Istarska tura: kažun, mačka i pokoji tartuf

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Destinacija koja među domaćim turistima postaje sve atraktivnija, barem tako Istrijani kažu. Puna je znamenitosti, povijesti, prirodnih ljepota ali i gurmanskih delikatesa. Svoj geografski položaj zauzela je na poluotoku koji nosi naziv po gusarskom narodu Histra. Vremenski su dovoljna tri dana za jednu poštenu istarsku turu.

1. DAN: Hum-Buzet-Motovun-Grožnjan-Savudrija

Prvi dan smo posvetili malim gradićima na vrhovima istarskih brežuljaka. Hum slovi za najmanji grad na svijetu te uključuje gradske bedeme, dvije male ulice i tri reda kuća. Način na koji je nastao pomalo je legendaran jer su ga navodno sagradili divovi kojima je ostao višak kamenja pa su odlučili sagraditi još jedan u nizu gradova u dolini rijeke Mirne, odnosno Hum. Danas je grad poprilično pust ako ne računate mačke koje se odmaraju na svakom ćošku ulica. Nakon degustacije rakije biske ubrzo smo se zaputili prema obližnjem Buzetu koji se nalazi svega dvadesetak minuta vožnje od Huma. Ustvari većina destinacija je međusobno udaljena 20 do 30 minuta. Zato je moguće u jedan dan obići veći dio unutrašnjosti Istre. 

Svega pola sata ugodne šetnje biti će dovoljno da doživite Buzet koji je klasični primjer srednjovjekovnog gradića opasanog zidinama sa crkvom u svojem središtu. Zanimljivo je priča kako su upravo u okolici Buzeta Giancarlo Zigante i njegov pas Diana uspješno pronašli tartuf težine 1,3 kilograma što ih je svrstalo u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime na gotovo svakom koraku i svakom gradiću danas možete naići na trgovinu delikatesa Zigante koji je postao svojevrsni brend.

Iduća destinacija je već nadaleko poznati Motovun, najbolje očuvana srednjoistarska utvrda. Naziv potječe od riječi Montana značenja grad u gori. Naime cijelu okolicu gradića okružuje tzv. Motovunska šuma. Moram priznati da uspon na brdo nije za one lakog srca ali vrijedno je truda. Osim svima poznatog Motovun film festivala, ovo je mjestašce i dom jednog dobroćudnog diva, Velog Jože, glavnog junaka istoimene pripovijetke književnika Vladimira Nazora. Mnoge fasade unutar samog mjesta su oslikane siluetama dobrog diva, a izrađena je i drvena skulptura njemu u čast. Sljedeća destinacija bio je grad umjetnika i glazbe Grožnjan. Jedan od gradića na vrhu brežuljka, ali vrlo šarmantnog karaktera. Njegove uličice su ispunjene brojnim skulpturama i art studijima, a vidikovac vas ostavlja bez daha.

Dan smo zaokružili najzapadnijom točkom u Hrvatskoj. Svjetionik u Savudriji mjesto je sa kojega se poprilično dobro vidi talijanska obala, ali i poprilična količina tankera. Stoga, po mojem skromnom mišljenju, i nije top destinacija za kupanje iako i u predsezoni ima poveća količina turista.

2. DAN: Poreč- Limski kanal- Dvigrad-NP Brijuni

Iduće jutro smo proveli u šetnji Porečem. Splet malih, kamenom popločanih uličica sa palačama i konoba/suvenirnica koje vas zovu da ih posjetite. Nezaobilazna točka je ranokršćanska Eufrazijeva bazilika iz šestog stoljeća koja je uvrštena na UNESCO-v popis kulturne baštine. Ukoliko ciljate obilazak Eufrazijane pokušajte to učiniti radnim danom/subotom jer se nedjeljom održavaju svetkovine, krštenja, pričesti itd. te postoji mogućnost da ne uspijete odraditi turu u punom opsegu. Nedaleko Poreča nalazi se i Limski kanal za kojeg mnogi pogrešno govore da se radi o jedinom fjordu u Hrvatskoj. No, ne dajte se razočarati, iako se ne radi o fjordu već o potopljenom krškom kanalu isplati sa se posjetiti samo radi pogleda koji osvaja.

S obzirom da smo ljubitelji povijesti i arheologije posjetili smo i Dvigrad, ruševine srednjovjekovnog grada koji je jedan od najbolje očuvanih zdanja na području Hrvatske uopće. No, ako ste više ljubitelji prirode savjetujem da odmah produžite do Fažane iz koje su organizirani polasci brodova prema NP Brijuni. Postoji opcija samostalne ture i vođene ture po samom parku. Moguća je i kombinacija tura tako što će te cca dva sata provesti u vlakiću i muzejima s vodičem, a kasnije iznajmiti bicikle i prođirati se po otoku u vlastitom aranžmanu. Preporučam da si skinete aplikaciju NP Brijuna koja vas vodi po otočkim stazama i ponešto kaže o svakom lokalitetu (antičkim ruševinama, stazama dinosaura, safariju itd). Posljednji brod polazi prema Fažani u 23 sata tako da imate sasvim dovoljno vremena za istražiti cijeli park.

3. DAN: Pula-poluotok Kamenjak-Labin

Veći dio posljednjeg dana smo proveli obilazeći Pulu (Arena, Augustov hram i Slavoluk Sergijevaca). Cijeli grad počiva na antičkim ruševinama i kasnije srednjovjekovnim ostacima. Gotovo svaka ulica sadrži slavoluk, vrata grada, obrambene kule itd. Obilazak Arene/Amfiteatra koji dominira gradom već preko 2000 godina, nas se najviše dojmio. Vremenski je dovoljno svega tri sata za temeljito istraživanje ovog najvećeg grada istarskog poluotoka. Nastavite li vožju južno od Pule naliazite na poluotok Kamenjak koji spada u zaštićeno prirodno područje Istre. Miris ljekovitog bilja i soli, zujanje pčela i žamor mora na Kamenjaku se spaja u istinski osjećaj prirode. Iako nismo imali vremena proći cijeli poluotok zadivile su nas osamljene stjenovite plaže vrijedne kupanja i izležavanja. Jedna od spomenutih plaža sadrži i otiske dinosaura. Ovom destinacijom oprostili smo se od mora te zaputili prema Labinu.

Iako se danas sami grad proširio daleko izvan svojih starih zidina, ostaci starog grada još uvijek ponosno stoje na brijegu opasani zidinama. Zasigurno nas se dojmio uspon na zvonik sv. Justa sa kojega puca pogled na obližnji Rabac i more te zelenilo u okolici grada. Osobno mi se učinilo da je stari grad poprilično pust iako nas je lokalni Labinac uvjeravao kako u srcu sezone grad živi punim plućima.

Troškovnik

Lagala bih kada bih rekla da nas je istarska tura došla jeftino. Možda je i stvar u tome što je naš tempo obilaska poprilično gust. Savjest mi ne bi oprostila da nismo posjetili svaku kulu, muzej, rimsku ruševinu do koje smo mogli doći, ali to smo mi. Noćenja za dvije osobe u prosjeku koštaju između 250 do 350 kn. Ulaznica za NP Brijune 230 kn po osobi, pripremite se da besplatni parking gotovo i ne postoji. S druge pak strane ako kojim slučajem nedjeljom obilazite Eufrazijanu postoji mogućnost da se pod okriljem mise/pričesti ušuljate besplatno. Što se pak tiče obilaska Brijuna mislim da je najam bicikla i skidanje aplikacije najbolja stvar koju možete učiniti. Kada se budete nalazili u okolici Motovuna/Buzeta izdvojite vrijeme za ručak koji uključuje tartufe. Cijene za jela sa tartufima su tradicionalno visoke tako da vas to ne obeshrabri jer ipak je to delicija koju vaši okusni pupoljci ne jedu svaki dan. Cijene su sve podjednake, bili vi u restoranu s pogledom ili domaćoj konobi pored ceste. Mislim da ugostitelji složno drže istu cifru za tartufe.

Vremenski tri dana je i više nego dovoljno za obilazak Istre. Neke destinacije poput Rovinja smo preskočili jer smo ih ranije obišli. Većina destinacija ima malu udaljenost što olakšava obilazak više mjesta u jednom danu. Iako smo bili u blizini mora, najvažniji odjevni predmet bile su dobre tenisice koje olakšavaju uspon na brežuljke i obilaske Brijuna ili arheoloških lokaliteta. Nemojte se zavarati i poput mnogih turista hodati u japankama ili sandalama. Iako se parking većinom plaća u Fažani je moguće pronaći i besplatni parking što puno znači s obzirom da vozilo ostavljate na pola dana dok uživate na Brijunima. Ovo su samo neki od savjeta koji će vam možda dobro doći, ako se upustite u istarsku avanturu što toplo preporučam

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...