12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Goodersova feel-good preventiva ili uzdržavanje od feel-bad filmova

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ružica Eterović
Ružica Eterović
Volim pisati tekstove koji istražuju ne samo teme, već i granice stila. Tek odnedavno sam spremna dijeliti plodove svog pisalačkog rada sa širom i užom publikom, Veselim se prilici da to bude na ovom entuzijastičnom i pozitivnom mjestu.

Ovih se dana svuda unaokolo dijele dobronamjerni savjeti o tome kako provoditi dane u karanteni, što čitati, što cijeniti (život i slobodu), kome vjerovati (stručnjacima) i čemu se nadati (boljem sutra).

Preporučuju se raznovrsna djela, od filmova pritom najčešće takozvani feel-good filmovi, koji su lagodni, prozračni i uspješni su u namjeri da smetnemo s uma kako je život opasno mjesto te da radije mislimo o lijepim, (pritom često i uspješno operiranim) ljudima, pitoresknim krajolicima i pozitivnoj strani ljudske prirode.

Sve su to dobri i korisni savjeti i preporuke, no u ovo doba kada je prevencija na osobitoj važnosti i cijeni, valja je primijeniti i kod odabira filmova. Osim važnosti pozitivnog mišljenja, držimo da je važno da razmislimo i o preventivnim mjerama protiv negativnih poticaja i podražaja. Predstavljamo vam nekoliko feel-bad filmova, koje ovih dana nikako ne biste trebali gledati iz udobnosti vlastitoga doma.

Ubojstvo svetog jelena

Ubojstvo svetog jelena uspješni je film grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, predstavnika tzv. čudnog grčkog vala. Uspješan i lijep liječnički par Murphy (glume ih Colin Farrell i Nicole Kidman) s lijepom djecom sjajne i guste kose žive savršen sterilni privid – sve dok misteriozni dječak ne zatraži od oca obitelji koga će od svojih članova žrtvovati, da okaje svoju (očevu) krivnju. Ovo je djelo mučan i bizaran, no pogođeni spoj suvremenosti i grčke tragedije te izaziva osjećaje beznađa, tupila i nemoći. Paralizirajuće nemoći. Sjajna stvar za suočiti se s njome, uslijed uobrazilje o svemoći u koju smo tako često kao vrsta uronjeni. Ovih dana međutim, možda ipak ne.

We Need to Talk about Kevin (2003)

Odličan film s Tildom Swinton u ulozi majke djeteta kojemu nema pomoći, zle bebe koja se kasnije razvija u psihopata, izvrsna je studija karaktera, obiteljskih odnosa, no ponajviše bespomoćne težine u njima, kojoj se nekad ne može naći veći smisao, razlog niti lijek. Kako nakon ovog gledateljskog iskustva neko vrijeme možemo praktički samo gledati u zid, a to znači propustiti sva Skype druženja, online razgledavanje muzeja i ostalo što nam je ovih dana apsolutno neophodno, najbolje da zapišite ovaj film na papirić i pričekajte neke bolje dane.

Funny Games (1997)

U ovom uratku poznatog Mihaela Hanekea, radnja je ukratko sljedeća – dva mlada nasilnika dođu u vikendicu jedne fine, uljuđene, lijepe obitelji, s namjerom da ih, jednog po jednog, sve izmaltretiraju, a neke i pobiju. U svojoj namjeri na koncu i uspiju. Ukoliko je ovo spoiler , dobro je da je tako, jer time uvećavamo šanse da film ne pogledate ikad uopće. Za razliku od prva dva nepreporučena filma, ovdje se radi o uratku kojeg ne preporučujemo nikome i nikada. Ako već hoćete Hanekea, ima on i drugih stvari, intrigantnih u svojoj težini i dostojanstvenih u svojoj mučnini. Prije svega, to su Skriveno, ali i relativno recentna Ljubav. Ali oprezno molim, ništa prije kraja pandemije!

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...