Marriage Story – kad nitko nije u pravu, a svi su pravu

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ružica Eterović
Ružica Eterović
Volim pisati tekstove koji istražuju ne samo teme, već i granice stila. Tek odnedavno sam spremna dijeliti plodove svog pisalačkog rada sa širom i užom publikom, Veselim se prilici da to bude na ovom entuzijastičnom i pozitivnom mjestu.

Marriage Story (2019) novi je film američkog redatelja Noaha Baumbacha, čije je vrijeme najveće pozornosti maločas prošlo – na ovogodišnjim je Oscarima bio nominiran u šest kategorija, od kojih je realizirao jednu (izvrsna Laura Dern u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge). Čini se da je pravo vrijeme da ga se pogleda, pošto se sada može s njim u miru razgovarati.

Sa Scarlett Johansson i Adamom Driverom u glavnim ulogama te začinom Laure Dern i još nekoliko sporednih likova, redom sjajnih, Baumbach (također i scenarist) priča priču o razvodu kazališnog redatelja Charlieja (Driver) i glumice Nicole (Johansson), koji se nakon višegodišnjeg braka, uspješne karijere koju su zajedno gradili u Charlijevoj kazališnoj trupi u kojemu su dobili sina Henryja, odluče razići, uglavnom na inicijativu Nicole. Razlog njezinog nezadovoljstva u braku može se svesti na sljedeće – osvijestila je kako se u tom odnosu posve izgubila,  kako se ustvari samo radilo o njegovoj viziji, a onda i uspjehu, i sve je to bilo toliko mnogo važnije od onog što ona traži, treba, želi i jest. Frustrirana je jer se njezini uspjesi (na filmu) nisu cijenili dovoljno, jer je žrtvovala ono što je zaista htjela i, premda je prema općeprihvaćenim standardima s Charlijem i uz njega ostvarila uspješnu (kazališnu) karijeru, osjeća da se nije realizirala na ispravan i potpun način, da to nije ona. Kako kaže u razgovoru sa svojom odvjetnicom, u njihovoj je vezi postajala sve manja i manja. Charliejev karakter i njihov bračni odnos potkrepljuje konkretnim situacijama – nju se nikada nije pitalo kako se osjeća, što želi raditi toga dana, gdje želi živjeti, pa se tako i radilo i živjelo u njegovom (New York), a ne u njezinom gradu (Los Angeles). Uz to, (ispravno) sluti da ju je prevario s jednom članicom trupe.

A moglo bi se reći i ovako – ovo je priča o dvoje lijepih, talentiranih i zanimljivih ljudi koji imaju dijete i koji se neupitno još uvijek vole, no odlučili su se razvesti.  Duboko se poznaju, razumiju i cijene (dano nam je to na znanje već na samome početku filma, gdje bračni drugovi na medijaciji vrlo elaborirano i autetnično govore o tome što im se sviđa kod ovoga drugoga), ne može se reći niti da je treća osoba upletena – čak ni Charlijeva jednokratna afera nije bila rezultat ničega osim bijega od nezadovoljstva, te je posve jasno kako dotična Mary Ann definitivno nije pravi povod njihovog razvoda, niti realna prijetnja njihovome odnosu. Ipak,  očito je da oni ne mogu ili ne žele (ima li uopće razlike) zajedno dalje.

Točno je i jedno i drugo, pa smo jednako tako istodobno skloni vjerovati izrazima gorčine i Nje i Njega,  koji se redaju u sceni burne svađe u Charlijevom iznajmljenom stanju u L.A.-u, ponajboljoj u filmu. Bila si sretna, ali si sada jednostavno odlučila da nisi, kaže on, i to se čini više nego uvjerljivim,  jednako kao i kad mu Nicole u završnici, na izmaku snage uzvraća  – Ti si tako uronjen u svoju sebičnost, da ni ne vidiš da si sebičan.

Baš kao što je to slučaj s većinom dobrih filmova o bračnom odnosu, svi su krivi i nitko nije kriv.

Lijepo je bilo vidjeti Adama Driver i Scarlett Johansson zajedno na filmu. On je uobičajeno pomaknut i karizmatičan, ali točan, s dobrom dozom misterije. Za povjerovati je da je, kao što mu Nicole spočitava njegov lik, premda u poslu genijalan, istodobno i (kakvog li čuda) sebičan, pomalo ljubomoran, u svom svijetu, ne ostavljajući onima najbližima oko sebe dovoljno prostora. S druge strane, posvećen je kao roditelj, brine za ljude oko sebe, nije gramziv i neobazriv – sve u svemu, nije riječ o figuri stereotipnog umjetnika čijem narcisoidnom geniju ostali moraju samo služiti, već slojevito biće, koji je usprkos navedenim slabostima ipak puno više od toga. Premda Driver nema široki glumački raspon u nekom uobičajenom smislu te riječi, svojoj misterioznosti duguje da s lakoćom  obuhvati različite likove, bez da on nužno nudi ponovo u svakoj novoj ulozi nešto sasvim novo, a da pritom likove ne zakine za autentičnost. Gotovo bi se moglo reći da se izvlači na karizmu. Za jednog glumca, zvuči sasvim legitimno.

Scarlett Johansson pak u klasičnom smislu sve više širi raspon i primiče se zrelijim, ozbiljnijim, kompleksnijim ulogama. Sve to radi jako zrelo, i da se ponovim misao iz prošloga teksta o njezinoj glumi (Jojo Rabbit), užitak je pratiti njezin profesionalni razvoj.

Sretan kraj za odvjetnike

Za gledatelje kojima je sretan kraj apsolutan imperativ, korisno je napomenuti kako i ovdje ima likova koji i nisu tako nevažni, a kojima je on praktički zajamčen. To su dakako odvjetnici obje strane. Ovdje se u dramu, i to prilično uspješno, ušuljala komedija, satira, na ponekad se čini i groteska. Nicolina odvjetnica, inače poznata kao opaka i oštra, ali i vrhunska (kako drugačije?) Nora Fanshaw, prvoklasan je proizvod svega najgoreg  što obilježava američki stil života, da ne kažem američki san – lažne empatije, krvožedne ambicije i parazitiranja na tuđem razdori i patnji. Njezina pojava svakako je zavodljiva: ona je oštra, samouvjerena, moćnog jezika i tijela (vidljivo discipliniranog, mišićavog, sposobnog) i na koncu – jako skupa. Kada ona, takva kakva jest, nudi fingiranom ženskom solidarnosti natopljeno razumijevanje Nicole, pritom u  napadnim crvenim štiklama, da bi onda te cipele skinula i na svom uredskom kauču zagrlila uplakanu klijenticu, scena napadne i jeftine uobrazilje spontane empatije preplaćene odvjetnice postaje smiješna na vrlo sličan način kao neke epizode Oprah Showa.

Charlie pak pri nalaženju odvjetnika prolazi kroz mini kalvariju – isprva ne želi nekoga poput Nore, zatim shvaća koliko je teško naći odvjetnika (svi koje je Nicole uopće konzultirala, automatski su zakonski onemogućeni da zastupaju drugu stranu), potom uspijeva doći do šašavog, empatičnog i simpatičnog  Berta (Alan Alda), da bi ga na kraju otpustio, shvativši da je u ovoj situaciji manje zlo –  upravo veće zlo. U zadnjem trenu odabire skupog i oštrog Jaya Marrotu (Ray Liotta), kojeg je razmatrao na samome početku, a koju mu je već tada savjetovao da igra prljavo. Jay se privatno, ispred sudnice,  sjajno slaže s odvjetnicom suprotne strane, poznaju se otprije, dolaze iz istih krugova, tepaju si i jasno je da isto dišu i mirišu (kad Nicole spočitne Charlieju što je otpustio Berta u korist krvožednog Jaya, on joj uzvraća- I needed my own asshole.). Njihov žestoki sukob u sudnici očito je zabavna i prije svega lukrativna igra, pošto oboje (za razliku od svih ostalih) imaju zajamčenu dobit. Ovaj aspekt filma vrijedan je kao dodatni sociološki sloj koji vrlo britko kritizira američki sustav, prije svega odvjetničko parazitiranje na sukobu, koji je često umjetno generiran. Na estetskoj razini, riječ je duhovitom i sjajno odglumljenom začinu društvene kritike, koji lijepo i s pravom mjerom nadopunjuje jednu intimnu priču.

Marriage Story je film koji je lijep, težak, ali ne i mučan, realističan, maštovit i voli život. I da ne zaboravimo, dostupan je na nikad popularnijem Netflixu te vas ne moramo slati u kina, jer to sada ionako ne biste mogli, jednako tako niti na piratske stranice (na koje, kako kažu, ne biste smjeli).

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...