Kroz život novim plućima – DOSLOVNO!

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Kada imaš 29 godina, a život punim plućima, u doslovnom smislu, živiš tek nešto više od dvije godine, nije lako. Nije lako, ali nije niti nemoguće. Upravo suprotno! Ova priča svjedoči da je na ovom svijetu i u ovome životu moguće apsolutno sve.

Doktori, pregledi, dijagnoze, bolnički hodnici i bolnice kao drugi dom. Od malih nogu pa sve do nedavno. Tako je izgledao život mladića iz baranjskog sela Kneževi Vinogradi, Gordana Trtanja. Mladića koji je sa svojih 27 godina dobio nova pluća i novu nadu za sve što dolazi.

Nakon transplantacije, poslije treće kontrole

Nakon mnogih pretraga i raznih doktora, dijagnosticirana ti je rijetka bolest cistične fibroze. S obzirom da si bio živahan i veseo klinac, kako ti je bilo nositi se s tom činjenicom?
“Bio sam zbunjen, začuđen i izgubljen, ali sam uvijek govorio da ja nisam bolestan i da nikada neću biti onaj koji kuka i žali se. Cistična fibroza je bolest kod koje nema lijeka – ne postoji čarobna tableta koju bih popio da bolest nestane. Genetska mutacija je dovela do toga i prihvatio sam da se s time živi, cijeli život. Poteškoće s kojima sam se nosio u mlađim danima bile su razne. Od probavnih i dišnih tegoba do vrtoglavica, povišene temperature i nedostatka zraka, što je rezultiralo prestankom igranja nogometa i bavljenja ikakvim sportom. Bilo je to jako teško razdoblje.”

S 22 godine odbio si potpisati transplantaciju pluća koja su bila u sve lošijem stanju, no tri godine kasnije promijenio si svoju odluku. Zašto?
“Transplantaciju sam odbio potpisati iz nekoliko razloga. Prvo i osnovno, nitko mi nije mogao garantirati da će mi biti bolje. Drugo, pojavilo se pitanje tko će to platiti jer sam već tada svoju majku financijski iscrpio, a kao treće nisam znao koliko će trajati oporavak. S 25 godina došao sam u situaciju u kojoj sam 19 sati dnevno bio ovisan o kisiku, a čak je i obično hodanje za mene bio ekstremni sport. Ponukan ružnim pričama o sebi i o mom životu s CF-om, u meni se rodio ogroman inat da pokažem i dokažem da se Gordan rodio s CF-om i da će preživjeti sve ono što je nekad, negdje pročitao. I upravo zbog toga, na sljedećoj terapiji u Zagrebu, svojoj sam doktorici rekao da želim potpisati papir za predtransplantacijski postupak.”

Razdoblje transplantacije u Beču

Nova pluća dobio si s 27 godina. Prvi udah bio je vjetar u leđa, a uskoro si se profilirao u uspješnog fotografa, promotora Baranje i mladog poduzetnika. Smatraš li da te bolest učinila onakvim kakvim si danas?
“Vjerujte da sam u onom trenu, kada sam potpisao papir za transplantaciju, bio druga osoba i već tada sam znao da je ovo neki drugi Gordan i da taj Gordan od svog života mora napraviti nešto. Nakon šest sati duge operacije u Beču, prvi udah s novim plućima i prizor moje ponosne majke oblivene suzama radosnicama, bio je dodatni motiv za život punim plućima. Boravak u bolnicama iskoristio sam kao produkt i rasadnik za svoje ideje, a s obzirom da sam kreativac u duši, oduvijek mi je bila želja raditi nešto u čemu slobodno mogu izraziti svoju kreativnu stranu. Kao zaljubljenik u fotografiju i svoju Baranju, osmislio sam prepoznatljivu priču “#go2baranja” zbog koje me i danas više ljudi pamti po “go2” nego po imenu i prezimenu. Kasnije se moj posao sve više razvijao, osim prirode počeo sam fotografirati i osobe, važna životna događanja poput vjenčanja, krštenja, rođendana, a i ušao sam u marketinške vode te prihvatio nekoliko poslovnih ponuda koje su i danas dio mog poslovanja. Tako da, da – smatram da sam vrijeme provedeno u bolnici zbog bolesti iskoristio za čvrste temelje za ono što sam danas.”

Organiziranje nogometnog turnira kroz humanitarni rad

Nova ploča u životu, nova iskustva, humanitarni rad, trud i ambicija, pojmovi su koji obilježavaju tvoj život danas, zar ne?
“Bez obzira što nisam u potpunosti pobijedio bolest, moj svjetonazor uvijek ostaje isti – dam komad sebe i komad svoje duše kako bih mogao postići nešto više. Postoji i jedan citat Marka Nikolića kojim bih mogao opisati svoj život: “Po kvalifikacijama sam ljudsko biće, od škole imam životnu, učim na greškama, a na ispitima sam i dalje svaki dan. Padam, ali i ustajem. Volontiram neprestano. Trenutno radim na jednom doživotnom projektu koji se zove “Biti bolji nego jučer”. Imam nezadrživu ambiciju da uvijek pobjeđujem svoje strahove.”, zbog toga je moj odgovor na ovo pitanje potvrdan. Humanitarnim radom se bavim isključivo iz razloga što moj novi život ima cijenu drugog ljudskog života koju ja nisam u mogućnosti platiti pa se kroz pomoć drugima nastojim odužiti osobi koja mi je omogućila da, evo tu, danas, dajem ovaj intervju.”

Kao vječni pozitivac, što bi preporučio svima onima koji se bore s bilo kakvom bolešću?
“Preporučio bih svima da pronađu neku zanimaciju, nešto što ih ispunjava i čini sretnima… Svakako čovjek mora biti svjestan da za sve treba vremena, ali svaka bolest je pobjediva uz pozitivan um i pozitivnu energiju oko vas. U mom slučaju, ono što me tjeralo naprijed bila je prvenstveno moja majka Katica, motivacijske poruke i citati, pjesme te moj pas Roy. Tako da, potrebno je napraviti ugodnu atmosferu oko sebe, jer kako si napraviš, tako će ti i biti. Što u dobrim, što u teškim životnim trenutcima.”

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...