12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

“Muškarci više vole otići kod brice nego kod Branke ili Željke”

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.


Škare, češalj, mašinica. Najdraže britve, ali i metla. Sve su to sastavni dijelovi opreme za rad 24-godišnjeg barbera Tonija Vlaškovca iz Osijeka, jer kako kaže: “bez alata nema zanata”.

“Tonino Barbieri” naziv je brijačnice koja je ostvarenje životnoga sna mladoga barbera Tonija. Nakon prvog ošišanog zulufa vlastitoga brata, dugogodišnjega rada i prakse, izučavanja zanata kod najstarijeg osječkog brice te posjeta regionalnom frizerskom festivalu u Zagrebu, Toni se sve više zaljubljivao u svoj zanat zaključivši kako frizerstvo nije samo ženski svijet haubi i pramenova.

“Htio sam izazov, htio sam ići naprijed. Dugo sam maštao otvoriti nešto svoje dok sam još mlad, dok imam volje i energije. Prvi početci su najgori, nemaš pojma ništa, ali negdje moraš krenuti. Dao sam otkaz, pitao sam se kako dalje… Veliku podršku i pomoć dobio sam od svojih roditelja, djevojke i njezine obitelji i prijatelja na čemu sam im iznimno zahvalan, jer bez potpore drugih čovjek ne može ništa. Sve što sam imao, dao sam u ovu brijačnicu jer sam znao da će se na kraju isplatiti”, objašnjava Toni koji je gradu Osijeku i svim muškarcima u okolici osigurao mjesto za njegu njihove kose i brade.

Na pitanje koliko je bukiran raspored s terminima, Toni s osmijehom odgovara: “Mušterija imam, ne zna im se broj! Na mjesečnoj bazi na stolac brijačnice sjedne 300-tinjak ljudi.”

Uređivanje brade i frizure, ovisno o klijentu, traje okvirno 30-45 minuta. I u ovome poslu potrebno je pratiti trendove i biti aktivan, ali ono što Toni više preferira jesu individualne procjene svakog klijenta prije samog sjedanja u stolac, kao i osobne želje klijenata.
“U početku proučiš mušteriju, vidiš što nosi, kako se ponaša, je li stariji ili mlađi, poslušaš želju, daš svoj prijedlog, ali na kraju se uvijek razvije povjerenje pa dođe do onoga ‘može standardno’ ili pak ‘ma radi što hoćeš'”, Tonijeve su riječi koje govori dok u ruci ima škare i češalj, a pred ogledalom svoga klijenta.

S obzirom da barberstvo nije samo trend, ili nečiji posao, već posebna vrsta kulture i način života, potrebno je konstantno raditi na sebi, ulagati u edukacije i kvalitetu funkcioniranja firme te pridavati važnost komunikaciji s klijentima.
“Kod brice je uvijek drugačija atmosfera, imaš taj neki poseban ugođaj, a i priče su drugačije, zato mislim da muškarci više vole otići kod brice nego kod Branke ili Željke, ili bilo koje druge frizerke”, tvrdi Toni s dozom humora.

U brijačnici na adresi Strossmayerova ulica 194, na zelenim zidovima vise brojni vintage detalji, a prostor popunjava unikatni ručno izrađen namještaj od staroga hrasta. Inspiracija za uređenje salona potekla je iz Tonijeve spavaće sobe, pa nerijetko voli napomenuti da se na poslu osjeća kao u vlastitoj sobi.

Unatoč tomu što je sve vezano uz birokraciju u Hrvatskoj na lošem glasu, Toni je pri ulasku u poduzetničke vode stekao pozitivna iskustva. Veliki poguranac bili su mu poticaj za samozapošljavanje, susretljiva gospođa u Zavodu za zapošljavanje i uljudni ljudi u Uredu za gospodarstvo, što je ujedno i dokaz da nije ta birokracija ni toliko loša.

Daljnji plan za brijačnicu “Tonino Barbieri” jest zapošljavati nove radne kolege, širiti se, a kroz neko vrijeme i primati mlade, perspektivne ljude koji će moći naučiti vještine ovoga zanata.

Za kraj ove uspješne priče, Toni savjetuje: “Budite vrijedni. Ako još niste pronašli ono što volite, isprobajte što više različitih stvari. Ne trošite vrijeme na kukanje, već se uhvatite posla, a pri otvaranju nečeg svojeg stisni zube i probaj, jer kako kažu, sreća prati hrabre!”

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...