna šetnja o smiju i suzama staroga Splita“, pričaju Jelena i Doris.

One dvi šta nose svitlo, crne vile raviole s ‘lektrikon

Njihove ture ulaze u treću godinu postojanja, a prošlo ljeto im je interes za šetnjama i fantastičnim pričama bio neočekivano veliko i ugodno iznenađenje, jer su se ture odvijale toliko često da su među starosjediocima Trogira postale prepoznate kao one dvi šta nose svitlo, a Splićani su ih pak prozvali crnim vilama raviolama s ‘lektrikon, što je između ostalog upravo djelić tog šarma kojeg cure nastoje, skoro svaku večer, dočarati svojoj publici.

Svaka šetnja im je priča za sebe, kako kažu, jer se sa svakom povežu na ovaj ili onaj način, budući da su to intimne ture s manjim brojem ljudi.

 „Dvije će mi posebno ostati u pamćenju, ona na samim počecima našeg rada kada smo na turi imale samo jednu curu iz Kanade koja se oduševila šetnjom, ali i nama kao vodičima jer nismo otkazale turu, iako je samo ona bila gost. Drugi put je bio samo jedan par i kiša je počela nakon pet minuta od početka, ja sam predložila otkazati i vratiti im novac, no oni su htjeli dalje. Kiša se pojačavala, a ja sam nastavljala s pričama koje su, po takvom vremenu, dobile i dodatnu dramatičnost. Nakon malo više od pola šetnje sklonili smo se u gradsku ložu gdje sam im sažela ostatak, a oni nisu mogli skriti svoje oduševljenje“, kazala nam je Jelena.

Fotografija: Ivan Turković

Mistični glasnik prošlosti

Ono što imaju za reći želi čuti svatko, djeca, mladi i stari, domaći i strani, ali ipak je malo više riječ o ljudima koje zanima nešto neobičniji pogled na grad i koji uživaju u dramatičnom pristupu po kojem su cure prepoznatljive.

„Postaneš na sat vremena onaj lik kojeg predstavljaš, lik koji je tvoje autorsko djelo. Postaješ mistični glasnik prošlosti mimikom, govorom tijela, facijalnom i govornom ekspresijom…  Prebacuješ se u neko drugo vrijeme, vijek ili doba, zaboravljaš na svoj vlastiti lik i (ne)djelo… Oduvijek sam imala glumačkih aspiracija i mogu reći da su u ovom projektu i ostvarene“, objašnjava Doris.

Jednoglasno priznaju kako nema boljeg osjećaja od onog kada radiš nešto što voliš, a to je upravo ono što su realizacijom ideje uspjele, raditi ono što vole i osjećati se pritom sjajno.

„Osjećaj je neopisiv. Uđeš u neku potpuno drugu dimenziju i svojim tonalitetom, gestikulacijom, izrazima lica odvodiš ljude u neka druga vremena i predstavljaš im grad drugačijim očima. Kad vidiš da si to uspio, da nisu ostali ravnodušni i da je tura na njih ostavila utisak, osjećaš se divno“, dodaje Jelena.

Autentične mistične priče

Interes za njihovom malenom riznicom upečatljivih priča i karizmatičnim nastupom daje im neprestanu energiju za inovacijama, za nadopunu i proširenje onoga što žele reći, odglumiti i dočarati. Stalno su u potrazi za bezvremenskim skrivenim pričama, tajnama, legendama.

„Potrebno je puno kopanja, čitanja, slušanja, analize, selekcije, redukcije, adaptacije tekstova i dokumenata kako bi se stvorila originalna, još uvijek neispričana priča“, kažu djevojke.

Često cure možete zateći u knjižnicama, raznim arhivima, zatrpane knjigama, papirima, raznim dokumentima, ali i na kavama osluškujući što se ‘priča po gradu’. I ove sezone pripremaju neke nove neotkrivene anegdote iz drevne trogirske i splitske prošlosti.

„Proširenje i nadogradnja su konstanta. U scenskom pokretu, interpretaciji, sadržajnom dijelu, ali i u onom koji se tiče rekvizita i kostimografije, a koji služe da upotpune sam doživljaj mistike i male noćne, pomalo gotičke atmosfere koju nastojimo ostvariti. Iznimno su nam važne i reakcije gostiju na pojedine priče i ako na njih ne dobijemo željenu povratnu informaciju, tražimo drugačiji modus realizacije istih“, pojašnjava Doris i naglašava kako imaju u planu i neke nove ideje koje se tiču predstavljanja renesansnih kaštelanskih dvoraca i utvrda u noćnoj romantičnoj atmosferi, ali će na tome poraditi u nekoj daljoj budućnosti.

Fotografija: Ivan Turković

Prave male noćne pustolovne predstave

Trogirska tura ‘Mitovi i legende starog Trogira’ započinje u devet sati navečer kada se lagano, u ljetnim mjesecima, pali noć. Tu ih dočekuju djevojke odjevene u duge crne haljine, crne satenske rukavice i pripadajući nakit. Predstavljaju se kao Duh starog Trogira koji živi u zidovima grada, u njegovoj sreći i tuzi, vjenčanjima i sprovodima, suncu, vjetru, soli…

„Naracijom ih uvodimo u razdoblje srednjeg vijeka za koje se veže i najveći broj trogirskih mitova i legendi. Nakon uvertire ‘Pratite moje svijetlo, da se ne izgubite u noći’, naši gosti prolaze uskim, skrovitim uličicama grada slijedeć svjetlo fenjera koje se zaustavlja na točno određenim lokacijama gdje slušaju priče koje im priča ‘svjetlonoša’. To su priče između ostalog, o Macarolčićima, malim duhovima grada Trogira koji nisu ni dobri ni zli, o zloglasnoj trogirskoj uličici u kojoj se, još u srednjem vijeku, nalazila i javna kuća, o sestrama Pajtoni i njihovoj grotesknoj kazni za grijeh, o Marinu Kjudisu, velikom junaku i nenamjernom krivcu za trogirsku kugu, o stupu srama kao srednjovjekovnoj kazni za lopove, ubojice, izdajice grada… i još mnoge druge“, opisuju cure jednu svoju magičnu noćnu pustolovinu.

Unatoč teškoj odluci o tome koju odabrati, ipak su nam jednu splitsku pričicu uspjele ukratko opisati.

„Teško je izdvojiti jednu, ali sam kraj splitske ture ‘Soul of the Old Split’ na Matejuški, ostavi doista snažan utisak na ljude, bude čak i suza ponekad. To je priča o Roku i Cicibeli, njihovoj ljubavi koja je obilježila Split, grad koji je mnogo više od povijesnih činjenica, grad koji ima dušu i kojeg čine upravo ti ‘mali’ ljudi“, priča Jelena.

Tim riječima zapravo najbolje opisuju svoju turu i ono što žele dočarati ljudima koji ga posjećuju, a kad vide suze ili oduševljenje to im je znak da su ljudima pokazale pravi Split, onu njegovu drugu stranu koju ne doživi mnogo turista.

Sestre Pajtoni

Od trogirskih legendi užitak im je pripovijedati, a gostima slušati, o sestrama Pajtoni, čineći to upravo u dvoru kuće u kojoj su i same sestre živjele.

„Priča je to o plesu pod maskama koji se svake godine, u vrijeme karnevala, odvijao u njihovoj kući. Bili su tu svake godine plemići, generali, uvažena svita starog Trogira. Najveću pažnju plijenile su upravo one, sestre Pajtoni, sve jedna ljepša od druge, koje su na ples te godine došle noseći jednolične crne maske koje su skrivala njihova lica. Plesale su i plesale, a onda se točno u ponoć oglasilo zvono, znak da je plesu kraj jer počinje korizma, doba odricanja i posta. Sestre se nisu dale smesti, plesale su i plesale, ne obazirući se na upozorenja uzvanika. Za svoj grijeh bivaju kažnjene,  njihove maske se s lica više nisu dale skinuti…“, ispričala nam je Doris djelić najdraže trogirske legende.

Za kraj nas je zanimalo što cure misle o ljetu koje je pred nama. „Iskreno, ne očekujemo mnogo. Zapravo, ne znamo ni što očekivati, ali nadamo se određenom odazivu, barem pred kraj sezone“, optimistične su Dalmatinke.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...