8.9 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

Mrzim sistematske preglede

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Avatar
Leon Zrile
Vječni tragač za smiješnim, zbog čega na život nikad ne gledam ozbiljno. Volim hranu, birtije, bicikliranje i filmove. Sklon pretjerivanju u svemu od navedenog.

Savršeno mi je jasno da sam po tom pitanju unikatan i da svi ostali obožavaju sistematske, ali ja ih stvarno ne mogu smisliti.

Zbog prirode svog posla, moram ih obavljati svake dvije godine jer da bih radio kao vatrogasac na porti u bolnici, moje zdravlje mora biti na vrhunskoj razini, a tijelo mi mora biti lean, mean, firefighting machine. Doduše, ja zadovoljavam samo ovaj “mean” dio.

Zašto mrzim sistematski?

Prvo, zato što se na svoj slobodni dan moram ustati u ranu zoru kako bih se u 7 ujutro mogao nacrtati u ambulanti. Izuzetno sam netalentiran crtač tako da uvijek izgledam kao leš kojeg je rijeka izbacila na obalu nakon tjedan dana plutanja.

Drugo, moram doći tamo s punim mjehurom jer moram dati uzorak prvog jutarnjeg urina. Ne znam za vas, ali ja kad se probudim, prvo idem pišati. Ako se ujutro probudim i skužim da mi je stan opljačkan, prvo ću ići na WC a onda ću zvati policiju.

Ako se probudim i skužim da mi fale obje noge, prvo ću se odvući na WC i obaviti jutarnje pišanje a tek onda ću početi vrištati.

Uglavnom, jasno vam je zašto mi je traumatično što moram izaći iz stana i voziti se tramvajem s punim mjehurom i onda čekati u redu da se popišam u čašicu. Zbog brige za okoliš sam predložio da nam umjesto plastičnih čašica daju papirnate vrećice, ali su me ignorirali. Nekim ljudima očito nije stalo do planeta.

Treće, na sistematski moram doći natašte. Biti natašte je onako kako ja zamišljam pakao. Stanje posvemašnje rastrojenosti i agresivnosti. Stanje u kojem moj Mr. Hyde ispliva na površinu. Mr. Hyde s punim mjehurom.

I tako natašte moram provesti i po 3-4 sata dok ne završim sa sistematskim. Da, mogao bih ponijeti sa sobom neku hranu pa je pojesti čim mi izvade krv, ali nikad se ne sjetim jer su zbog punog mjehura moje kognitivne funkcije ozbiljno narušene. Tko bi se sjetio ponijeti hranu sa sobom? Sretan sam što se sjetim obući hlače.

Dakle, tri dobra razloga zašto mrzim sistematski prije nego što uopće počne. A ono najgore tek slijedi.

Prvo mi vade krv. Tehničar mi je imao potrebu reći da će to malo boljeti, a onda je obavio najbezbolnije vađenje krvi u povijesti vađenja krvi. Dakle, lagao mi je. Naravno da me to uzrujalo i da sam reagirao burno:

“Rekao si da će boljeti, a nisam osjetio ništa! Je l’ to najbolje što možeš?! Ajmo ispočetka i ovaj put upri iz sve snage!”

Ostalo prođe više manje bezbolno, sve dok nisam došao do psihologa koji je uvijek predzadnji, neposredno prije doktorice koja pregleda sve nalaze i na temelju njih da svoj sud. Tri sata natašte, dva i pol sata obavljanja pregleda od čega sam većinu vremena proveo čekajući u redu i onda me na kraju dočeka psiholog pred kojim bi bilo dobro ostaviti dojam uravnotežene osobe. Jedan od težih zadataka u mom životu.

Uđem kod psihologa. Neki novi frajer. Mlad i nadobudan. Mlade i nadobudne ne podnosim ni kad sam raspoložen i dobro nahranjen, a kamo li u situaciji zbog gladi vidim bijelo svijetlo.

– Dobar dan, uđite. Vi ste…
– Leon Zrile.
– Djelujete mi nervozno. Jeste li nervozni?
– Jesam.
– Zašto? Pa samo razgovaramo.
– Htio bih što prije završiti. Pitajte što imate da mogu doma. Gladan sam.

Slijedio je niz idiotskih DA/NE pitanja na koje sam, pretpostavljam, dao zadovoljavajući odgovor.

Zatim me pitao je l’ pijem. Iz priča nekih starijih kolega, najbolje je negirati bilo kakvo konzumiranje alkohola. Nikad ne znaš što ti mogu zapisati u dosje. U tome sam dobar. Poricanje mojih demona mi je omiljeni hobi.

– Zadnje pitanje. Konzumirate li alkohol?
– Ne.
– Nimalo?
– Ne.
– Baš nikada?
– Ne.
– Čak ni kad je neka proslava?
– Ne.
– Rekli ste prije da ste oženjeni. Pa zar ni na vlastitoj svadbi niste pili?
– Ne.
– Pa dajte, nemojte me gledati kao psihologa. Ovo je prijateljski, neobavezni razgovor između dva frajera. Ništa strašno ako ponekad pijete. Svi mi popijemo ponekad. Pa ne mogu vjerovati da na svojoj svadbi niste ništa pili.

Samo sam htio ići doma.

– Okej, popio sam čašu pjenušca na svojoj svadbi.

Psiholog se iste sekunde uozbiljio, zapisao nešto u moj karton i rekao mi da sam slobodan.

Napokon dođem do doktorice da mi kaže svoj sud.

– Čini se da vam je vid savršen.

– Skontao sam.

– I super čujete.

– Skontao sam.

– Tlak vam je genijalan a i EKG također.

– Skontao sam.

– Spirometrija je na vrhunskoj razini, baš kakva i treba biti kod vatrogasca.

– Skontao sam.

– Hm… psiholog je napisao da ste skloni alkoholu.

– Skont- Što?

– Ali nema veze, on to svima napiše. Još ćemo vidjeti nalaze krvi i urina, ali od mene imate jedno veliko “DA”.

– Hvala vam. Idem si sad malo popričati sa psihologom. Vrlo vjerojatno će morati otvoriti bolovanje.

– Skontala sam.

Ali inače volim sistematske jer zbog njih ipak koliko-toliko redovno obavim preglede koje na svoju ruku sigurno ne bih nikada obavio jer sam lijen.

Mojem kolegi su upravo na sistematskom otkrili rak mokraćnog mjehura u ranoj fazi kojeg je uspješno izliječio. On je jedan od onih (baš kao i ja) koji na pregled odu tek kad bol postane neizdrživa. Da je radio neki posao koji ga ne tjera da svake dvije godine obavi sistematski, najvjerojatnije bi otkrio rak puno prekasno.

Tako da, ako vas već zakon i/ili poslodavac ne tjera da redovno obavljate sistematske preglede, tu i tamo se natjerajte sami jer bi vam mogli spasiti život. 

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...