Oni su oni, a ti si ti.

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Vrlo često sam razmišljala kako će neka od mojih odluka utjecati na moje bližnje, obitelj i prijatelje, ljude do kojih mi je stalo. Puno puta sam se ustručavala učiniti nešto jer sam znala da to isto ne bi usrećilo moje roditelje, bratiće ili kumove. Nerijetko sam izbjegavala situacije za koje sam bila sigurna da ne bi bile odobrene. Odobrene od bake, mame, dečka, susjede, sela, šogoricine najbolje prijateljice, cijelog grada i sveg svijeta. Vrlo često sam sebe stavljala kao posljednju natuknicu u bilješkama dok su drugi imali prednost nad mojim vlastitim preferencijama i interesima. I dok tako duže vrijeme brineš o svima ostalima, samo ne o sebi, shvatiš da se postepeno gubiš.

Shvatiš da nisi sretan jer ne činiš ono što bi te činilo sretnim. Uveseljavaš druge potiskujući sebe. Spuštaš glavu i odričeš se svojih uvjerenja. Šutiš jer ne želiš nekoga uvrijediti svojim mišljenjem. Okrećeš se jer ne želiš da te drugi vide s nereprezentativnom osobom, što god to značilo. Zaboravljaš svoje želje ispunjavajući želje drugih. Spotičeš se o tuđe pogreške koje popravljaš umjesto njih, a sebe odlažeš sa strane. Ne voliš i ne ljubiš onoga koga želiš jer, Bože moj, ona/on nije za tebe iz milijun i četiri razloga. Poštuješ druge, a sebe ni ne vidiš. Svoju sjenu i sebe samoga ostavljaš u mraku jer ti je srcu milo da ljudima oko sebe donosiš svjetlo. Sebe ostavljaš za kraj i pažnju na svoje probleme, želje i potrebe usmjeravaš isključivo onda kada pronađeš koju sekundu u ovom kaosu od vremena. Koju sekundu koja nije poklonjena problemima, željama i potrebama dotičnih drugih.

I kada zaključiš da si se (iz)gubio u vlastitom postojanju, odlučiš samoga sebe, jednog jutra u ogledalu, podsjetiti da imaš sebe. Imaš svoj um, tijelo i dušu. Imaš svoje odluke. Imaš svoje puteve. Imaš svoje ime i prezime. Imaš svoju zjenicu u oku. Imaš svoju glavu koju nosiš na ramenima što je sigurnije moguće. Ti postojiš unatoč drugima. Postojiš i više bez njih. Postojiš sam. Osvijestiš se i shvatiš da sam sebi moraš biti prva natuknica i to ona sa zelenom kvačicom.

Zato dragi čitatelju, draga čitateljice, molim te da radiš sve bez obzira na ostale. Bez obzira na zle ili dobre jezike. Bez obzira na ono “šta će ‘ko reći”. Bojiš li se drugih? Njihovih razmišljanja, vrijednosti i stavova? Bojiš li se njihovih komentara? Naravno da da. Bojiš ih se više od sebe samoga. No problem je taj što oni nisu ti. Oni ne hodaju u tvojim cipelama. Oni ne žive u tvojoj koži. Oni ne vole što voliš ti. Oni se ne bore s onime s čime se ti boriš. Oni ne plaču zbog čega ti plačeš niti se smiju zboga čega se ti smiješ. Oni su oni, a ti si ti. Ne dopuštaj da se zbog njih izgubiš, kao što ni sunce ne dopušta oblacima da ugase njegov sjaj.

Molim te da živiš kako želiš. Bez obzira na njih, sive oblake. Živi kako voliš u svojoj tvornici sreće. Imaj ono u čemu tvoja duša uživa. Budi svjetlo sebi pa onda drugima.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...