12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Kuhanje i kuharsko prigovaranje

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Filip Majić
Filip Majić
Odnedavno Zagrepčanin, rodom iz Broda, skorašnji obrtnik, polufinalist županijskog Lidrana ‘95.; tekstualno-vizualni zbijač šala, a ponekad i pošalica na stranici Mayara. Jednom sam se vozio na stražnjem sjedalu Rafinog auta, ali ne želim se hvaliti time.

Sutra je Dan D. Dobro, prije Dan S, jer se ne iskrcavam na Normandiju nego samo kuham prvu ovosezonsku Sarmu. Veselim se ovome događaju već neko vrijeme. Jutros (oko 12 sati) sam skoknuo do mesnice i kupio tri kile mljeveno-miješanog mesa. Prije sam mislio da se meso prvo melje i zato je, logički, mljeveno (kako sad nekom jadničku koji uči hrvatski objasniti kako i zašto od glagola ‘mljeti’ se dođe do riječi ‘mljeveno’. Kako nekom jadniku koji uči hrvatski jezik objasniti da radnja mljevenja nema apsolutno nikakve veze s otokom Mljetom.) Kasnije, ako želiš da ti ga još i promiješa, onda je to mljeveno-miješano, pa bih uvijek k’o klinjo zbunjeno pristao na štogod je mesar predložio. Prije koju godinu sam došao do zaključka da je ipak riječ o miješanju svinjetine i junetine. Dok sam čekao u redu, pala mi je bolesna idejica na pamet. Bolesna, ali potencijalno i ostvariva. Imam samo tri riječi – sarma od pilećeg mesa. Ok, ok, četiri riječi, no to ne umanjuje da bi ovo moglo biti dobro jelo. Možda bi se puretina bolje slagala, ili čak i janjetina. Ne znam, znam samo da neću ja biti taj koji će testirati taj recepat, no tko isproba neka mi se javi i podijeli svoje gađenje i psovke ukućana na serviranje prethodno predložene jeladi (postoji u rječniku Bratoljuba Klaića).

Dok sam čekao u redu #2 neki lik je načuo da ćemo raditi sarmu i imao je hrabrosti dobaciti da još nije vrijeme za sarmu, još se treba raditi punjena paprika. Nadam se da će mu mesar uvaliti pola kile salmonele u meso.

Prvi put kad sam s curom radio sarmu, znali smo da smo negdje pogriješili. Jeli smo ju, činilo se dobro, ali čudnjikavo. Ne fali soli, nije prekiselo. Poslije smo ustvrdili da nismo stavili rižu. Nije lako napraviti jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, mesa i riže, a ne zaboraviti barem jedan do dva glavna sastojka. Okrivio bih sve na masno meso koje je imalo bijelih točkica koje podsjećaju na rižu, načinivši nam tako prividno postojanje riže. Pojelo se, što je i najbitnije. Rižu smo napravili samo za prilog.

Sigurno je svatko čuo, a netko i izrekao onaj osuđivački “pa grah/punjena paprika se ne jede preko ljeta!”, to svi znaju. De dobro je, rekli bi Brođani. Ne postoji, po meni, vrijeme kada se nešto ne jede, ako se može napraviti ili kupiti. Mandarine se ne jedu u lipnju i srpnju, jer ih nema u lipnju i srpnju. Lubenica se ne jede u siječnju, ali se rado sjećamo srpnja kada se moglo gostiti istom. Usput, nemojte nikada probati zabiti rakiju u lubenicu i očekivati da će ta “pijana lubenica” (ljubenica ili ljuben’ca) biti išta više osim alkoholnog razočarenja. Bačena lubenica, a bome i rakija. 

Uuuuglavnom, hrana se jede ako je ima. Grah možeš nabaviti i napraviti u svako vrijeme godišta pa zašto onda ne konzumirati isti kada god se nudi.

Dok ovo pišem, zaručnica me sirenski poziva dolje. Ostavljam tipkovnicu i doznajem da nismo kupili rižu i da moramo skoknuti po nju dok trgovine još rade. Pod ‘moramo’, mislim ‘moram’. Odlazim do Vrutka i uviđam da sam možda trebao provjeriti koja je riža najbolja za sarmu. Basmati, Arborio, ona za sushi znam da nije, nešto četvrto? De ti znaj. Ne želim nazvati i ispasti nesposoban pa vjerujem da će mi Čika Google pomoći. Svaki mrtvi recept samo spominje rižu, ali ne i njezinu sortu i vrstu. Razmišljam treba li baciti oko tj. oči na Youtube recepte, no to je ‘too much’ (pojmova). Ako pitam tetu koja radi tamo će mi možda reći: “Ja sam veganka. Ja ne jedem sarmu!”. Istina, kombinacija riže i kiselog kupusa ne zvuči kao nešto što zaslužuje #foodporn. U svakome slučaju – bolje skitati nego pitati.

Dok sam čekao u redu #3, skužio sam hrpu mlade ekipe oko sebe. Svi idu van, svi kupuju hektolitre alkohola, svi idu imati nezaboravne večeri koje će zaboraviti zbog masu pića. A ja? Ja kao jado u trenirci kupujem rižu u subotu navečer. FML (F*** My Life ili Filip Majić Luzer), pomislio bih prije, no mene sutra neće šorati mamurlook. 

Kad smo već kod teme ‘sarma’, jednom neprilikom smo bili kod prijateljeve sestre na vjenčanju. Još ne znam zašto sam ja bio pozvan, ali dobro. Poanta je da smo mu u sarmu usuli hrpu votke. On je stukao cijeli tanjur ne skontavši da je jelo kontaminirano alkoholom. Nakon što je to pojeo je došla njegova stara koja mu je rekla da smo mu ubacili votku. Drukerska milfara. Jasno mi je da smo kao glupi srednjoškolci to smatrali duhovitim (a realno, i danas se podsmjehnem) i da smo govna od frendova bili, ALI kakva je to majka?! Vidjela nas je da izvodimo to nedjelo, sjedila je dva-tri stolca do nas (još ne znam zašto smo sjedili tako blizu familije) i čekala je da on to pojede. Tek tad nam je krenula čitati bukvicu.

Subota je navečer i moji izlazak je bio jedino po rižu, no večer je još mlada. Definitivno ću izaći još jednom da bacim smeće i napravim propuh da se miomirisi od kuhanja prozrače. Sabit ću koju sarmu, pogledati dokumentarac ‘Three Identical Strangers’ (iako sam u prethodnom blogu govorio da neću gledati nešto što niej ‘feel good’) i ne dopustiti Lay’s čipsu da mu istekne rok valjanosti. Čist’ ok subota.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...