13.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

Kako se motivirati i pokrenuti

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Ustali ste ujutro i očekujete još jedan uobičajeni dan u kojemu se neće mnogo toga promijeniti. Smatrate da je ovo još jedan članak kroz koji ćete brzinski proletjeti i onda nastaviti po starome. Upravo Vi ste prava osoba spremna za malo motivacije i tekst koji slijedi namijenjen je upravo Vama.

Motivacija je nešto što svima nama ponekad nedostaje. Jednostavno nam se ne da i to je sasvim normalno, osobito ako se spremamo učiniti nešto teškoga kao što je započeti vježbati, ozbiljno se primiti učenja ili savladavanja neke nove vještine kao što su skijanje, igranje šaha ili sviranje gitare. Pitamo se zašto i kako uopće započeti osobito ako nemamo baš volje za pokrenuti se.

Odgovor je najčešće vrlo jednostavan. Za početak, dovoljno je samo krenuti.

Početak je najvažniji dio jer bez njega, složit ćete se, nikada nećemo ništa započeti, a ni dovršiti. Jutro je odlično za nove početke i ujutro smo najodmorniji i najtrezveniji za donošenje najboljih odluka. Dakle, probudite se, fino doručkujte i sjednite te se zapitajte što želite danas učiniti. Možda već dugo imate želju pročitati neku dobru knjigu, otići na dugu šetnju ili vožnju biciklom, naučiti nekoliko akorda na gitari, započeti učenje ili ponavljanje nekog stranog jezika, započeti pisanje bilo koje vrste ili konačno krenuti u teretanu. Što god imali na umu, može Vam se učiniti izrazito teškim, osobito ako bolujete od kronične bolesti koja zahvaća 95 posto svjetske populacije, a ime joj je ljeningitis. Naravno, sve će Vam biti lakše ako imate cilj vezan uz nešto za što stvarno imate volje i nešto što Vas istinski ispunjava i izgrađuje. Ako Vam je lakše svoju odluku možete zapisati na komad papira, u dnevnik ili bilježnicu koja je namijenjena za zapisivanje Vaših ciljeva. Iz iskustva, najbolje bi bilo da na početku budete blagi prema sebi te odredite ciljeve koje ćete zasigurno moći ispuniti. Primjerice, naučite pet riječi stranog jezika, naučite tri akorda na gitari, pročitajte tri stranice knjige, a u teretani budite svega pola sata.

Nakon što ste ispunili svoj dnevni cilj, smatrajte se pobjednikom u tome danu, koliko god Vaša pobjeda bila mala i naizgled nezamjetna. Vjerujete da su i najveća djela i izumi započeli malim, svima nezamjetnim koracima. Jednom kada ste odredili svoje ciljeve i započeli, već ste obavili najteži dio, krenuli ste.

Sutradan ujutro bit će Vam lakše jer već znate da ste započeli. Kako biste i dalje uspješno savladavali svoje male, ali često teške životne ciljeve, potrebni su Vam ustrajnost, odnosno disciplina. Znam, i to je teško i mnogi bi opet radije bolovali od ljeningitisa koji kao da nikada ne prestaje, ali moguće je preboljeti i tu strašnu bolest. Sjetite se kako ćete se osjećati kada ispunite svoje ciljeve, kada se uspnete na taj brežuljak, tu goru i odradite svoj dnevni broj koraka, kada polako pročitate svoju prvu knjigu nakon dugo vremena ili postepeno naučite osnove nekog stranog jezika ili se pogledate u ogledalo i uvidite promjene na svojem tijelu koje sve više postaje fit.

Sve to zvuči lijepo no i ovdje postoji zamka, a to je slabi ili nikakvi napredak i izostanak rezultata. Naučeni smo i živimo u društvu gdje sve dobivamo odmah i teško nam je prihvatiti činjenicu da ćemo morati mjesecima raditi na sebi kako bi se vidjeli prvi rezultati, no vjerujte mi da se isplati. Primjerice, započeo sam pisanje ovoga članka misleći kako će biti teško napisati nešto kvalitetnoga i novoga na ovu temu, no sada mi je već lakše i sa svakom novom rečenicom raste i moje unutarnje zadovoljstvo te motivacija da nastavim dalje. Dakle, nemojte odustajati jer odustajanjem ćete svaki početak učiniti još težim i mislit ćete da to ne možete ili da to nije za Vas. Kad Vam se ne da, sjetite se osjećaja kada ste ispunili svoj dnevni cilj. Sjetite se osjećaja zadovoljstva sa samima sobom i unutarnjeg ispunjenja jer ste napredovali i postali barem malo bolji u nečemu. Takav osjećaj dolazi samo ako se potrudimo i uložimo napor u ono što želimo postići, jer najvrjednije stvari često se najteže postižu, ali upravo u tome se skriva dio njihovog čara i vrijednosti.

U svemu tome vrijedi imati na umu da je svatko od nas različit i da svakoga od nas motiviraju različite stvari. Primjerice, nekoga će motivirati to što će biti u nečemu bolji od frenda ili frendice, nekoga to što će se pokazati pred prijateljima i nešto im odsvirati na gitari ili nabaciti super fotku na Instagramu. Drugi će opet htjeti biti najuspješniji u nečemu te pokazati svima što su sve u stanju postići i taj osjećaj će ih tjerati naprijed. Treće će motivirati zdravlje i višak kilograma s kojima se teško nose. Netko četvrti htjet će dokazati da još uvijek nije prestar da započne nešto novoga kao što je slikanje, bavljenje fotografijom ili bicikliranje. Oni peti će htjeti biti najbolja verzija sebe samoga i ostvariti svoj puni potencijal. Neovisno o tome u koju skupinu pripadali, Vaši motivi Vas pokreću i to je u redu, sve dok su oni pozitivni i zdravi. Osobno najviše preferiram ovaj posljednji izbor, ostvarenje svojeg punog potencijala, no kao što sam već napisao, svi smo mi različiti i svatko najbolje zna što ga istinski pokreće. Primjerice, meni je dovoljno pustiti neki soundtrack iz filma Rocky i odmah ću se prebaciti u neku drugu, motiviraniju verziju sebe.

Kako ne bi ispalo da Vam dajem savjete koje sam negdje pročitao, u nastvaku ću napisati nekoliko primjera kako se i sam motiviram i što me pokreće. Vježbam već dugi niz godina, uglavnom vani na otvorenom ili kod kuće i to je nešto što me ispunjava i zbog čega se osjećam bolje. Ljubitelj sam biciklizma još od malena, ali tračanje (hm, ne, trčanje) mi se nikada nije sviđalo. Pred nešto više od godinu dana započeo sam s trčanjem i vjerujte mi, nije bilo nimalo lako, no preko aplikacije sam pratio kako iz tjedna u tjedan napredujem i postajem sve bolji. Osjećaj je bio izvanredan jer sam postao vrlo dobar u nečemu što mi je oduvijek bilo pomalo mučno. Danas nisam ljubitelj trčanja, ali rado trčim i ono mi uopće ne predstavlja problem, naprotiv, poslije se osjećam puno bolje. Drugi primjer jest pisanje. To je jednim dijelom moja unutarnja želja i potreba, ali često razmišljam o tome kako nije pravi trenutak, nije prava tema, nije mi baš dan i tako sam godinama odgađao da se ozbiljnije primim igre riječima sve dok si nisam zadao neki dnevni cilj od primjerice stranica ili dvije teksta dnevno i tada je sve postalo lakše. Ne gubim više vrijeme maštajući o savršenoj knjizi, nego imam osjećaj zadovoljstva i napretka jer svakoga dana učinim barem mali korak u smjeru svojega cilja.

Spomenuo bih ovdje osobito i važnost odmora jer njega svi trebamo i svi mu se radujemo. Ne znam zašto, ali puno mi je ljepše sjesti i pogledati neki film ili seriju nakon što znam da sam u tome danu napravio nešto konstruktivnoga, uspio nadjačati samoga sebe i ostvariti svoj minimalni dnevni cilj, nego da samo sjedim, a sitni crvić mi izjeda misli kako sam potratio još jedan dan. Tada odmor gubi svoju pravu svrhu. Dakle, zaključak je vrlo jednostavan: što se više potrudimo, to ćemo više kasnije uživati u odmoru.

Stoga, počni s malim, najjednostavnijim koracima i samo lagano idi dalje, napreduj makar i poput puža i s vremenom ćeš i potrčati u željenom smjeru. Često nije lako, ali moguće je i vrijedno je truda. Keep punching.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...