MRKVICA – Dućan za svaki dan

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Trgovina u kojoj možete napuniti svoju košaricu raznolikim domaćim proizvodima malih proizvođača i hrvatskih OPG–ovaca definitivno je Mrkvica – Dućan za svaki dan.

Mrkvica se trenutačno nalazi na tri lokacije grada Zagreba – Ulica Ljudevita Posavskog 34a, Ulica Grada Mainza 11 i Bukovačka cesta 27. Prvi dućan otvorio se pred ljeto 2015. godine. Za njegovo otvaranje zaslužni su Igor Magdić i Dijana Gverić, vlasnici i voditelji sva tri dućana, koji su sa svojih 26-27 godina entuzijastično krenuli u ostvarivanje svojih zamisli. “Ime Mrkvica došlo je spontano, bilo je zvučno i pamtljivo, a uz to je još bilo preslatko čuti kada djeca kažu ‘idemo u Mukvicu'”, s osmijehom odgovara Dijana na pitanje odakle ideja za naziv dućana.

Igor je kao proizvođač domaćih rakija i likera s destilerijom u Slunju uvijek bio u potraživanju kupaca koji su istovremeno uvijek tražili i njega. Kako je poznavao proizvođače koji su se bavili proizvodnjom sireva, pršuta te bili vlasnici različitih obiteljskih gospodarstava, prvotna zamisao bila mu je otvoriti delikatesni dućan u kojemu će se svi navedeni proizvodi nalaziti na jednome mjestu. No nakon otvaranja prve Mrkvice, dućan je dobio sasvim jednu novu dimenziju – postao je dućan za svaki dan s proširenim asortimanom kvalitetne i domaće hrane. Tako danas kupci Mrkvice uživaju u proizvodima koji dolaze od 120 – 130 dobavljača iz svih krajeva Hrvatske, od limuna s otoka Visa, žitarica sa slavonskih polja, kulena i vina iz Baranje, domaćega mesa iz okolice Zagreba pa sve do štrudli iz majstorske male pekarnice u mjestu Rude u blizini Samobora. Zaista se može zadovoljiti svačiji ukus, ali ono što je zajedničko svim kupcima koji svakodnevno posjećuju ove “trgovinice s dušom” jest preferencija kvalitetnih namirnica, podržavanje malih hrvatskih gospodarstvenika, ali u konačnici i izbjegavanje velikih trgovačkih lanaca.

Glavna ideja dućana jest da u svojoj ponudi pruža veliki broj kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, potiče dobavljače na daljnji razvoj njihovih OPG-ova te podupire mlade poduzetničke struje u samozapošljavanju i razvijanju poduzetništva. Osim toga poseban značaj pridaje se i osobnom pristupu svakome kupcu tako da djelatnice znaju, kako tvrdi Dijana, svoje susjede, stalne kupce, njihove želje i potrebe. Također, za uspješno obavljanje djelatnosti nužno je u radu i suradnji imati osobe koje će davati svoj maksimum kako bi što više pridonijele svome radnom mjestu. S obzirom na to, vlasnici se s veseljem mogu pohvaliti kako sa svojim djelatnicima njeguju vrlo prijateljski odnos te da su neki od njih uz Mrkvicu još od prvoga dana njezina otvaranja.

“Za otvaranje prve trgovine najteže je bilo pronaći idealnu lokaciju i unajmiti prostor”, sa sjećanjem potvrđuje Dijana i nadodaje da su svaku Mrkvicu uređivali sami po svome ukusu – “police od drveta obojane su prirodnim lakovima, hrastove grede nalaze se na stropovima, a ujedno se pazi i na energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša”. Nakon otvaranja druge i treće trgovine 2017. i 2018. godine, vlasnici se nadaju kako će u budućnosti svoju lokaciju pronaći i četvrta Mrkvica.

Što se najbolje prodaje u dućanima vlasnica ne može sa sigurnošću potvrditi, ali ono što je sigurno, prodaja ide dobro. Kako i ne bi kada se na policama mogu pronaći gluten free grickalice, domaće punomasno mlijeko, sir i vrhnje, sok od aronije, višnjevac, šljivovica, mlinci, popečci od špinata, brudet od liganja, ječma i slanutka, štrudle sa sirom, riba s Ugljana, eko jabuke, orahovo ulje, slanutkovo brašno, vino, veganski kolačići od pistacije i limuna, šparoge, ajvari, pekmezi, jagode i svo sezonsko voće i povrće, probiotički sokovi bez laktoze, proteinske pločice, čvarci, kobasice i čitava lepeza proizvoda i okusa.

Priznanje o kvaliteti svoga rada, Igor i Dijana su osim od svojih redovitih kupaca dobili i od struke, zaprimivši ove godine nagradu “Zlatna košarica za najboljeg malog trgovca 2018.”, što je Dijana prokomentirala riječima “to je samo dokaz da dobro radimo ono što radimo”.

Nakon osobnog posjeta Mrkvici to sa sigurnošću možemo i potvrditi, a za kraj prenosimo Dijanine inspirativne riječi: “Budućim studentima i mladim poduzetnicima želim savjetovati da se odvaže, jer kada si mlad i kada radiš nešto što voliš, nema šanse da ne uspiješ ako daš cijelog sebe u to; ja sam u Mrkvici od 0 do 24 i to je ta ljubav prema poslu koja se na kraju i osjeti, koju osjete i tvoji kupci i djelatnici, to je nešto što te vodi do uspjeha. Isto tako, dobro je pokrenuti nešto u mladim danima – imaš dovoljno ludu glavu, možeš riskirati jer ionako nemaš što izgubiti, a u konačnici se uvijek možeš vratiti kući starcima ako posao ne uspije!”

Mrkvica – Ulica Grada Mainza 11

Igor i Dijana “nisu se vratili kući starcima” jer svoj posao obavljaju s istim žarom kao i prvoga dana. Oni su svoju zamisao ostvarili, a hrvatskome društvu dali su mjesto gdje se u jednoj košarici mogu spojiti svi krajevi Lijepe naše.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...