Kako sam otišla iz Hrvatske: savjeti i prepreke

Must Read

ZG Zoo: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

S Labuđeg otoka u Zoološkom vrtu grada Zagreba: Zagrebačka filharmonija oduševila ljude i životinje

5 alternativnih mjesta u okolici Splita za dnevni izlet

Poput mnogih drugih šokantnih saznanja o sebi i o životu do kojih smo možda došli tijekom krize...

Jednostavnim koracima napunite baterije

Uz malo truda na korak ste do zdravlja i sreće. Šetnja je najjednostavnija i najprirodnija kretnja kojom...
Dominik Janović
Dominik Janović
Student novinarstva sa željom da jednog dana postane profesionalni spiker. Vješt u pisanju (barem tako kaže baka), entuzijast i veliki sanjar, ali prevelika ljenčina koja snove ostvaruje isključivo spavajući..

Odlazak iz Hrvatske pandemija je koja pogađa sve veći broj ljudi, a naročito mladih. Teško je tek tako izaći iz komfor zone i krenuti u nepoznato, pa se često javljaju mnoga pitanja i nedoumice: odakle novac? Kako se snaći? Što je potrebno od papira? Na ta i mnoga druga pitanja odgovorila je Edita Ivančević koja se uspješno odselila iz Hrvatske, te sad živi u Australiji.

Ne želim se hvaliti, ali ja sam znala da želim otići iz Hrvatske puno prije nego što je iseljavanje bilo „kul“, imala sam otprilike 13 godina kad sam počela maštati o tome. Oduvijek sam smatrala da za moje ambicije Hrvatska nije dovoljna i nisam se htjela zadovoljiti životom gdje bih morala paziti na svaku kunu. Putovanja su moja velika ljubav i ne bih mogla zamisliti da ne mogu putovati jer moja plaća nije dovoljno visoka za moje želje i potrebe – istaknula je Edita. Kaže da joj je pritom najveća prepreka bila odvajanje od bliskih prijatelja.

„Bilo mi je jako teško ostaviti prijatelje jer sam znala da u inozemstvu neću moći pronaći ni upola toliko velike ljude kao što su moji najbliži prijatelji.“ Jedna od najvećih prepreka za odlazak je novac. Edita kaže da kad nešto stvarno želiš, onda to i možeš, ako posložiš svoje prioritete.

Financije nisu problem ako se prioriteti poslože

Razumijem da je u Hrvatskoj novac veliki problem, no postoje razni načini kako ostvariti svoje ciljeve. Sezonski poslovi, bili oni u inozemstvu ili unutar Lijepe Naše, plaćeni su puno više nego regularni studentski poslovi. Osobno poznajem mnoge koji su išli na work&travel program u Sjedinjene Američke Države, a da prethodno nisu imali „prebijene pare“ kako bi se reklo u narodu – prepričava. Osim work&travel programa, Editi je kao jako koristan test života u inozemstvu poslužio i Erasmus plus program studentske razmjene u Nizozemskoj.

 Iako puno kraće traje, svejedno možete upoznati sebe i to kako funkcionirate u državi u kojoj ste netko nepoznat i gdje nitko ne zna vaše ime. Osobno mi je Erasmus bio zanimljivo iskustvo i ponovila bih ga još sto puta da mogu – zaključuje Edita i priznaje da je njoj u Australiji u početku bilo nešto lakše s obzirom na to da je tamo otišla živjeti s partnerom.

„Ako ovdje imate nekoga, dolazak u Australiju je puno jednostavniji. Sve ostalo je stvarno teško i osobno ne znam bih li se upuštala u australsku avanturu da nema mog partnera. U normalnim uvjetima, posao je relativno jednostavno pronaći te se hrvatski fakulteti uglavnom cijene i nema većih problema. Zbog cijele situacije s COVID-19, još uvijek nisam uspjela pronaći posao jer vlada globalna ekonomska kriza pa tako i u uređenoj državi poput Australije.“

Za traženje poslova istaknula je stranice SEEK ili Indeed, ali, kaže, najbolje je posao tražiti na stranicama tvrtke u kojoj se želite zaposliti. Samo morate biti spremni da se nitko neće htjeti prilagoditi vama i vašim potrebama.

Ne shvaćajte takve situacije osobno jer kad si zamislite, da u Hrvatsku dođe neki stranac, od njega biste očekivali da se prilagodi i nauči jezik. Tako je i u svakoj drugoj državi, samo što je asimilacija u određenim državama puno lakša – ističe Edita.

U zemljama Europske unije lakša birokracija

Za birokraciju kaže da je jednostavna ako odlazite u neku europsku zemlju zbog Europske unije. Trebalo bi se nabaviti zdravstveno osiguranje zemlje u koju odlazite, ponajviše zbog zaposlenja, i trebao bi se nabaviti broj poput hrvatskog OIB-a kako bi vas nova država imala u sustavu. Ipak, s Australijom je birokracija bila nešto teža.

„Za tu zemlju  mora se dobiti viza, a logično da niti jedna zemlja ne želi „još“ migranata, tako da im morate dokazati da se imate zbog čega vratiti u matičnu zemlju. Osobno sam upisala dodatnu godinu na fakultetu kako bih dobila vizu te nakon što sam došla u Australiju, prijava za vizu je bila duga, no jednostavna. Sve je bilo online te se nisam trebala previše zamarati birokracijom, osim javnim bilježnikom za ovjeru mojih dokumenata. I naravno, obavezno morate imati prevedene osobne dokumente, poput rodnog lista ili bilo čega što se od vas traži. U Hrvatskoj će prijevod biti puno jeftiniji (a i lakši za pronaći) nego bilo gdje u inozemstvu.“

Dodaje da je prije svakog odlaska bilo gdje priprema 60 posto posla.

„Svakako se treba istražiti kako svaka zemlja funkcionira, od politike do njihove kulture. Također je pametno razgovarati s ljudima koji su već otišli jer iz grešaka se najbolje uči. Osobno sam bila na računalu oko tri mjeseca zbog vize za koju sam se prijavljivala, razgovarala s dvoje Hrvata u Sydneyu koji su mi mnogo pomogli u vezi preseljenja i toga što je esencijalno za selidbu.“

Ako imate jak strah od odlaska i puno pitanja, Edita ima vrlo jednostavan savjet: nemojte se odseliti!

To znači da vas previše stvari veže za ono poznato i da vam neće biti lako izaći iz zone komfora. S druge strane, ako je taj strah onaj pozitivni i unosi vam adrenalin u tijelo, svakako probajte, nemate što izgubiti. Mislim da se svatko uvijek ima gdje vratiti – pojašnjava Edita.

Latest News

KAKO KOPIRATI SKANDINAVSKI MODEL SRETNOG ŽIVOTA ILI ŠTO JE HYGGE?

Nije tajna da Danci slove za najsretniju naciju na svijetu i iako će mnogi pomisliti kako...

Svjetski dan zaštite okoliša 2020. godine: Vrijeme je za prirodu

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u petak 5. lipnja 2020. godine. Ove je godine vođen motom: Vrijeme je...

Kako se motivirati i pokrenuti

Ustali ste ujutro i očekujete još jedan uobičajeni dan u kojemu se neće mnogo toga promijeniti. Smatrate da je ovo još jedan...

Salary cap – kapitalistički motiv, socijalistička primjena

Ovaj tekst započinjemo s viješću kako je Formula 1 odlučila kako će po prvi put u povijesti uvesti salary cap za sve...

Borba s anoreksijom u doba društvenih mreža

Planovi prehrane, treninzi, magični čajevi i brojni savjeti koji obećavaju savršeno tijelo posljednjih su godina  preplavili društvene mreže. Upravo savjete poput ne...