12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Najkremastiji recept za dalgonu – kavu koja je istodobno i desert

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ružica Eterović
Ružica Eterović
Volim pisati tekstove koji istražuju ne samo teme, već i granice stila. Tek odnedavno sam spremna dijeliti plodove svog pisalačkog rada sa širom i užom publikom, Veselim se prilici da to bude na ovom entuzijastičnom i pozitivnom mjestu.

Između tečajeva pletenja, vježbanja kod kuće, čitanja (pa čak i pokušaja stvaranja) književnih klasika, samospoznaje i obiteljske topline, ovih se karantenskih dana nenadanom popularnošću nakitila i kava dalgona. Kako izgledom mami, tako i receptom ohrabruje – iznenađujuće ju je lako napraviti. S obzirom na njezin raskošan, puni, kremasti izgled, nevjerojatnim se čini da tu nema ni šlaga, ni tučenog vrhnja, a čini se niti photoshopa.

Kako ne želimo biti prenositelji neprovjerenih informacija, u maniri smo pravih istraživačkih novinara, a samo za vas, jedan od mnogih recepata odlučili iskušati i sami.

Da bismo sasvim pouzdano utvrditi trebate li do obližnjeg dućana, potrebne su vam sljedeće informacije: instant kava, šećer i mlijeko. Ako ste bili posve sigurni da imate šećer, a da biste potom ustvrdili da ga manjka, malo bolje pogledajte po stanu – možda se negdje kriju prisvojene vrećice iz kafića, a možda još uvijek, samo ako ste dovoljno pažljivi, možete naići na netaknute kocke šećera, zametnute od bivših vlasnika stana (u tom slučaju kocke samo otopite ili izmrvite u jednakoj količini tople vode, provjereno funkcionira). Prva dva sastojka, a to će reći instant kavu i šećer, uzmete po dvije žličice te ih izmiksate bilo čime što miksa – mikserom, blenderom, pjenjačom… Možda bi i štapni mikser poslužio? Tko će ga znati.

Ako ne posjedujete usku i dugačku zdjelu za miksanje (poput one s kojom je roda iz basne dražila pohotu lukave lije), slobodno umnogostručite sastojke, u protivnom će mikser strugati podlogu, a sitne, crne kapljice tekućine slobodnom će se voljom iz posude preraspodijeliti u radijusu od jednoga do dva metra vaše cijenjene, vrlo vjerojatno svijetle kuhinje. Na tom tragu, bilo bi sjajno ako imate posudu za miksanje s pripadajućim poklopcem, koji priječi upravo takve ishode.

Miksanje traje svega dvije do tri minute i sasvim je dovoljno da se vaša neugledna tekućina polagano počne pretvarati u kremastu smjesu. Kada konzistencijom počne podsjećati na tučene žumanjke, znat ćete da ste na pravom putu. Sada kad je najteži dio gotov, slijedi onaj dekorativni – uzmite bilo kakvu čašu, ali po mogućnosti prozirnu (jer estetika je važan dio ovog pothvata), ulijte mlijeka po želji, ali ne preko pola čaše, običnom žlicom zagrabite nekoliko puta izmiksanu smjesu i prebacite je u odabranu čašu. Tek kad ste se uvjerili da je smjesa postojana i da se drži iznad mlijeka, da je lijepa, koherentna i izgleda primamljivo, možete biti sigurni da je ova misija uspješno izvršena.

Okus je točno kakvim ga slike sugeriraju – kremast, pun, prozračan. I zavodljiv.  Također, prisutan je specifičan (after)taste instant kave, no kako smo unaprijed znali s kim imamo posla, to je bilo i očekivano. Ipak, ako netko zna sličan recept, ali s okusom prave, espresso kave iz kafića, neka nam se povratno javi. Do tada, budite zadovoljni onim što imate i uživajte!!

Brzi recept za jako nestrpljive:

1. umiješati po dvije žličice instant kave, tople vode i šećera (umnogostručiti za više osoba)

2. miksati dok ne dobijete konzistenciju sa slika

3. uliti mlijeko u lijepu prozirnu čašu te na vrh dodati dvije-tri žlice dobivene kreme/smjese/mase

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...