ORGANIZACIJA VJENČANJA: Kapara, kapara, kapara

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Petra Pavičić
Petra Pavičić
Studiram, radim, ne posustajem. Temperamentna, duhovita, empatična, bar tako kažu. A kažu i da puno pričam – ali to im ne vjerujem. Vesele me sitnice, ali ne zadovoljavam se mrvicama.

Tko o čemu, Petra o vjenčanju. Ali stvarno, ne znam kako sam se ja, perfekcionist od 25 godina koja obični rođendan još uvijek priprema tjednima prije, našla u ovoj ulozi dijeljenja savjeta oko organizacije vjenčanja. Mislim, ne znam slave li ljudi u ovim godinama rođendane… Očito je da volim organizaciju i sve njezine čari, samo ne znam koliko me pametno slušati jer kao što sam već spomenula, perfekcionist sam i to nekad može dovesti do ludila. Šalu na stranu, nije to toliko težak posao koliko se možda isprva čini, ali da ću si ovo staviti u CV pod ”event management” – hoću!

Dakle, super. Dečko vas je zaručio. Nakon početnog naleta sreće, objave najbližima, nazdravljanju i ostalim stvarima, žena u jednom trenutku ostaje sama sa svojim mislima i mozak krene sam od sebe – datum, mjesto, ljudi, vjenčanica, cipele, VJENČANICA, frizura, šminka, novac… Tko svira, tko pjeva? Mogla bih ovaj popis nastaviti… Zapravo bi cijeli ovaj tekst mogao biti samo nabrajanje ženinog toka misli. Sada se, pišući ovaj tekst, prisjećam sebe u tom trenutku. Iskreno, samu sebe bih strpala u ludnicu. Adrenalin i nalet sreće te stvarno ponese i u jednom trenutku ne znaš gdje bi prije, a sve bi odmah. Zato sam ja tu i podijelit ću s vama korake u organizaciji vjenčanja koji su se u mom slučaju pokazali uspješnima.

Prvo i najvažnije – broj ljudi. Moraš znati barem okviran broj svojih gostiju prije nego počneš raditi bilo što drugo. Sjedni sa svojim budućim zakonitim i pišite. Uzmite si tjedan dana za to, jer na neke ljude zaboraviš i to je normalno. Moj savjet: zovite samo onoga koga ti i tvoj budući muž stvarno želite. Ne moraš zvati onu jer ”a i ona je mene zvala” – to nije rođendan. A pogotovo ne trebaš zvati one za koje te drugi nagovaraju. To je vaš dan i imate potpuno pravo biti okruženi ljudima za koje to želite. Također, moram li napomenuti da se morate dogovoriti oko željenog datuma samog vjenčanja? Savjetujem da budete fleksibilni s datumom ukoliko je moguće, jer će neke sale već možda biti zauzete baš taj vikend koji želite, ali će primjerice vikend iza biti slobodne. Nakon što ste definirali te famozne brojke, možete se početi raspitivati o salama i prostorima. Mi smo se primjerice u samom startu dogovorili da želimo nešto rustikalno i industrijski, da ne želimo bjelinu i stupove pa smo prema tome i gledali i kontaktirali vlasnike prostora, ali naravno to ovisi o vašim željama. Super je što to sve možeš obaviti preko maila, zatražiš ponudu i prema dobivenoj cijeni vidiš odgovara li vam to i je li uopće slobodno u željenom vremenu. Kad nađeš prostor koji vam se sviđa izgledom i cijenom, koji prima vaš broj gostiju, a slobodan je na željeni datum – put pod noge i odite ga pogledati sa svim eventualnim pitanjima koja vas zanimaju poput cateringa, pušenja, do kada se sala treba napustiti, u slučaju da je vjenčanje na otvorenom postoji li plan B u slučaju kiše i slično. Ako je to to – kapara na sunce!

Ok, salu imate. Sad bi bilo dobro dogovoriti vjenčanje u Crkvi ili kod matičara, za što ste se već odlučili. Probajte doma napraviti okvirni protokol, kad bi bilo samo vjenčanje, kad bi ulazili u salu i slično te prema tome dogovorite vrijeme samog čina. Moj savjet je da to ne bude niti prerano, niti prekasno. Imajte na umu da se vi prije vjenčanja morate našminkati, otići na frizuru, obući… Sve to oduzima i više vremena nego što mislite, ne želite se početi spremati u pet ujutro jer ćete popodne umjesto na oltaru završiti na popodnevnom drijemežu. Pritom, računajte na slikanje ukoliko ćete ga odrađivati na taj dan. Mi nismo, već smo išli par dana poslije. Ali to je potpuno proizvoljno.

E, sad dolaze slatke muke. Fotograf, dekoracija, bend/DJ. Google i googlaj ili zovite frendove koji su se oženili i imaju već spremne preporuke. Ili pravac na sajmove vjenčanja. I ja sam osobno kao prava mladenka pohodila spomenute i ništa konkretno nisam našla, ali sam dobila ideje za primjerice izradu pozivnica i zahvalnica koje sam sama radila. Nama je fotograf bio frend iz osnovne čiji nam je stil fotkanja bio fenomenalan i nije bilo daljnje priče oko izbora. Sastanak, kapara i riješeno. Za glazbu smo izabrali DJ-a kojeg smo već slušali na jednoj svadbi, a isto tako i dekoraciju. Obavili sastanke, potvrdili da isto dišemo, kapara, lista se smanjuje.

Sad možete malo odahnuti. Imate sve glavno – salu, vjenčanje, fotografa, bend i dekoraciju. Sad se možete dogovarati oko pozivnica. Ukoliko ćete ih naručivati, zatražite ponude i birajte. Ukoliko ćete ih izrađivati sami, inspirirajte se na Pinterestu, prikupite sav potreban materijal, par frendica za ispomoć, napravite im neki ručak i ajmo! Mi smo se odlučili na baš tu opciju i nismo požalili. Kasnije smo na isti način napravili i revere te kutiju za darove. Jest da zahtijeva nešto više vremena, ali ušteda je velika, sigurni ste da će biti po vašem ukusu, a i lijepo je kad znate da ste nešto napravili svojim rukama. Hvala mojim curama! I naravno, ne zaboravite krenuti s podjelom tih istih pozivnica, nama je to baš dosta vremena oduzelo.

Izvor: Emovere weddings

Ovisno o tome koliko ste se ranije zaručili i koliko još imate lufta do V-dana, počnite polako gledati vjenčanice. Odlučite se da li ste više za najam, kupovinu ili šivanje. Ako mene pitate, cijene najma su poprilično visoke za ono što nude – najam vjenčanice na dan-dva za četiri do sedam tisuća kuna. Zbog toga sam se ja odlučila na šivanje. Ne zato što moram imati vjenčanicu u ormaru i diviti joj se, čak dapače, smeta mi i razmišljam da je prodam zato što mi je blesavo dati toliki novac za odjevni komad, a na kraju ni nije moj. A s druge strane, poprilično sam izbirljiva kada je odjeća u pitanju i ništa što sam gledala po salonima i online nije odgovaralo niti mom ukusu niti mojoj građi tijela. Stoga sam ovako spojila ugodno s korisnim – ispalo me puno jeftinije, a sama sam osmislila i nacrtala haljinu koja mi se sviđa i sigurna sam da takvu neće nitko nikada imati. Kupila sam materijal i voila! Činjenica je da je ovo malo stresnije, jer do zadnjeg trena ne znaš na čemu si, ali ako imaš krojačicu od povjerenja – go for it! Ovo naravno vrijedi i za muškarce, ali mislim da oni imaju manje stresa oko svog odijela. Također, kad smo već na ovoj temi, moramo se dotaknuti i tema cipela. Ja sam tip koji je 0-24 u tenisicama i rijetko koje cipele na petu mi se uopće sviđaju. Još na to dodaj da sam htjela cipele boje fuksije, a da su udobne i da ih i poslije mogu nositi i dobili smo tjedne bezglavog lutanja po dućanima i stresiranja oko, kad pogledaš bolje, nevažne stvari. Naravno da sam cipele na kraju našla i bila zadovoljna izborom. A naravno da sam u njima ”obavila” samo čin vjenčanja i presvukla se u tenisice kako bi bolje pokazala svoje (hvalevrijedne) plesne korake. Tako da, no stress. Sve, ali baš sve na kraju sjedne na svoje mjesto. Također, u ovaj natrpani raspored moraš negdje ugurati i dogovor oko šminke i frizure i ,ukoliko želiš, obaviti probu istih. Ja se osobno nisam odlučila na probu jer oko toga nisam komplicirana, htjela sam samo običnu pletenicu i valove, a i imala sam puno povjerenje u ljude kojima sam taj zadatak povjerila, ali svakako za početak moraš znati što želiš.

Sad ide pitanje: ”A koliko to sve košta”? Čujte, ja na to nemam odgovor jer ovisi o 101 faktoru. Mi smo se dogovorili da na hrani, DJ-u i sali nećemo štediti jer su to ipak nama najvažniji faktori. Dok smo s druge strane shvatili da pozivnice, zahvalnice i slično ne čine svadbu dobrom svadbom pa smo tu odlučili stegnuti remen. No kažem, ovisi o vašim željama. Razgovarajte i vidite s čim raspolažete.

I to je skoro pa to! Naravno da tu ima još sto sitnica na koje čovjek ne misli, a trebao bi pa se sjetiš mjesec dana prije, ali i pripremite se na to da će vam tih posljednjih par tjedana biti najstresniji. Ja sam si obećala kako ništa što ne moram neću ostavljati za zadnji čas. I nisam, ali je ipak bilo puno stvari koje jednostavno ne možeš obaviti prije. Primjerice, sama sam dekorirala crkvu i jednostavno nije moguće kupiti cvijeće dva tjedna unaprijed. Isto je i sa noktima, depilacijom i sličnim prekrasnim stvarima zbog kojih je lijepo biti žena. Poanta i moj osobni savjet je jednostavan – sve će biti dobro. Ne zamarajte se sitnicama koje na kraju krajeva uistinu nisu bitne.

I jedan mali savjet za kraj – cijeli tekst je pisan u množini. Odnosi se na ženu i na muža. Ne zaboravite na muža. Dajte mu pusu i odlučujte o svemu zajedno. Jer je to VAŠ dan.

Prethodni članakIdemo na bolovanje
Sljedeći članakBurek s mesom

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...