MADE BY: sajam kreativnosti

Must Read

MALE ŽENE – Bezuvjetno lijepi film kojemu nešto nedostaje

Nisam čitala roman Male žene, niti gledala dosadašnje adaptacije. Stoga su se moja očekivanja od novog filma...

Zašto bi svakome dobro došao „coach”?

Kad je sport u pitanju, svima je normalno da radimo s trenerom. Bio to timski ili individualni...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Europski Dom u Jurišićevoj ulici tijekom vikenda, od 13. do 15. prosinca, bio je središte kreativaca izlagača, njihovih proizvoda i zainteresiranih posjetitelja. Svi su oni zaslužni za održavanje prvog MADE BY sajma kreativnosti čiji je organizator Zmajevna, obrt za proizvodnju, trgovinu i usluge, vlasnice Ivane Pavlović.

“Na ideju sajma došla sam tako što i sama izrađujem torbe koje godinama izlažem na sajmovima te sam htjela istu priliku pružiti već poznatim brendovima, ali i onim nepoznatima koji se tek probijaju na kreativnoj sceni”, objašnjava Ivana Pavlović, glavna organizatorica.

U sklopu sajma, svoje je proizvode izlagalo 35 izlagača, a kriteriji za njihov odabir bili su originalnost proizvoda i kvaliteta izrade. Posjetivši ga osobno, naišli smo na odjevne i ukrasne predmete koji su izrađeni tehnikama ručnog tkanja, kao i na ručno izrađene torbe i ruksake čija je prepoznatljivost geometrijska forma i funkcionalnost. Uz to, mogao se naći i unikatan nakit industrijskog minimalističkog stila napravljen od cinka i mesinga. Osim modnih dodataka, na sajmu se nudio i veliki broj dekorativno-funkcionalnih predmeta poput šarenih keramičkih vješalica, šalica i zdjela te različitih ukrasa za dom. Najveću pažnju privukao nam je štand ručno rađenih proizvoda za njegu i zdravlje, baziranih na aromaterapiji i fitoterapiji poput krema za ruke, losiona, sapuna i tinktura, ali i veganskog dijela asortimana koji je bio upotpunjen mirisnim veganskim svijećama.

S obzirom da svi izlagači ručno izrađuju originalne i unikatne proizvode kao što su već spomenuti nakit, odjeća, torbe, ali i igračke, ukrasi i kozmetika, cilj sajma jest na jednom mjestu okupiti što više kreativaca, izložiti njihove proizvode te kupcima dati priliku da ih direktno upoznaju i na taj način još bolje dožive posebnost ručno rađenih proizvoda. “Ujedno na taj se način stvara i navika kupovanja od malih proizvođača, ne samo u vrijeme darivanja nego kroz cijelu godinu”, tvrdi organizatorica Ivana. Također nadodaje kako će se s istom idejom sajam nastaviti održavati više puta tijekom nadolazeće godine.

Ulaz za posjetitelje bio je besplatan, a sa sobom ste mogli povesti i svoje kućne ljubimce za koje se također mogao naći lijepi poklončić poput šarenog povodca ili nove zdjelice. Posjetitelji su se još mogli okušati i u nagradnoj igri te osvojiti jednu od brojnih nagrada proizvoda izlagača.

Kreativnost, kvaliteta i ručni rad, uz maštu, osobni trud i spretne ruke, osnovica su MADE BY sajma. Iako navedene karakteristike nisu opis svačijeg lika i osobnosti, uvijek se lijepo naći s druge strane te svojim posjetom iskazati potporu i zanimanje za one koji svojim rukama izrađuju nešto autentično i vrijedno pozornosti.

Latest News

ANDREA RESNER: Umjetnost koja mari za ugrožene skupine ne mora nužno biti društveno angažirana

Andrea Resner umjetnica je koja živi i radi u Splitu. Kroz formalno obrazovanje na Likovnoj akademiji u...

Timsko nadigravanje sustava u režiji Akija Kaurismäkija

Prije nekoliko dana pogledala sam film naslovljen kao Druga strana nade. Film je svrstan u žanr komedije drame zbog čega nisam bila...

ARTEFACTO: hrvatsko-argentinski spoj nakita i ljubavi

Gle, zima popušta, dah proljeća već je u zraku. Mlado sunce razbija omaglicu nad panoramom grada podno Gričkog topa, a pogled se...

Tetoviranje 101 – sve što trebate uzeti u obzir prije prvog tetoviranja

Tattoo shoppovi su otvorili vrata, a korona ti je otvorila oči u vezi prokrastinacije? Već si poslao DM tattoo majstorima koje pratiš...

Američki nogomet – od prezira do ljubavi

Jedna od parafraza Murphyjevog zakona glasi: “ako nešto nećeš onda baš to hoćeš”. Počinjem tekst o svojoj...