Hrvatska zajednica u Norveškoj pomaže Petrovoj

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

U Norveškoj trenutačno postoji više od 400 hrvatskih obitelji čiji su se predci 70-ih godina prošlog stoljeća preselili u te krajeve, a unatoč ogromnoj teritorijalnoj raspršenosti i problemima koji su prouzrokovani geografskim segmentima, Hrvatska zajednica u Norveškoj, kao krovna udruga Hrvata tih prostora, i dalje postoji i funkcionira na dobrobit hrvatskoga naroda.

Ono što to i potvrđuje je činjenica da je nakon razornog potresa koji je u ožujku zahvatio područje grada Zagreba, Hrvatska zajednica u Norveškoj zajedno sa svojim članovima, pokrenula akciju prikupljanja novčane pomoći. Potreseni nevoljama, Hrvati u Norveškoj odlučili su svojim sredstvima doprinijeti barem djelomičnom saniranju šteta koje su nastale te su tako sav prikupljeni novac odlučili donirati rodilištu Petrove bolnice u Zagrebu. Također, članovi Zajednice potrudili su se kako bi došli do pouzdanih kontakata koji bi odgovorno sugerirali na što je najbolje utrošiti donirana sredstva te im ujedno pružili transparentnu i odgovornu suradnju.

Nakon nepunih mjesec dana trajanja humanitarne akcije, iz Norveške je stigla vijest o prikupljenih 90 000 norveških kruna. Navedeni iznos prebačen je Petrovoj bolnici u Zagrebu, a bit će namijenjen za kupnju novog CTG uređaja koji joj je potreban.

 Sretni smo jer smo ovom malom kapljicom u moru potreba, uspjeli pridonijeti sigurnosti hrvatskih majki i njihovih novorođenčadi te želimo da  ovaj skromni dar bude na pomoć svim sadašnjim i budućim korisnicima Petrove bolnice – izjavila je predsjednica Hrvatske zajednice u Norveškoj Terezija Turkalj.

Iako udaljeni više od tisuću kilometara, Hrvati u Norveškoj svojom su pomoći pokazali veliko srce i ljubav prema svojim korijenima.

Hrvatska zajednica u Norveškoj (Kroatisk forbund i Norge) utemeljena je 10. ožujka 1989. godine kao nacionalna udruga Hrvata u Norveškoj, na inicijativu nogometnog kluba Croatia iz Osla. Zajednica je ujedno i podružnica Hrvatskog svjetskog kongresa (Croatian World Congress) za Norvešku. U novije vrijeme, glavna uloga Hrvatske zajednice sastoji se prije svega u okupljanju pripadnika hrvatske manjine u Norveškoj, njegovanju hrvatskog jezika, kulture i običaja, kako bi na taj način sačuvali hrvatske korijene na sjeveru Europe. Ujedno, jedna od važnih zadaća Zajednice promicanje je socijalnog, sportskog, kulturnog i pedagoškog rada s djecom i odraslima koji se orijentira prema demokraciji, toleranciji i sporazumijevanju među pojedincima i narodima s ciljem multikulturalnog zajedničkog života i djelovanja.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...