NIK TITANIK: Heroj kojeg ne zaslužujemo

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Bruna Perica
Bruna Perica
Osim strasti prema pisanju i istraživanju, volim putovanja i druženja. San mi je živjeti pokraj mora te svako jutro na balkonu piti kavu, pisati i uživati u pogledu.

Kada bi me netko pitao zašto Nik Titanik radi karikature, ponudila bih mu ovaj odgovor:

„Humor kao sastavni dio satire, ironije, parodije i karikature može biti snažno oruđe u borbi protiv nepravde, a vrlo često ukazuje na nepravilnosti i izopačenosti svijeta u kojem živimo“ (Iz kataloga izložbe, autorica: Sonja Švec Španjol).

Nikola Plečko (45) pod pseudonimom Nik Titanik već 25 godina djeluje kao karikaturist u Hrvatskoj. Pisali smo o njegovoj izložbi, a ovaj put smo i porazgovarali s njime o njegovom trenutnom i budućem projektu. Izložbi je na otvorenju prisustvovalo više od 500 posjetitelja koji su prvi imali prilike vidjeti (i prisjetiti se) njegovih tristotinjak radova. Ostali imate priliku do 24. listopada, ali nemojte čekati zadnji dan!

Radovi Nika Titanika prikazuju aktualne teme i osobe iz javnog života čiji postupci odskaču od onoga što nazivamo normalnim. Autorovo istančano oko za „nenormalno“ nas svaki dan oduševljava u dnevnim novinama, ali posla nikad dosta, tako da je Nik pokrenuo Nik Titanik Studio, prvi hrvatski studio specijaliziran za izradu ilustracija i karikatura. Tamo možete naručiti njegov rad posebno napravljen za vašu marketinšku kampanju, slikovnicu, portret, tapete, kalendar ili kao jedinstven poklon za vjenčanje. Posla preko glave, ali stigne li naš karikaturist uloviti vremena za neke nove projekte?

1. Jeste li oduvijek sanjali o ovom poslu? Kako je sve krenulo i jeste li danas zadovoljni sa ovime što radite? Bi ste li nešto promijenili?

Crtam otkad znam za sebe. Crtanje je uvijek bilo primarni dio mog života i nikada nisam i ne mogu bez njega. Naravno, u početku mi je prva ljubav i velika strast bila strip jer sam odrastao na stripu “Alan Ford” i uvijek sam se htio baviti stripom. Tek kasnije sam se počeo baviti karikaturom, i to prvo onom portretnom, a tek prije 20 godina i geg političko-društvenom. Zadnje dvije godine se opet intenzivno vraćam stripu i jedino što bih promijenio u svojoj karijeri je termin tog povratka stripu. Napravio bi to puno ranije.


2. Na čemu temeljite svoje radove, to jest kritike i  satiru? Kako i od kuda vam dolazi inspiracija? Tražite li ikada pomoć  od nekoga ili proces crtanja svaki put prolazi glatko? Osjećate li se slobodno kritizirati sve što vam padne na pamet ili ipak postoje  granice?

Svoje radove temeljim uglavnom na aktualnim događajima u našem društvu i zbog njihovog svakodnevnog praćenja, nemam problema s inspiracijom. Ipak živimo u Hrvatskoj, Eldoradu za političku karikaturu 🙂 Samo crtanje je najlakši dio posla i obično traje od 15 minuta do 1 sata, ovisno o kompoziciji i broju likova na karikaturi, a smišljanje fore i prije toga, odabir najaktualnije teme tog dana je ipak najteži dio posla. Sve radim sam. Što se tiče odabira tema, uvijek odabirem one koje su tog dana najinteresantnije za čitatelje, a i koje mene osobno najviše inspiriraju. Ili isfrustriraju.

3. Imate li neki rad ili radove kojima se posebno ponosite i zašto? Isto tako imate li neki rad čije ste objavljivanje kasnije zažalili  (iz bilo kojeg razloga)?

U zadnjih 25 godina mi je objavljeno oko 11000 karikatura i upravo odabir ovih 300 koje su izložene na mojoj retrospektivnoj izložbi u Muzeju Mimara predstavljaju one kojima se najviše ponosim ili su u određeno vrijeme bile najintrigantnije. S druge strane, nema rada zbog kojeg sam zažalio. To objašnjavam time što poslu nastojim uvijek pristupati maksimalno profesionalno i odgovorno. Stojim iza svega što sam “rekao” u svojim karikaturama.


4. Koje bi ste istaknuli negativne strane ovog posla? Postoji li  cenzura, prijetnja ili bilo što drugo što vas je obeshrabrilo ili  potaknulo u ovom poslu? Jeste li ikada nekog jako naljutili svojim radom?

Najnegativnija strana je ta što moram neprekidno pratiti sve političke, estradne i sportske događaje u našoj zemlji, a to uz sve afere i nebuloze zna biti psihički jako opterećujuće. Naljutio sam mnoge, prijetili su mi na društvenim mrežama, bušili mi gume na autu, slali pritužbe iz premijerskih i predsjedničinih ureda, ali to me nikada nije niti neće obeshrabriti. To sve prihvaćam kao sastavni dio mog posla.

5. Vaš rad nazivate kronikom hrvatske gluposti i već 25 godina crpite ideje za svoje karikature iz hrvatske svakodnevnice. Po čemu su  hrvatska politika i sport i stanje u državi toliko posebni i inspirativni da u svom opusu brojite preko 11 000 karikatura? Mislite li da ćete moći nastaviti istim tempom još duže vrijeme ili se ideje polako iscrpljuju?

Vjerojatno odgovor leži u povijesnim okolnostima, frustracijama, naučenom ponašanju i posebice mentalitetu. Upravo zato što obrađujem aktualne likove i događaj, ideje se nikada neće iscrpiti.


6. Koliko se promijenio vaš način rada od 1994. do danas? Kad ste teže/lakše nalazili inspiraciju? Kad ste slobodnije crtali? Kada su vas više kritizirali/hvalili? Je li se hrvatsko društvo uvelike promijenilo, to jest je li vaš način satire ostao jednak do danas?

Iskreno, nije se zapravo ništa promijenilo. Bilo je faza kada su ljudi više tražili karikature s temama iz estrade ili iz politike, ali sve se odvija u ciklusima. Nikada nisam imao prevelikih problema sa  slobodom izbora tema jer sam ih uvijek birao po kriteriju aktualnosti ili moje osobne frustriranosti određenim likovima i njihovim riječima ili djelima.


7. Što mislite koliko utječete svojim radom na javno mnijenje u Hrvatskoj? Imate li ga želje mijenjati ili samo oslikati trenutnu stvarnost?

Znam da sam praćen, a najbolji dokaz su broj posjetitelja na izložbi i interes skoro svih medija u Hrvatskoj. Vjerojatno utječem na dio javnog mijenja, ali, iskreno, nije me to briga. Meni je najbitnije da sam ja osobno zadovoljan s onim što i kako nacrtam određenog dana.

8. Uz 2 karikature dnevno i portrete po narudžbi, stignete li odmoriti u danu? Imate li na umu neke nove buduće projekte?

Iako je crtanje moj život i hobi kojeg sam pretvorio u posao od kojeg živim, zna biti trenutaka kada mi je svega dosta. Tada uzmem knjigu u ruku, pogledam neku seriju ili s obitelji provodim na izletima ili po Zagrebu. Sljedeće čega ću se više primiti (uz sav postojeći posao) je crtanje stripova i tome se zaista veselim.

Dok čekamo strip Nika Titanika, uživati ćemo u njegovim svakodnevnim karikaturama koje čine hrvatsku stvarnost malo manje teškom. Iako je neke osobe naljutio svojim karikaturama, velika posjećenost izložbe govori da ima više onih koje je iskreno nasmijao i koji će nastaviti pratiti dugogodišnji rad ovog osebujnog i, u Hrvatskoj jedinstvenoga umjetnika. Za gubitak inspiracije se ne moramo bojati jer Nik nas uvjerava da će je biti još dugo, dugo.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...