10.1 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

“Na kućnu adresu stiže oprano novim Perwollom!”

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Bruna Perica
Bruna Perica
Osim strasti prema pisanju i istraživanju, volim putovanja i druženja. San mi je živjeti pokraj mora te svako jutro na balkonu piti kavu, pisati i uživati u pogledu.

Dvije sestre Ivana i Simona, odrasle u malom mjestu kraj Čakovca su pokrenule Instagram stranicu koju bi svatko od nas trebao posjetiti. @saljidalje Instagram profil je stvoren u svrhu online prodaje kvalitetne i dobro očuvane odjeće koja već neko vrijeme zauzima mjesto u ormaru. Cijene su male, ali cilj je velik – očuvati prirodu. Osim što će nam opisati kako su došli do ove, u današnjem svijetu prijeko potrebne ideje, savjetovat će nas kako i mi možemo postati ekološki čuvari krenuvši od svojeg ormara.

Kako je nastala ideja?

“Maštovitost i kreativnost je nešto što nas obje oduvijek prati u životu. U skladu s time Simona je završila srednju školu kao dizajner unutrašnje arhitekture, a kasnije i tečaj za vizažista, što također ima utjecaja i na naš stil odjevanja. Još otkako je Ivana upisala fakultet, a Simona krenula u srednju školu, Messenger je uvijek bio krcat linkovima web stranica iza kojih se krila neka vesta, haljina, kaput, ali najčešće haljina, to nam je ipak objema omiljeni komad odjeće.”

“U danima kada još nismo zarađivale, bila nam je važna kvaliteta odjeće, ali radi financijske situacije koja kod nas nije bila zavidna, spomenuti linkovi odjeće bili su više mašta nego stvarnost. Naša mašta i kreativnost omogućila nam je da nam odjevne kombinacije, iako uz niski buđet kojim smo raspolagale, uvijek budu na razini i sa stilom. Godina za godinom, i uz zaposlenje, ormari su se napunili, nakupilo se puno kvalitetne odjeće koju dugo vremena nismo nosile, a koja je i dalje u odličnom stanju. Sve to te uz današnje alarmantno stanje vezano uz naš ekosustav dovelo je do nastanka ideje za prodajom svoje odjeće online.”

Zašto Instagram?

“Obje volimo Instagram kao platformu i smatramo je jednom od važnih alata u današnjem društvu. Sve je zapravo krenulo sa našim osobnim profilima, @simona.bec i @ivannabec na kojima dijelimo svoju strast za fotografijom i putovanjima, Ivana je u tome ipak nešto ozbiljnija. Sve to dovelo je do toga da se prvobitna ideja o prodavanju odjeće online predstavi upravo na Instagramu.”

SAVJETI O OČUVANJU OKOLIŠA

“Odrasle na selu, okružene poljima i livadama, i danas sve što se nađe na stolu za ručak potječe iz vlastitog vrta. Prirodu smatramo vrlo važnom za zdravlje svake osobe, tjelesno i duševno te nam je upravo radi toga, unatoč tome što Ivana trenutno prebiva u Zagrebu, život okružen zelenilom i prirodom nešto čemu u životu težimo.”

1. Od ideje do danas prošlo je svega mjesec i pol dana, a naš Instagram inbox prepun je poruka podrške, ohrabrenja i pohvala, a koje su počele stizat već na samom početku na čemu smo neizmjerno zahvalne curama koje su iste i poslale. Neopisivo koliku motivaciju nam takve porukice daju. Upravo su nam one pokazatelj da je tako nešto potrebno i da naša ideja i nije toliko loša. Isto tako, dokazale su nam da skoro svaka svaka cura u ormaru drži nešto što više ne koristi, a što bi služilo svrsi nekom drugom.

Voljele bi da se, radi očuvanja okoliša, a i radi financijskih razloga svih nas, više cura odluči za ovu ideju rješavanja neželjenih, a još uvijek korisnih stvari svojih ormara. Za sada, prodajemo samo vlastite stvari, ali svakako nam je u planu, ukoliko ova ideja zaživi, napraviti suradnju sa svim curama koje u ormaru drže kvalitetnu i izrazito dobro očuvanu odjeću. Konstantno u naš inbox stižu poruke tipa: ” Imate li u ormaru kakve traperice veličine te i te.. “, ali isto tako i jako puno poruka vezanih uz suradnju, stoga vjerujemo da sve ovo ima budućnosti, barem se tome nadamo. Izrazito nam je važno da cure koje nam se obrate znaju da iza tog profila stoji osoba koja ih čuje, a ne robot, koja ih razumije te da u konačnici, one kao kupci, budu zadovoljne onime što im prezentiramo.

2. Smatramo da svatko treba krenuti od sebe, od ne bacanja žvakaće i opušaka na pod pa sve do recikliranja, čime bi se digla svijest u društvu o održivom razvoju, a to onda znači izbjegavanje kupovanja fast fashion robe. Trgovački divovi stalno izbacuju na tržišta velike količine robe, a time i plastike što u konačnici dovodi do povećanja količine plastike, što u našim ormarima, što na odlagalištima te na kraju u prirodi u cijelosti.

3. Recikliranjem višestruko pomažemo očuvanju Zemlje. Kao prvo, smanjuju se površine potrebne za odlaganje otpada. Svaka industrija zahtjeva neki prostor za proizvodnju, a modna industrija koristi za odlaganje prirodnih vlakana velike površine koje nakon toga nisu pogodne za na primjer proizvodnju hrane. Na taj način te površine postaju trajno zagađene pesticidima. Nadalje, štedi se materijal i energija. Potrošnja energije nije sama po sebi ekološki problem, ali njezina proizvodnja i transport jesu jer zagađuju okoliš. Recikliranjem ćemo u konačnici očuvati životne sredine.

4. Kako se riješiti odjeće koju više ne nosite? Najgora je ona rečenica: “Ipak ću si spremiti ovu haljinu, možda ću je nositi za neku lijepu prigodu.” Svaki komad odjeće koji niste nosili više od tri mjeseca, vjerojatno nećete nositi uopće, a ako ga kojim slučajem ipak odjenete, nećete se osjećati ugodno. Postoji mali trik kako zamijetiti odjeću koju ste prestali nositi. Okrenite vješalice u suprotnom smjeru od uobičajenog. Na kraju godine samo se riješite onih komada koji još uvijek vise na okrenutim vješalicama. Pod “riješiti” mislimo na donirati, reciklirati ili pokloniti.

5. Vjerujemo da svatko svojim djelima može biti primjer drugoj osobi. Znamo udrugu koja skuplja plastične čepove po cijeloj Hrvatskoj koje potom vozi na recikliranje i time skuplja novce za oboljele osobe koje same ne mogu plaćati terapiju. Djeca u vrtićima te čepove masovno skupljaju, što je najbitnije, VOLE ih skupljati i smatramo da je to jedan hvale vrijedan, pozitivan primjer kako pojačati svijest o očuvanju okoliša, a ujedno i pomaganja drugima. Takvi primjeri su i nama inspiracija i nešto čemu se divimo.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...