NIK TITANIK U MIMARI: Hrvatska glupost, političari i Štefica Jambriščak

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Bruna Perica
Bruna Perica
Osim strasti prema pisanju i istraživanju, volim putovanja i druženja. San mi je živjeti pokraj mora te svako jutro na balkonu piti kavu, pisati i uživati u pogledu.

„Navesti pojedinca da kroz humor percipira ozbiljnost situacije, društva, zemlje i svijeta u kojem živimo te počne razmišljati i djelovati, velik je izazov koji ne može svatko svladati“ (iz kataloga izložbe, autorica: Sonja Švec Španjol).

Povodom 25 godina karijere Nika Titanika, u muzeju Mimara je otvorena retrospektivna izložba njegovih karikatura pod nazivom „Kronika hrvatske gluposti“. Od preko 11 000 njegovih radova, izloženo je tristotinjak najistaknutijih orginalnih crteža i printeva. Izložena djela obuhvaćaju razdoblje njegovog rada od 1994. godine pa sve do danas koja kronološki prate sportska, politička i svakodnevna događanja u Hrvatskoj. Izložba traje od 24. rujna do 24. listopada ove godine.

Nikola Plečko pod pseudonimom Nik Titanik je hrvatski karikaturist, ilustrator i dizajner i kao jedan od rijetkih karikaturista u svijetu svakodnevno isporučuje po dvije karikature za dnevne novine. Sebe naziva kroničarem hrvatske gluposti jer upravo to i radi – svojim crtežima satirično ukazuje na sve probleme, anomalije i mane u hrvatskom društvu. Politička, sportska i estradna scena u Hrvatskoj su nepresušan izvor ideja čiji akteri koriste javni medijski prostor kako bi pokazali svoju „jedinstvenost“.

Svaki rad je svojevrsna javna kritika našeg društva koje se još uvijek vraća na rečenicu „gdje si bio devedeset prve?“. Državna vlast se stalno izmjenjuje oko dvije stranke koje naizgled žele promjenu, ali u konačnici se i one opet vraćaju na rat i podjelu desno-lijevo. Spomenimo da imamo korumpirane pojedince, neimaštinu, skupu obalu, političare komičare i puno plastike koja može govoriti. Autor koristi sve te teme u pametno isceniranim karikaturama koje nikad ne vrijeđaju samu osobu već njezine postupke.

Dok šećete hodnicima Mimare, oko sebe ćete čuti tišinu dok se netko ne nasmije, uhvatit ćete i sami sebe u nekom malo glasnijem smijehu. Svaka karikatura je dio neke veće priče o kojoj se danima pričalo na vijestima i na koju ste mislili da ste zaboravili, ali evo je tu pred vama i sad vam je komična. Nik Titanik je na neki način zabilježio sve važne događaje u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina za koje ne treba objašnjenje jer karikatura i dvije do tri rečenice govore više od novinskih članaka i rasprava.

Osim poznatih javnih osoba, u njegovim radovima ćete naići i na Šteficu Jambriščak, ženu velikih oblina koja progovara o problemima hrvatskog društva. U sportskoj karikaturi, naići ćete na Miju Sadomazođubrliovića, trenera koji muči svoje sportaše s iscrpnim i gotovo nemogućim treninzima, ali zato odgaja samo šampione. Nik Titanik često i sam sebe ismijava kroz karikaturu čime pokazuje da ne štedi nikoga.

„Humor je bez sumnje nepresušna potreba duha“ (iz kataloga izložbe, autorica: Sonja Švec Španjol).

Svakodnevne vijesti su prečesto negativne i izazivaju u nama gubitak vjere u bolju budućnost. Kako bi to popravio, Nik Titanik progovara o negativnim vijestima na humorističan i satiričan način. Na trenutak o njima ne razmišljamo kao da su negativne jer nam izmamljuju smiješak na lice. Gooders News prati filozofiju pozitivnih vijesti, tako da je ova izložba definitivno događaj koji podržavamo i toplo preporučujemo. Priuštite si malo smijeha i pozitive u danu i posjetite izložbu!

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...