10.1 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

Dugi otok: robinzonski raj na zemlji (45, 12, 1700)

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Bilo je to „davne“ 2011. godine kada sam svojom nogom prvi puta kročila na taj 45 km dug komadić zemlje imena Dugi otok. Iako ga povijesni izvori spominju još u 10. stoljeću, ja, poput mnogih, nisam baš bila upoznata s ljepotama koje nudi. Ljubav prema tih 45 km zemlje traje sve do danas te niti jedno ljeto ne prođe, a da mu se ne vratim. Bez obzira što ne pripada skupini razvikanih otoka, definitivno ispunjava očekivanja svakog ljubitelja mira i prirode.

Kako biste došli do njega trebate se trajektom ili katamaranom otisnuti iz Zadra te ploviti nekih sat i pol vremena te uploviti u Sali ili Brbinj (zavisi idete li autom ili pješke). Ako ste u prilici, toplo preporučam da sa sobom povezete ili iznajmite neko prijevozno sredstvo jer će pedaliranje biciklom ili hodanje biti vrlo nezgodno ako planirate proći cijeli otok. Sam otok ima čak 12 mjesta i 1700 stalnih stanovnika. Dugi otok nudi baš ono što suvremenom čovjeku koji juri za poslom, rokovima i živi pod stresom treba, a to je mir i tišina.

Putovanje započinjemo od juga prema sjeveru:

Park prirode Telašćica: slano jezero Mir s ljekovitim muljem, slobodni magarci, grobni humci, utvrda Grpašćak, klifovi stijena, ogromne količine gigantskih paukova. Ovo su atrakcije koje tamo možete očekivati. Ono što je mene ostavilo bez daha svakako su klifovi/strmci i moje (usudila bi se reći) najdraže mjesto na svijetu. Riječ je o stijenama visine 161 m koji se spuštaju u more, a mogu se usporediti sa daleko poznatijim Doverskim stijenama ili klifovima Moher. Pripremite se na pozamašnu količinu hodanja ili bicikliranja jer najbolji dio parka nije prilagođen za auto. P.S.: očekujte simpatične magarce i malo manje simpatične paukove na drveću.

Telašćica: pogled na klifove i slano jezero Mir

Sali: glavni „grad“, Saljske užance, knjižnica i gospodin Ante, 2 dućana. Iako je najveće mjesto na otoku još je uvijek maleno. Svake godine ga pokušavam posjetiti početkom kolovoza radi fešte Saljske Užance koje se održavaju još od 1958. godine , a opisuje ih dobra magareća mužika, fina hrana i dobro vino. Lokalni saljani u dobroj vibri i uz pjesmu prave domaći brudet. Sama manifestacija traje 3 dana. Nezaobilazan događaj svakako je tzv. iluminacija porta kada se osvijetljenim barkama ulazi u samu luku Salija i utrka tovara. Kao što možete pretpostaviti, radi se o glavnom događaju na otoku. Druge dane, dok se lagano šećete rivom i jedete sladoled, svratite u knjižnicu i čitaonicu Sali koja slovi za najveseliju i najzanimljiviju knjižnicu u RH.

Sali

Strašna peć: tijekom vožnje dužinom otoka gotovo je sigurno da će te naići na oznaku za Strašnu peć. Strašna je utoliko što vožnja autom do same destinacije može biti vrlo opasna, zato savjetujem da se prošećete (kao i svugdje do sada). Riječ je o spilji koja ljeti ima vrlo ugodnu temperaturu. Lokalitet se može pohvaliti i posjetom popularnih ličnosti poput cara Franje Josipa 1904. godine. Svakako ugodna šetnja carstvom stalagmita/ stalaktita i neolitskim lokalitetom.

Strašna peć

Veli rat: krajnji sjever otoka na kojem se nalazi najviši svjetionik (Punta Bjanka) na Jadranu. Pogled na pučinu prema Italiji vas ponekad zavara te pomislite da vidite siluetu talijanske obale. Zanimljiva činjenica je i ta da se može rezervirati turistički boravak u samom svjetioniku za vrijeme sezone.

Veli rat: svjetionik Punta Bjanka

Sakarun: svoju reputaciju jedne od top 10 plaža u Hrvatskoj svakako drži spomenuti Sakarun. Duga pješčana plaža (800 m) u uvali, kristalno plavo more i borova šuma oduzimaju dah (znam, znam hvalim gotovo svaki dio otoka). Ukoliko vam je Sakarun prenapučen ljudima, postoji i vrlo dobra alternativa koja se zove Veli žal. Riječ je o šljunčanoj plaži čiji pogled puca na otvoreno more, a čak i u punoj sezoni nije natrpana. 

Sakarun

Ovih 6 mjesta bi bio grijeh zaobići prilikom istraživanja Dugog otoka. Ljubitelji arheologije i kulturne baštine također neće biti razočarani. Gotovo svako mjesto sadrži lokalitete poput grobnih humaka, neolitskih grobova (ilirski grob), antičkih vila (vila rusticae u Maloj Proversi) i srednjovjekovnih crkvica (sv. Viktora, sv. Ivana, sv. Nikole).


Antička vila rusticae u Maloj Proversi

Iako se većina stanovnika bavi turizmom, gotovo svaki stanovnik tijekom zimskih mjeseci odlazi u obradu svojih polja, maslinika i brige za koze. Moram pohvaliti prefini žmanski sir, ali i tunu Mardešić. Jesam li spomenula da voda nije pitka? Da, da i to je jedan izazov sa kojim se susrećete tamo. Zato ste sretni kada naiđete na jedan od nekolicine dućana na otoku. Tada tek počnete biti zahvalni na stvarima koje su vam dostupne u udobnosti vašeg doma. Što se tiče smještaja, za razliku od luksuznih hotelskih resora koji su karakteristični za druge otočke destinacije, na Dugom otoku postoje dva skromna hotela (Sali i Božava), puno privatnih smještaja, ali i dva auto kampa. Ljubitelji robizonskog turizma svakako će naći svoje utočište na Dugom otoku. Turistička ponuda nudi obilazak susjednih Kornata koji se nadovezuju na PP Telašćicu. Takav izlet se izvodi u manjim skupinama, malim barkama te traje cijeli dan. Svakako jedna od preporuka. Meni su osobno drage šetnje otočkim stazama čijim putem nailazim na ljekovito bilje. Svake godine se vratim s cvjetićima majčine dušice od koje se može napraviti kantarionovo ulje (vrlo korisno nakon što izgorite prilikom sunčanja).

Umjesto zaključka: ustvari Dugi otok vam se svodi na puno prirode, robinzonskog uživanja, manjka pitke vode, viška jako slane i čiste vode za kupanje, dobrog vina i brudeta.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...