16.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

Lonjsko polje: močvarni safari za ljubitelje prirode

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Destinacija do koje vam treba samo 1,5 h lagane vožnje od Zagreba. Park prirode Lonjsko polje posjetili smo krajem svibnja i mogu vam reći kako je to idealno vrijeme kada komarci još nisu zavladali, a priroda se već razbudila iz zimskog sna. Posebnost Lonjskog polja je u tome što je najveće močvarno područje u dunavskom porječju. Kada kažem močvarno s tim epitetom dolaze i sve ljepote močvare, a jedna od njih je da sve gmiže i skakuće okolo vas ili po vama. Ukoliko zanemarimo tu činjenicu, moramo se diviti suživotu prirode i čovjeka odnosno ekohistoriji ovog područja.

Iako većina ljudi poznaje samo Lonjsko polje, cijeli park prirode obuzima sveukupno tri polja od kojih uz Lonjsko postoje Mokro i Poganovo polje. Zahvaljujući svom prirodnom položaju i močvarnom tlu, Lonjsko polje je stanište mnogih ptica močvarica, jedno od najvećih mrijestilišta  riba, te stanište autohtone pasmine konja i svinja. Ljubitelji ornitologije , gledanja i proučavanja ptičijih vrsta, svakako će uživati u djelovima parka Krapje Đol i Rakita.

Svoju smo avanturu započeli dolaskom u selo Čigoć, ljudima uglavnom poznato po rodama, koje su doslovno okupirale svaku uzvisinu u selu. Suživot čovjeka i bijele rode je zadivljujući. Naime svaka kuća ima svoju obitelj roda, neke i više njih, koje tamo borave od kasnog proljeća pa sve do zimskih dana. Rode se svake godine vraćaju u isto gnijezo, eventulano ga renoviraju po potrebi. Brojnost roda je tolika da je od 1996. godine Čigoć dobio status europskog sela roda. Životno vezane za ljude, katkada i u većem broju od stanovnika sela, one su simbol cijelog parka prirode. Osobno su me se dojmile stare drvene kućice (hiže, iže, kuće na trem, čardaci ) , na čijim krovovima i dimnjacima rode grade svoja gnijezda. Iako slične opet različite, mnoge od drvenih kuća nisu više u funkciji već su samo podsjetnik na davna vremena. Materijal kojim su građene kuće raste u samom Lonjskom polju, a radi se o slavonskom posavskom hrastu. Svaka je kuća odraz ovog kraja jer su prilagođene učestalim poplavama. Vode rijeka Save, Lonje, Struga, Une i Kupe ovdje gostuju kada im se prohtije.

Bijela roda

Obilazak parka moguć je na više načina bilo pješke/autom ili biciklima. Odabrali smo opciju pješke/auto te se umalo izgubili. Zamjerka koju imam za pješačke rute je ta da nema dobro postavljenih putokaza. Ponekad su obrasli raslinjem ili su jednostavno nepostojeći pa se lako izgubiti. No, priroda je toliko lijepa da nam nije bilo žao što smo lutali okolnim stazama. Nakon Čigoća svratili smo u tzv. safari Lonjskog polja. Riječ je o ruti točnije stazi posavaca-pašnjak jednoj od posljednjih prostranih pašnjaka u Europi. Zanimljivo je gledati kako krave, konji i svinje slobodno šeću i veselo pasu travu. Osjećaj je kao da dođete u safari ,a  oko vas domaće životinje žive svoju utopiju. Uzgoj stoke također prati ritam prirode. Tijekom zimskih mjeseci stoka se drži u štalama, a toplije dane provode slobodne na pašnjacima. Ovo područje zadržalo je tradicionalni način ispaše stoke u kojoj više vrsta zajdno pase. Naišli smo na  kovrčave turopoljske svinje koje uz rovanje, plivanje čak i rone po potrebi. Upravo one u rano proljeće ruju zemlju pašnjaka te time omogućuju bolji rast biljnih vrsta koje u kasnijim mjesecima pase krupnija stoka poput podolskog goveda i hrvatskog posavskog konja.

Hrvatski posavac

Iduća staza kojom se isplati prošetati je staza graničara-nekadašnja vojna granica. Kao što i sam naziv govori, staza graničara proteže se duž područja na kojem je tijekom tri stoljeća postojala Vojna krajina, dodir Istoka i Zapada. Samu stazu / šetnicu prati niz promatračnica izgrađenih nalik ne replike drvenih povijesnih stražarnica (čardaka) koji podsjećaju na burnu povijest Vojne krajine i život graničara. Današnje rekonstrukcije stražarnica turistima dobro dođu za promatranje ptica, dok su ih graničari koristili za promatranje granice i obranu od potencijalne najezde Osmanlija. Trudili smo se promatrati ptice ali dosta bezuspješno, jer osim domaćih vrabaca nismo prepoznali ostale vrste. Moram pohvaliti ovu stazu jer ima edukativni karakter. Naime svaki čardak ima tablu s opisima povijesnih ali i prirodnih karakteristika vezanih za sami kraj. Iako su nas table upozorile na prisustvo mnogih vrsta insekta , nisam vjerovala dok nisam doživjela bliski susret sa vretencom. Točnije u Parku obitava sveukupno 39 vrsta terenaca što ukazuje na čistoću vode te očuvanost i raznolikost staništa.

Jedan od doživljaja tog dana svakako je bila vožnja brodićem po rijeci Savi trajanja oko jednog sata. Vožnja brodićem i obilazak okolnih staza su uračunati su u cijenu jedne cjelodnevne ulaznice. Nasuprot ostalih parkova prirode cijene su i više nego prihvatljive. Zaključno mogu reći da se isplati jedan dan posvetiti istraživanju Lonjskog polja. Biološka raznolikost i kulturna baština su spoj koji vam nudi ovaj Park prirode. Pripremite se na pojačanu pješačku turu, safari domaćih životinja i pokoju rodu koja će vas promatrati s vrhova.

logo parka

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...