8.9 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

Kriptovalute – prvi dio: Bitcoin

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Jednog dana u svibnju 2010. čovjek pod imenom Laszlo bio je jako gladan. Naručio je dvije pizze iz obližnjeg restorana brze hrane. S obzirom da nije imao gotovine, pizze je platio Bitcoinom, i time napravio prvu transakciju s jednom kriptovalutom ikad. Konkretno, svoje dvije pizze platio je s 10 tisuća Bitcoina, odnosno po tadašnjoj vrijednosti od 6 centi za jedan Bitcoin, za otprilike 60 dolara. Ovaj dan je u Bitcoin zajednici poznat i kao “Bitcoin Pizza Day“.

U svibnju smo dakle obilježili 10 godina od prve transakcije nekom kriptovalutom. Da toga dana gospodin Laszlo nije potrošio 10 tisuća Bitcoina, po sadašnjoj vrijednosti bio bi bogatiji za otprilike 94 milijuna dolara.

U prvom dijelu tekstova o kriptovalutama govorit ćemo o Bitcoinu. Pokušat ćemo ga što bolje objasniti i pobliže ga predstaviti našim čitateljima. Kako nastaje, tko ga kontrolira, čemu služi, tko je tvorac Bitcoina i ostale važne činjenice o najvećem informatičkom i ekonomskom fenomenu 21. stoljeća. Također, vidjet ćemo kako je vrijednost Bitcoina tako naglo skočila u zadnjih deset godina te ćemo i predstaviti trgovanje Bitcoinom na svjetskim burzama.

Počeci Bitcoina

Ideja kriptovalute stvarala se usporedno s tehnoloških dostignućima u informatici. Najpoznatiji programer na tom polju je Nick Szabo, koji je još devedesetih pokušavao napraviti decentralizirani valutni sustav nalik današnjem Bitcoinu. No zbog tadašnje nerazvijenosti mreže, kao i zbog nedovoljne tehnološke podrške njegovi projekti nikad nisu dosegli širu upotrebu.

Vrijeme u kojem je Bitcoin pušten u optjecaj bilo je itekako zanimljivo. Ministarstvo financija SAD-a borilo se sa sve većom krizom u financijskom sektoru uzrokovanom štetnim hipotekarnim kreditima. Tijekom tog razdoblja bankarska kuća Lehman Brothers proglasila je bankrot. Upravo u siječnju 2009. Senat je izglasao drugi paket financijske pomoći posrnulim bankama kako se cijeli financijski sustav ne bi urušio. Upravo ta situacija je bila motiv misterioznom Nakamotu da kreira Bitcoin.

Bitcoin je nastao 2008. godine kao znanstveni rad jednog ili više informatičara pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Znanstveni rad pod nazivom:”Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System” u sebi je sadržavao kod nultog bloka i označio početak stvaranja lanca transakcija pod nazivom blockchain. Nakamoto je 3. siječnja 2009. pustio Bitcoin u optjecaj. Do današnjeg dana, pravi identitet Satoshija Nakamota nije otkriven te je i dalje predmet raznih špekulacija.

Nulti (genesis) blok Bitcoina koji je izradio Satoshi Nakamoto uz jasno vidljivo poruku: ” The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks” (izvor: wikipedia.org)

Što je to Bitcoin?

Bitcoin je prva kriptovaluta koja se počela koristiti za razmjenu roba i usluga. Bitcoin postoji isključivo u digitalnom obliku i služi za digitalno plaćanje preko interneta. Glavne karakteristike Bitcoina u odnosu na uobičajene valute su:

  • Decentraliziranost: za razliku od uobičajnih valuta poput kune ili eura, Bitcoin nije kontroliran središnjom bankom ili nekim drugim regulatornim tijelom. Za poslovanje s Bitcoinom nije vam potreban posrednik u vidu banke ili neke druge financijske institucije. U praksi, svi sudionici trgovanja s Bitcoinom ujedno su i njegovi regulatori, neovisno o tome koliki je njihov financijski udio u mreži Bitcona.
  • Anonimnost: kod razmjene dobara i usluge putem Bitcoina, niste primorani otkriti svoj identitet kao kod poslovanja s uobičajenim kreditnim karticama. Dovoljno je da posjedujete e-novčanik, kojeg možemo jednostavno usporediti s bilo kojom današnjom aplikacijom na mobitelu. Pobliže o e-novčaniku i njegovo ulozi pogledajte u drugom dijelu ovog teksta.
  • Transparentnost: za razliku od tajnovitosti vezane za bankarsko poslovanje koje je puno puta bilo predmet kritika, Bitcoin mreža vam omogućuje da imate uvid u sve transakcije koje su ikad napravljene od 2009. godine. Na stranici blockchain.com možete u realnom vremenu pratiti obavljene transakcije, cijenu Bitcoina na burzama, stvarnu količinu Bitcoina u optjecaju te nastajanje novih lanaca blokova (eng.blockchain).
  • Jeftina i brza transakcija: Bitcoin omogućuje brzu i jednostavnu transakciju što kod uobičajenog korištenja debitnih i kreditnih kartica nije moguće. Sama transkacija izvršava se u rasponu od nekoliko sekundi do najviše deset minuta. Prilikom transakcije korisnik plaća proviziju u rasponu od nekoliko centi do nekoliko dolara, neovisno o tome koliki je iznos same transakcije. Provizija za napravljenu transakciju odlazi takozvanim “rudarima”, tvrtkama ili pojedincima koji svojim moćnim računalima održavaju sustav Bitcoin mreže. Također, sami možete odrediti visinu provizije za pojedinu transakciju. Većim iznosom provizije naravno, osiguravate i bržu provedbu vaše transakcije.

Struktura Bitcoina

Za razliku od uobičajenog novca, količina Bitcoina u optjecaju je ograničena. Dosada je izrudareno ukupno nešto više od 18 milijuna Bitcoina, dok maksimalan broj Bitcoina može biti 21 milijun. Postoji teorija da je maksimalan broj Bitcoina izabran upravo zato što oznaka 21M predstavlja cjelokupnu površinu ukupno otkrivenog zlata u povijesti koji iznosi 21 kubni metar. Očekuje se da će konačni broj od 21 milijun Bitcoina biti izrudaren 2140. godine. Proces samog rudarenja pobliže ćemo objasniti u slijedećem tekstu o kriptovalutama.

Pojednostavljeni primjer jednog Bitcoin lanca blokova (izvor: www.freedassociates.com/)

Nadalje, Bitcoin je djeljiv na osam decimala usporedo s gotovim novcem koji su djeljivi na dvije. Iznos od 0,00000001 Bitcoina naziva se jedan Satoshi. Bitcoin mreža koristi vrlo složenu blockchain tehnologiju koja služi za pohranu obavljenih transakcija. Vrlo složenim matematičkim procesom, otprilike svakih 10 minuta rudari izrade novi blok koji se slaže na već postojeći i tako stvaraju lanac blokova. Blockchain je, jednostavnim riječnikom, skup baza podataka o izvršenim transakcijama, koje se kriptografski nastavlju jedna na drugu svakih deset minuta.

Grafički prikaz Bitcoina u optjecaju zaključno s 19.06.2020. (izvor:blockchain.com)

Kod kriptovaluta, stvaranje lanaca blokova ima dvije osnovne funkcije: osigurava sigurno pohranu obavljenih transkacija te stvara nove kriptovalute. Konkretno kod Bitcoina, rudar koji stvori novi blok u lancu, za nagradu postaje vlasnik 6,25 novih Bitcoina. Valja naglasiti kako je početna nagrada 2009. godine za stvaranje novog bloka transakcija rudaru donosila 50 novih Bitcoina, no periodički svake četiri godine taj se iznos smanjio. U svibnju 2020., dakle prije mjesec dana, dogodio se tzv. halving te se nagrada za stvaranje novog bloka smanjila se s 12,5 na 6,25 novih Bitcoina.

Kako funkcionira Bitcoin?

Transakcije Bitcoinom se odvijaju preko peer-to-peer mreže. Svaki sudionik Bitcoin mreže automatski provjerava ispravnost same transakcije i potvrđuje je prije nego ona završi do krajnjeg korisnika. Sudionik Bitcoin mreže je svaki subjekt koji u svom e-novčaniku posjeduje Bitcoin. Ovaj sustav zasniva se povjerenju sudionika u samu mrežu Bitcoina, a ne na povjerenje sudionika međusobno.

Primjer centralizirane i peer-to-peer mreže

Primjer funcioniranja peer-to-peer mreže u razmjeni kriptovaluta može biti usporediv s nekom realnom situacijom: zamislimo redakciju Gooders Newsa koja trenutno ima oko tridesetak novinara na čijem čelu je glavni urednik. U centraliziranom sustavu jedan od novinara želi napraviti transakciju, odnosno želi da se objavi njegov tekst na news portalu bez ikakvih uredničkih izmjena. Iz nekog razloga posvađao se glavnim urednikom i nije dobio odobrenje za objavu svog teksta.

Peer-to-peer mreža u razmjeni Bitcoina ne fukcionira tako. U toj mreži svi su i glavni urednici i novinari. Prije objave, tekst prolazi provjeru kroz sve novinare u redakciji i tako dobiva validnost za objavu teksta, te ne traži odobrenje isključivo glavnog urednika. Konkretno, nama treba samo dokaz da smo novinari Gooders Newsa da bi mogli objaviti svoj tekst na portalu. Preneseno na sustav Bitcoina, svako tko posjeduje Bitcoin može ga uredno razmjenjivati kako i kome želi.

Financijska uloga Bitcoina

Jedna od glavnih ideja Satoshija Nakamota za stvaranje kriptovalute Bitcoina bila je decentralizacija financijskog sustava. Usto, želio je da se troškovi financijskih transakcija svedu na minimum te da budu svima dostupne i transparentne. S obzirom da je Nakamoto smatrao su banke i osiguravajuće kuće izravno odgovorne za ekonomsku krizu 2008., ideja je bila kreirati pravedniji i transparentniji sustav u kojem ljudi neće ovisiti o ulogama središnjih banaka ili bankarskog poslovanja uopće.

Na još jednom primjeru pokazat ću vam zapravo najveću vrijednost Bitcoina. Jednom prilikom plaćao sam kotizaciju sa svoj klub za sudjelovanje u stranom natjecanju. Vrijednost kotizacije iznosila je 150 eura. Ako se dobro sjećam vrijednost provizije za samu transakciju iznosila je oko 30 eura, što je petina ukupnog iznosa. Uplata je bila vidljiva tek za nekoliko dana. Sada zamislite koliko bi iznosila vrijednost provizije sa stranom bankom da prebacujete recimo 50 tisuća eura? Da sam kojim slučajem imao Bitcoine, vrijednost transakcijske provizije bi iznosila oko pola dolara do 75 centi, neovisno o tome dali prebacujem 150 eura ili 50 tisuća eura. Usto, sredstva koja ste uplatili sjela bi na račun nakon nekoliko sekundi do najviše nekoliko minuta.

Primjer jedne transkacije Bitcoina

Osim financijske uloge kriptovalute imaju široku primjenu u različitim područjima. Trenutno na tržištu postoje kriptovalute poput Etheriuma, koji služi za izradu pametnih ugovora koristeći blockchain tehnologiju. Kriptovalute su vrlo širok pojam i obujam znanja koji morate posjedovati da ih razumijete mora biti vrlo velik.

Kako postati vlasnik Bitcoina?

Izgled aplikacije jedne Bitcoin mjenjačnice (izvor: Muzli search)

Postati vlasnikom Bitcoina, odnosno kupiti ga nije previše težak zadatak. No neophodno je imati na raspolaganju nekoliko stvari. Isto tako, prije nego ulazite u kupovinu Bitcoina, dobro se educirajte o potencijalnim manama i vrlinama ovog sustava. Također, posavjetujte se sa svim ljudima iz informatičke i financijske branše u vašoj blizini. Ne bi bilo loše proučiti i veliki broj publikacija naših i stranih autora o ovoj temi. Budite svjesni kako je ulaganje u Bitcoine trenutno najrizičnije ulaganje na tržištu. Usto, napravite ogromnu marketinšku opservaciju tvrtki koje se bave posredovanjem s Bitcoinima. Fokusirajte svoju energiju i umne kapacitete 100 posto jer ulažete ne baš mala financijska sredstva. Ne sanjajte o lakoj zaradi jer Bitcoini nisu rulet. U trgovanju s Bitcoinima nek vam poslovica “kruha bez motike” ostane u glavi isključivo kao poslovica.

Što je sve potrebno kako bi postali vlasnik kriptovaluta?

Objasnit ćemo proces i pojmove koji se pojavljuju pri korištenju Bitcoina.

Primjer digitalnog novčanika
  • E-novčanik: u sustavu kriptovaluta e-novčanik ne služi jednako kao i kožni ili Hello Kitty novčanik u stvarnosti. E-novčanik je softverski program koji upravlja vašim privatnim i javnim ključevima. Dakle, e-novčanik sadrži digitalne ključeve koji su vam potrebni da bi došli do adresa na kojima su pohranjeni vaši Bitcoini. Kao alat, e-novčanik služi kupovanje ili prodaju Bitcoina, potvrdu identiteta vlasnika te prenosi digitalnu vrijednost . E-novčanik može se pojaviti u više oblika ovisno o tome koja vam je platforma dostupna za korištenje. Vrste e-novčanika mogu biti ovisno o korištenju platforme: A) u digitalnom obliku (desktop, online, mobilni), u B) fizičkom obliku (papir s kodom) ili u C) hardverskom obliku (USB stick, vanjska memorija). Za kreiranje vašeg e-novčanika najbolje je pristupiti na stranicu https://www.blockchain.com/wallet.
  • Javni ključ (adresa): označava skup slova i brojki koji služi kao adresa na kojima su pohranjeni vaši Bitcoini. Javni ključ ili adresu možemo usporediti s našim bankovnim računom na kojima su položena određena financijska sredstva. Kod obavljanja transakcija javni ključ je jedini javno vidljiv parametar kod prijenosa Bitcoina. No za aktiviranje javnog ključa potreban nam je privatni ključ.
  • Privatni ključ: možemo ga usporediti sa šifrom koju unosimo kada podižemo gotovinu na bankomatu. Privatni ključ u Bitcoin mreži dokazuje naše pravo da pristupimo javnom ključu na kojem se nalaze naši Bitcoini. Privatni ključ možemo pohraniti na webu ili našem privatnom računalu ili mobitelu.
  • Kriptografski potpis: matematički generiran zapis kojom dokazujemo cjelokupnoj mreži jedinstvenost našeg računa, u kojoj privatni ključ nije vidljiv ostatku mreže.
  • Bitcoin mjenjačnice: označava tvrtke koje se bave posredovanjem u kupovini i prodaji Bitcoina. Osim toga, služe za sigurnu pohranu vašeg e-novčanika te nude savjetodavne usluge. Pomoću njih svoje Bitcoine razmjenjujete za gotovinu. Konkretno o ovoj temi možete pogledati u videu ovdje.
Primjer privatnog i javnog ključa jednog korisnika digitalnog novčanika

Važni savjeti

Valjalo bi napomenuti još nekoliko stvari vezane za poslovanje s BTC-om. Budite maksimalno oprezni gdje pohranjujete vaš e-novčanik, jer ukoliko ga izgubite ili kojim slučajem zaboravite njegovu šifru nikada više nećete moći do svojih Bitcoina. Nadalje, budite pažljivi kod odabira vaše Bitcoin mjenjačnice jer se mnogo puta dosada dogodilo da su hakirane i da su ukradeni svi e-novčanici korisnika, kao i cjelokupna količina Bitcoina. Jednom se čak dogodilo da je vlasnik mjenjačnice umro, međutim nikome nije ostavio šifre za pristup digitalnim novčanicima te su korisnici izgubili svu vrijednost svojih portfelja.

Istraživanje provedeno 2019. godine ukazalo je na šokantne podatke. Otprilike 30 posto dosada izrudarenih Bitcoina je nepovratno izgubljeno radi hakerskih napada na mjenjačnice, gubitka šifri privatnih ključeva korisnika ili unosa neispravne adrese primatelja. Blockchain tehnologija omogućava mreži Bitcoina apsolutnu sigurnost i hakerski napadi mogući su samo u teoriji. Međutim, greške u poslovanju s Bitcoina su isključivo rezultat ljudskog faktora.

Bitcoin vrijednost na svjetskim burzama

“bURZA BITCOINA JE DIVLJI ZAPAD”

Zajednički stav većine burzovnih analitičara
Graf tržišne vrijednosti najpopularanijih kriptovaluta (izvor: wikipedia.org)

Ova izjava najbolje dočarava promijenu vrijednosti Bitcoina na svjetskim burzama. U samo jednom danu vrijednost Bitcoina se mijenja u rasponu od nekoliko stotina dolara. Već nekoliko godina Bitcoin je najrizičnije ulaganje na svjetskim burzama. U ovom dijelu pobliže ćemo predstaviti povijest trgovanja ovom kriptovalutom na burzi.

Jedan od glavnih problema kriptovaluta što su i dalje vrlo neistraženo tržište. Veliki broj ljudi, čak i vrlo iskusnih ekonomskih analitičara ne poznaju strukturu i svrhu kriptovaluta. Mnogi burzovni mešetari ga i dalje smatraju običnim balonom, dok su ga neke zemlje i zakonski zabranile kao sredstvo plaćanja. Iako je već dugi niz godina u upotrebi, Bitcoin je vrlo nestabilan te njegova vrijednost na burzi uvelike ovisi o količini izvršenih transakcija. Kako ne postoji regulatorno tijelo koje ga kontrolira, on podliježe čistom zakonu ponude i potražnje na tržištu.

Prvi ozbiljniji rast cijene Bitcoina dogodio se krajem 2013. kada su BTC prvi puta pretvoreni u gotovinu, dok je sve veći broj tvrtki za plaćanje svojih usluga koristio upravo ovu kripovalutu. Tada je cijena u svega nekoliko mjeseci sa 100 dolara skočila na nešto više od 1100 dolara. Ipak to je bilo kratkog vijeka te se vrijednost BTC strmoglavila u prvim mjesecima 2014.

Godine 2014. dogodio se zanimljiv raritet. U Irskoj korištenje Bitcoina je gotovo istisnulo upotrebu eura kao sredstva plaćanja te se prvi put bilježi značajna ekspanzija u korištenju kriptovaluta. Tijekom slijedećih nekoliko godina vrijednost Bitcoina ostaje poprilično stabilna bez velikih amplituda. No tada dolazi 2017. godina.

Najveći peak vrijednosti

Te godine Bitcoin ozbiljno ulazi u prostor mainstream medija. Postaje sve popularniji za korištenje u svakodnevnom životu te je primjetan rast kompanija koje ga koriste u poslovanju. U siječnju 2017. vrijednost Bitcoina iznosila oko 1000 dolara, dok je u prosincu iste godine ostvaren najveći peak vrijednosti Bitcoina u povijesti od nešto više od 19 tisuća dolara za BTC. Ipak, već početkom veljače 2018. cijena 1 BTC pada ispod 10 tisuća dolara. Nastavak pada vrijednosti nastavio se kroz cijelu 2018. godinu ponajviše zahvaljujući politici Google da u svojoj tražilici ukloni sve linkove vezane za Bitcoin.

Kretanje vrijednosti Bitcoina od njegovog nastanka s naznačenim najvećim peakom u povijesti (izvor: blockchain.com)

Bitcoin 2020.

Tijekom slijedeće godine tržište BTC se popravlja i cijena je u stalnom rastu sve do ove godine kada se 13. ožujka cijena strmoglavila za više od tri tisuće dolara u odnosu na prethodni dan. Razlog naglog pada vrijednosti BTC-a je naravno smanjenje gospodarske aktivnosti uzrokovane pandemijom koronavriusa, što je kao rezultat imalo i manji broj transakcija na tržištu BTC-a. U trenutku pisanja ovog teksta cijena se popravila i trenutno iznosi između 9200 i 9500 dolara.

Graf vrijednosti Bitcoina tijekom 2020. godine (izvor:blockchain.com)

U prvom tekstu ove zanimljive teme pokušali smo vam na jednostavan način (nadamo se uspješno) predstaviti Bitcoine, prvu izrađenu kriptovalutu u povijesti. Nakon njega na tržištu su pojavile mnogobrojne druge kriptovalute i time se tržište značajno proširilo. Ipak, ovim tekstom smo barem malo zagrabili u ovaj neograničen svijet mogućnosti za koje su kriptovalute sposobne i čiju ćemo veliku primjenu sigurno vidjeti u budućnosti.

O rudarima, proof of work protokolu, nodovima, tehnologiji blockchaina, miner poolovima, pametnim ugovorima i ostalim važnim pojmovima u svijetu kriptovaluta pisat ćemo u drugom dijelu tekstova o ovoj temi.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...