16.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

Funkcionalna estetika doma na jednom hrvatskom primjeru

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Pojam arhitektonske ljepote ovisan o našem iskustvu

Sintagma najljepše kuće ima različito značenje za različite ljude jer pojam ljepote odnosno ružnoće ovisan je o životnom iskustvu promatrača. To je iskustvo usko povezano s društveno-imovinskim statusom koji uvelike određuje način na koji netko živi, a onda i stanuje. U osnovi pojam najljepše kuće je vrlo neprecizan jer sam po sebi ne daje jasne i čvrste kriterije prema kojima bi neku kuću mogli,  ili ne bi mogli, svrstati u zadanu kategoriju. Dosta često se kao temeljni kriteriji klasifikacije arhitektonske ljepote nekog stambenog objekta u široj javnosti, uzimaju veličina i luksuznost. Ipak, spomenuti kriteriji nisu sami po sebi presudni za unapređenje kvalitete nečijeg života pri čemu i objekti znatno nižeg cjenovnog ranga od onih luksuznih objekata, mogu pružiti vrlo visoku kvalitetu stanovanja zbog čega cijena nije nužno mjerilo postignuća kvalitete. Velike i luksuzne kuće koje se smatraju poželjnima u suvremenom svijetu u osnovi najčešće samo prodaju stil života i lokaciju. Osim navedenog, načini života unutar takvih luksuznih objekata nisu dostupni za kopiranje najvećem broju ljudi  zbog ograničenih financijskih mogućnosti.

Kuće u arhitektonskom kontekstu imaju ponajprije svoju funkcionalnu dimenziju što znači da trebaju zadovoljiti vrlo raznolike potrebe poput bazične potrebe za sigurnošću, ali i niza drugih vrlo različitih potreba. Kuće imaju i svoju estetsku komponentu, a koja bi trebala biti vidljiva u skladnom međusobnom odnosu forme i funkcije. Bavljenje estetskim kategorijama je stvorilo pojmove poput onih estetike ružnoće, ili estetike ljepote. Teoretiziranje u smislu što je to lijepo odnosno ružno i zašto je tome tako, odvija se najčešće u uskim znanstvenim i stručnim krugovima, u kojima se onda ti razlozi nastoje što je moguće više objektivizirati  i učiniti opipljivima. U široj javnosti etiketiranje nekog objekta kao više ili manje poželjnog vodi se pak najčešće na osnovi intuicije.

___Sketch #685 by @carloenzo__Instagram : https://www.instagram.com/p/B6OdWtmpx3g/?igshid=1i7g52kz8kyo2#Architects'sketches

Objavljuje Architects' Sketches u Srijeda, 18. prosinca 2019.
Izrada arhitektonskog crteža kuće (Izvor: Video Architect’s Sketches by Carlo Enzo Facebook)

Arhitektura kao stupanj kulture

Arhitektura je dobar pokazatelj stupnja kulture nekog društva. Upravo se uz pomoć stambenih objekata i njihova odnosa prema okolini, tehnici izvedbe, upotrijebljenim materijalima i drugom može iščitati način na koji neko društvo doživljava svijet oko sebe.  Isto tako raspored prostorija, njihova protočnost, uređenje i drugo pomaže u iščitavanju uloge pojedinca i obitelji unutar nekog društva. Naime, kao što društvo oblikuje arhitekturu u skladu sa svojim potrebama tako i arhitektura bitno utječe na to isto  društvo. Primjerice pojedine arhitektonske forme poboljšavaju zdravlje i u tom kontekstu danas već u razvijenim dijelovima svijeta postoje, između ostalog, i tzv. hipoalergene kuće. Kuće svojom razinom osvjetljenja, velikim ili malim ostakljenim vizurama, bojama i brojnim drugim elementima  mogu različito djelovati na produktivnost i raspoloženje ukućana, u pozitivnom i negativnom smislu.

Konstrukcija i estetika  povoljnog djelovanja

Vila Luna pogled na južnu stranu kuće (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)

Cilj mi je ovdje dati kratki opis kuće koja svojom konstrukcijom i estetikom ima povoljno djelovanje na svoje korisnike. Ova kuća nazvana Vila Luna, svojom veličinom i opremljenošću ne ulazi u pretenciozna zdanja, a sagrađena je sada već relativno davne 2003. godine u Samoboru, na periferiji grada. Kuća je katna i ima 240 kvadrata stambene površine, no kada se ti kvadrati raspodijele između kata i prizemlja dobiva se pristojna ni prevelika ni premala kvadratura.  Kuću je projektirao i sagradio bračni par arhitektonsko-građevinske struke Šunjić-Petrović. Rezultat njihova rada je niskoenergetska kuća izgrađena najvećim dijelom od prirodnih materijala (drveta) kombiniranih s čeličnom konstrukcijom. Kuća je dijelom tvornički proizvedena i rađena tehnologijom RIKO u susjednoj Sloveniji, a naručiteljima je prema njihovoj želji isporučena u visokoj roh-bau varijanti; što je omogućilo da konačan rezultat ovog projekta bude originalan u smislu intervencije na zadanim tvorničkim gabaritima.


Drvo posvuda (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)

Isplativost Vile Lune se najvećim dijelom u zimskim mjesecima temelji na ekološkom principu toplinske pumpe s dugim nizom cijevnih kolektora,  a koji, smješteni ispod iznimno velikog vrta, skupljaju toplinu iz zemlje  i prenose je u dom.  Ljeti se pak ugodan prostor dobiva zahvaljujući trijemu i na njoj postavljenoj montažnoj čeličnoj konstrukciji s pomičnim aluminijskim lamelama koje štite cijelu južnu ostakljenu stranu kuće od sunca. Na terasi je položeno i napeto jedro koje ne samo da štiti od sunca već i na neki način zaokružuje i upotpunjuje ukupan estetski dojam koji se stječe promatranjem kuće s njezine južne i otvorene strane. 

Montažna konstrukcija na južnoj strani kuće (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)

Višestruka funkcionalnost

Prizemlje kuće je planom predviđeno za stambeni prostor te je podijeljeno na nekoliko manjih funkcionalnih prostora dok je kat najvećim dijelom otvoren i planom predviđen za uredski ili neki sličan iskoristivi prostor bez barijera.  U hodniku na samom sjevernom ulazu u kuću nalazi se stakleno stubište dok se privlačna terasa smjestila na nasuprotnoj južnoj strani tik do jezera. Kuća je ne samo višestruko funkcionalna već je i estetski lijepa i ugodna pri čemu se efekt osjećaja topline i ugode postiže primjenom sveprisutne netretirane drvene građe koja se nalazi kako na podu tako i na stropu i zidovima. Kuća je minimalistički opremljena i sadrži samo ono što je nužno za život. U noj nema puno nepotrebnih stvari jer je krcata ugrađenim ormarima  koji su rasteretili prostor od suvišnog namještaja.

Prostor hodnika (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)

Iz hodnika  se ulazi u otvoreni prostor dnevnog boravka sa blagovaonicom i kuhinjom, a koji su njezini vlasnici i projektanti proširili na istočnoj strani kuće. Ovo proširenje koje se relativno brzo dogodilo po izgradnji kuće samo pokazuje koliko je prostor stanovanja poput živog organizma koji nije nikada statičan te se stalno mijenja i živi s njegovim vlasnicima.

Iz tog glavnog dnevnog prostora u prizemlju se jednim dugačkim, ali dovoljno širokim hodnikom, ide na zapadnu stranu kuće. U ovom su dijelu smještene sve ostale prostorije namijenjene stanovanju pa se tako u smjeru zapada redom nižu dvije spavaonice, a nakon njih slijede kupaonica i veš kuhinja/toalet. Ovakvim grupiranjem prostorija kućni je prostor dodatno podijeljen na manje privatne prostore koji su dostupni svima onima koji uđu u kuću i napuste prostor hodnika, kao i one više privatne zone namijenjene najvećim dijelom vlasnicima. Na katu je, uz jedan veliki otvoren prostor, pragmatično predviđen jedan dodatan zatvoren prostor, čajna kuhinja i toalet. Kuća je u potpunosti prilagođena životu obitelji s više djece, kao i obiteljima s ljubimcima pri čemu je konkretna kuća i dobila ime po jednom od svojih četveronožnih stanovnika.

Dječja soba (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)

Pozornost će vam ukrasti poveliko jezerce

Prostor kuće je nadopunjen ogromnim vrtom koji je kontinuirano hortikulturalno uređivan, a čime je ujedno naglašena i dodatna usmjerenost na privatni segment življenja. Pozornost će vam u vanjskom dijelu zasigurno ukrasti poveliko jezerce koje je namijenjeno kupanju, a s biljkama za njegovo pročišćavanje. Sve navedeno ukazuje na potpuno funkcionalan prostor s nizom zanimljivih i inovativnih tehničkih rješenja.

Terasa uz jezero (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)

Intuitivno gledano ljepota ovog prostora je u samim toplim i prirodnim  materijalima, minimalističkom uređenju pri kojem se vodilo računa o optimalnoj kvadraturi već prema broju osoba koje će nastanjivati ovaj prostor, vanjskom prostornom segmentu osobito onom koji obrubljuje kuću s južne strane i drugom. Svi nabrojani element unutar ove kuće i oko nje se međusobno nadopunjuju i doprinose dojmu estetski potpuno dorađenog prostora koji sa svim svojim funkcionalnim datostima čine ovu kuću savršenim obiteljskim objektom.

Djelić prostora oko kuće (Izvor: Renata Šunjić-Petrović)
  • Literatura:
  • Silvio Košćak, Arhitektura, Spectrum, br. 1-2, 2011., str. 92-97.
  • Prirodno štedljiva kuća, Majstor, 1-14.
  • George Vangelatos, How Does Architecture Impact Society? A High-Level Look, HMC Architects, 2019.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...