Oko svijeta za malo novaca i PUNO znatiželje

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Bruna Perica
Bruna Perica
Osim strasti prema pisanju i istraživanju, volim putovanja i druženja. San mi je živjeti pokraj mora te svako jutro na balkonu piti kavu, pisati i uživati u pogledu.

Profesorica geografije Gordana Tašner je uz snalažljivost i veliku strast prema novome uspjela proputovati zavidan broj država. Od Praga, Kopenhagena, Amsetrdama, Lisabona, Milana, preko San Josea, New Yorka, Miamija, pa do Bangkoga, Bogote, Rio de Jainera, Nairobija i mnogih drugih, Gordana se stvarno može pohvaliti činjenicom da je vidjela više svijeta od prosječnog čovjeka.

Njezine tri kćeri ne zaostaju u snovima o putovanjima, pa su tako i one krenule majčinim stopama. Ema je za 18. rođendan osvojila Interrail kartu koja joj omogućuje besplatno putovanje vlakom po Europi, Marta više traži plaže i morsku obalu dok se Dora vratila iz Portugala i već je uplatila sljedeću destinaciju – ni više ni manje nego Egipat. Sve kćeri su studentice u dvadesetim godinama za koje je poznato da su uvijek u besparici. Obitelj Tašner ne živi u vili, nema četiri automobila i nisu bogati nasljednici. Oni su jednostavno naučili kako putovati s onime što imaju u džepu – ili na kartici. Kako im to uspijeva, saznat ćemo kroz 15 savjeta koji će pomoći svakoj osobi željnoj svijeta i novih ljudi.

1. Istraživanje! Ljudi, bacite se u istraživanje grada, države koju namjeravate posjetiti. Nakon toga ćete znati kakve su vam opcije i koliko je ostvarivo nadolazeće putovanje.

2. Nekada nije bitno odrediti državu koju ćete posjetiti, već treba pratiti cijene avionskih karata na internetu koje znaju biti vrlo jeftine. Avionske kompanije koje možete pratiti su Ryanair, Easyjet, Wizz Air, Tuifly i slično.

3. Rješenje za prijevoz nije uvijek avion. Najjeftinija verzija je definitivno autobus, pa tako možete pogledati prijevoznike Flixbus, Getbybus, a uskoro će se uvesti i Bla bla bus (po uzoru na Bla bla car – koji isto možete razmotriti kao jeftinu opciju).

4. Kod kupnje avionske karte, obavezno provjerite jesu li sve pristojbe uključene u inicijalnu cijenu. Također, provjerite kolika kilaža prtljage je prihvatljiva za avion kojim putujete jer svaka kompanija ima svoja pravila.

5. Ako možete, svedite svoju prtljagu na jedan ruksak. Koferi su nespretni, otežavaju vam putovanje, morate razmišljati koliko kila imaju kad ga spremate za povratak, morate ga čekati na aerodromu kad se iskrcate ili ga možete ga izgubiti u transportu.

6. Nakon što nađete kartu, krenite u potragu za smještajem. Najjeftinije je odsjesti u hostelu i dijeliti sobu s nekime, npr. na stranici Hostelworlds. Ako vas više putuje, nije pretjerano skupa opcija iznajmiti apartman. Apartmane možete pronaći na stranici Airbnb, Booking i tako dalje.

7. Najjeftiniji, to jest besplatni smještaj ćete naći na stranici Couchsurfing. Stranica je javno pokrenuta 2004. godine i otada povezuje lokalce i turiste na nekoj dubljoj razini od uobičajene. Njezin princip rada je: „Ti si mene ugostio, sad ću ja tebe“. Na taj način možeš besplatno, u drugoj zemlji dobiti kauč za spavanje i vrijedne preporuke lokalca na vječno pitanje „Što sve treba posjetiti i vidjeti?“. Jedina politika je da sljedeći put ti ponudiš svoj kauč nekome tko posjećuje tvoju zemlju.

8. Ukoliko si želite još malo olakšati nalazak avionske karte i smještaja, posjetite stranicu Expedia koja nudi raznovrsne opcije putovanja. Možete kombinirati kartu i smještaj, samo kartu, samo smještaj, automobil, kvart u kojem želite odsjesti, sadržaje koje želite imati, preporuke za obilaske gradova, apsolutno sve što želite od putovanja, možete sami odabrati i filtrirati kroz sve moguće ponude. Naravno, stranica će vam ponuditi najjeftinije, ali i najskuplje opcije, potrebno je samo dobro istražiti što vam se najviše i što vam se najmanje isplati.

9. Prilikom traženja smještaja, pokušajte pronaći neki koji nudi doručak ili koji ima kuhinju kako bi uštedjeli na dnevnim obrocima. Odlazak u restorane za ručak i večeru će vas vrlo brzo ostaviti praznih džepova. S druge strane, nema smisla da svaki dan odlazite u McDonalds jer lokalna kuhinja grada je jedno od bitnijih iskustva koje morate doživjeti na svom putovanju.

10. Ako se ipak odlučite ponekad sjesti u neki restoran, izbjegavajte najprometnije ulice i glavne trgove. Uvijek prošetajte koju ulicu dalje, najvjerojatnije ćete naići na nešto puno manje i osobnije od nakrcanih restorana u središtu grada.

11. Što se tiče muzeja, galerija, zooloških vrtova ili bilo kakvih plaćenih znamenitosti, preporuka je rezervirati i kupiti ih putem interneta kako bi izbjegli uobičajene gužve ispred ulaza. Pogotovo ako se radi o velikim i svjetski poznatim znamenitostima, kupite kartu prije samog ulaza. Vjerujem da se ne želite pronaći u situaciji da gubite svoje dragocjeno vrijeme na višesatno čekanje u moru ljudi.

12. Prilikom kupnje karata za gradske znamenitosti, možete probati iskoristiti popust na studente ili pogledati na internetu postoji li neki dan u tjednu kada su ulaznice jeftinije ili možda besplatne.

13. Provjerite valutu države u koju putujete te promijenite kune u odgovarajuću valutu. Ako niste ljubitelj nošenja veće količine keša u novčaniku, provjerite postoji li na vašoj destinaciji UniCredit bankomat koji vam neće uzeti proviziju prilikom dizanja novca u stranoj valuti. Izbjegavajte ATM bankomate.

14. Svedite kupnju suvenira na minimum. Vrlo je lako zanijeti se u kupnji magneta, pepeljara, razglednica i privjesaka jer svakome moraš donijeti nešto s putovanja (inače valjda nisi bio), ali na taj način se najviše potroši. Radije snimi brojne fotografije koje su jeftina zamjena za suvenire.

15. Na putovanju se usredotoči na iskustva i nove ljude, a manje na pitanja „U koji muzej idemo sljedeće?“, „Kad ćemo gledati suvenire?“ i „Gdje ću snimiti najbolju fotografiju za Instagram?“. Posjetite lokalnu tržnicu, probajte lokalnu hranu, navečer posjetite mjesta gdje se ljudi druže, piju, plešu, razgovarajte s njima, upoznajte tuđu kulturu kroz stvarne ljude, a ne kroz turističke brošure koje će vam navesti „Top 10 stvari koje morate vidjeti u xy državi“. Opet se vraćamo na prvi savjet, a to je istraživanje – istražite grad preko lokalaca i neprestanim hodanjem koje će vas odvesti na neočekivane lokacije.

Kad se okupe i sjednu zajedno za stol, obitelj Tašner prepričava pustolovine i doživljaje s nebrojnih putovanja na kojima su bili i planiraju nadolazeće destinacije. Svijet je postao mjesto s puno mogućnosti, putovanja su sada dostupna svakoj generaciji i ne trže velika sredstva kao što je to nekad bilo. Nikad nije bilo lakše putovati nego danas. Zato isplanirajte sljedeće putovanje i otkrijte nove ljude, novu kulturu i nova iskustva.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...