12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Kako nam pozitivna psihologija može pomoći u ovom kaosu? – drugi dio

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Prošli tjedan ste mogli čitati o nekim alatima pozitivne psihologije koji nam pomažu da se lakše nosimo s ovom izazovnom situacijom. Ovaj tjedan nastavljamo i donosimo što još možete učiniti da se osjećate bolje?

  • Smisao – Nama ljudima je jako bitno da vidimo smisla u svojim iskustvima, o tome sam pričala i u epizodi Škole pozitivne psihologije na tu temu. Pa kako možete pronaći smisao u ovom iskustvu? Jednostavno odabrati, ok, ovo nije bilo planirano, ali kako da iskoristim ovu situaciju na najbolji mogući način? Možda ću sada imati vremena da se pozabavim onim projektom koji mi je bio na čekanju već godinama, ili ću sad imati priliku više se posvetiti obitelji koju sam dosta zanemarivao, možda ću pročitati par knjiga za koje prije nisam imao vremena, pogledati omiljenu seriju, ili iskoristiti vrijeme za upisivanje nekog online tečaja. Zapravo, ovo razdoblje može biti izvor i dobrih iskustava za nas, ako mi sami to tako postavimo u glavi. Jeste li čuli i da brojni svjetski muzeji nude virtualne ture, ako još niste bili npr. u Guggenheimu u New Yorku ili u Louvreu u Parizu sada to možete iz svoje fotelje i proširiti svoje vidike. Ovo vrijeme možemo iskoristiti i da se pozabavimo s nekim ozbiljnijim životnim pitanjima kao što su – jesam li stvarno sretan/na? Koliko sam zadovoljan/na svojim poslom i načinom na koji živim? U kakvom stanju su moji odnosi? Koliko se brinem za svoje zdravlje? Ova praznina koja se stvorila može nam stvoriti prostor za preslagivanje vlastitih prioriteta, a to u široj slici može za nas biti itekako korisno i smisleno.
  • Odnosi – kvaliteta naših odnosa čini velik dio naše osobne sreće i zadovoljstva, kako sam i pričala na predavanju o pozitivnim odnosima. Odnosi su nam u teškim vremena i izvori podrške, utjehe i osjećaja da nismo sami. Možda se sad brinete za roditelje koji su stari ili za člana obitelji koji je već od prije bolestan? Ovo iskustvo vas može zbližiti. Iskoristite priliku da provedete više vremena s njima i da si međusobno budete podrška. Ako ste vi ti koji ste u strahu, izložite se i zatražite pomoć od drugih. Lakše nam je kad smo povezani. Ako ste prisiljeni biti u samo-izolaciji pogotovo pazite da se ne izolirate emotivno. Koristite tehnologiju da budete u kontaktu s drugima što češće i fokusirajte se na smisao koji možete pronaći u ovom iskustvu da vam vrijeme brže prođe.
  • Dobra djela – mi ljudi smo stvoreni za povezivanje s drugima, a kad pomažemo, činimo dobro i drugima i sebi. Prakticiranje dobrih djela, tzv. acts of kindness, uzrokuje pozitivne emocije, smanjuje stres, podiže reakciju imunološkog sustava, otpušta dobre kemikalije poput dopamina, serotonina i oksitocina što bi već samo po sebi trebalo biti dovoljan razlog da ih prakticiramo. Osobito sad. Pogotovo ako ste u velikom strahu, probajte prebaciti fokus na druge i vidite što možete učiniti za njih. Bojite se kako će firma u kojoj ste zaposleni poslovati i hoćete li dobiti otkaz? Ne znate odgovor na to pitanje, no imate prijateljicu koja radi za sebe i već sada nema nikakve prihode? Njoj je trenutno još teže, budite uz nju i ponudite svoju pomoć. Strah vas je kako će vaša djeca pratiti online nastavu i hoće li završiti razred? No, u stanu iznad vas je starija gospođa koja živi sama i za koju znate da ima dijabetes. Njoj je još teže u ovom trenutku, ponudite joj da joj nabavite namirnice kada ih kupujete za svoju obitelj, pitajte je kako je i tako joj barem pomognite. U ovim trenucima pokazujemo lice ljudskosti. Vidjeli ste da su Kinezi poslali avion s liječnicima, osobljem i opremom za Talijane. Kod nas su se počeli okupljati građani koji nude nabavku namirnica za starije, zadnje sam čula da postoji Facebook grupa za njih, a vidjela sam da je jedna poznanica na ulazna vrata zgrade u kojoj živi stavila obavijest da nudi pomoć. Učinite nešto za druge i bit će svima bolje.
  • Zahvalnost – je možda i najsnažniji alat koji imamo u ovim vremenima. Prakticiranje zahvalnosti nas inače čini sretnijima, zadovoljnijima, optimističnijima, pomaže nam da promijenimo fokus na dobre stvari i da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo. Bez obzira na to koliko se stvari čine crne, uvijek ima i nešto na čemu možemo biti zahvalni – sunčan dan, prekrasno cvijeće koje sad cvjeta, razgovor s dragom osobom, fina kava koju smo si skuhali… Mudro je aktivno prakticirati zahvalnost, zato sam i pokrenula challenge (izazov) zahvalnosti u Facebook grupi i na Instagramu da podijelimo što više dobrih osjećaja. Svaki dan pišemo tri dobre stvari koje su se dogodile (što je inače poznata intervencija pozitivne psihologije). Dobro se osjećamo i kad to primijetimo, i kad napišemo, i kad podijelimo s drugima, a onda kad čitamo i doživljaje drugih. Treba nam sve što nas u ovom trenutku može puniti dobrim osjećajima, a zahvalnost je tu kraljica. Pridružite nam se.

Nadam se da će vam ovi pristupi pomoći da što lakše prođete kroz ovo izazovno razdoblje. Ako imate još kakvih pitanja na ove teme ili želite podijeliti kako vam je išla primjena ovih alata, bit će mi drago čuti vas, javite se.

Možete i poslušati online predavanje na temu „Jesam li ja kovač svoje životne sreće? /Kako se nositi s teškim vremenima?“ koje sam nedavno održala i na kojem sam se detaljnije osvrnula na ove praktične alate.

Držim nam svima fige da se situacija uskoro promijeni na bolje i da iz ovoga izađemo još snažniji i mudriji.

Ivana Štulić

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...