LJETO BEZ STRESA ZA LJUBIMCE I VLASNIKE

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

U Hrvatskoj se sve više prepoznaje život s ljubimcima, imamo nove plaže posebno za ljubimce, a i sve je više hotela, apartmana i privatnih smještaja gdje možete doći sa svojim ljubimcem. No ljeto donosi i poseban oprez te je nužno paziti na ljubimca i imati pri ruci sve što je potrebno. Najosnovnije stvari su prije svega da vam je pas zaštićen od unutarnjih i vanjskih nametnika te cijepljen bjesnoću i protiv zaraznih bolesti.

Potrebna vam je hrana i naravno posude te uvijek dostupna svježa voda. Ako se pas voli kupati, ponesite mu ručnik, a ako ga učite plivati ili je pas stariji nabavite prsluk za plivanje. Dobro je ponijeti sa sobom i rashladne marame ili prsluke ako namjeravate ići u duže šetnje ili biti duže na plaži. I naravno, nemojte zaboraviti igračke koje plutaju.

Najbolje vrijeme za duge šetnje sa psom ili odlazak na kupanje je rano ujutro ili poslije 19 sati. Uvijek mu ponudite dovoljno svježe vode kako bi ostao hidratiziran. Nikad nemojte psa ostavljati u autu bez nadzora za vrućih dana.

Neke pasmine su osjetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu. Većinom su osjetljiviji psi s kratkom dlakom, no i oni dugodlaki mogu nastradati. Najizloženija područja su njuška, oči, uši, trbuh i šape. Kao i kod ljudi, vrlo je važno primijetiti prve znakove da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu je crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu počešati se po ozlijeđenim mjestima i time si mogu pogoršati stanje i napraviti ranu te je inficirati. Crvenilo može biti znak i drugog stadija opeklina te se kao posljedica može javiti groznica pa u tom slučaju svakako odite veterinaru.

Ono što je jako bitno je da pazite na šape. One ne mogu izgorjeti na suncu, ali mogu nastradati od vrućeg asfalta ili pijeska. Ako je vanjska temperatura 30 Celzijevih stupnjeva, asfalt izložen suncu može se zagrijati i do 60 stupnjeva! Šape možete zaštititi raznim melemima, no ako imate izbor, izbjegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga deset sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno hodati.

Kada su temperature visoke, svi pijemo više tekućine. Naši ljubimci su žedni isto kao i mi. Ponekad se mogu snaći i piti iz bilo čega, no nužno je obratiti pažnju i omogućiti im dovoljno svježe vode u svakom trenutku.

Optimalna količina vode koju bi psi trebali unijeti u organizam ovisi o veličini psa, hrani koju jede, starosti, količini kretanja. Preporuka stručnjaka je 30 do 60 ml vode na kilogram težine psa.

Također se preporučuje da psi koji jedu suhu hranu uzimaju i više tekućine. Psima je voda vrlo važna, mogu preživjeti i do tri tjedna bez hrane, ali bez vode samo par dana.

Najopasnije za vašeg ljubimca je da dobije sunčanicu ili toplinski udar.

Simptomi toplinskog udara

Simptomi toplinskog udara su teško ili brzo disanje, treskavica, vrtoglavica, napadaji, povraćanje, proljev ili letargično ponašanje. Kada tjelesna temperatura prijeđe 41 stupanj, krv teče do najudaljenijih dijelova tijela, što znači da u vitalne organe ne dođe dovoljno krvi. To može naškoditi dišnom sustavu, što može dovesti do smrti.

Psa je potrebno što prije ohladiti, a ako padne u nesvijest, odmah ga odvedite veterinaru. Uz toplinski udar, često se javlja i sunčanica kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu.

Sunčanica je također opasna za ljubimce

Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti dugotrajnom nesvjesticom i trajno narušiti zdravlje – a u krajnjem slučaju mogu dovesti do komatoznog stanja i završiti smrću.

Simptomi sunčanice su najčešće osjetno povišena tjelesna temperatura, nemir, smušenost, problemi s vidom, malaksalost, omamljenost, raširene zjenice. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo.

Životinju treba smjestiti u hladovinu, rashladiti laganim polijevanjem vodom (ne naglim pljuskanjem iz kante) te stavljanjem hladnih obloga ili vrećice s ledom na potiljak i glavu. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura vrati u normalu.

Životinju je potrebno skloniti u zamračenu i prohladnu prostoriju, u mirno okružje. Pazite na svoje ljubimce i ne izlažite ih nepotrebno suncu.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...