Osam svjetskih rekorda koje nitko nije uspio oboriti

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Još od 1955. godine Guinnessovi svjetski rekordi dokumentiraju brojne podvige, dostignuća i karakteristike svijeta i  ljudi. Većina rekorda se nakon nekog vremena obori, čak i nekoliko puta nakon postavljanja. No, ipak postoje neki koji nikada nisu bili srušeni, i dok postoji šansa da se u budućnosti obore, zasada još uvijek stoje od dana kada su postavljeni.

1. Najviši čovjek na svijetu

Najviša osoba koja se ikad rodila, a čija je visina medicinski zabilježena, bio je Robert Wadlow. Iako su mu roditelji bili prosječne veličine, Robert je za života dosegao impresivnih 2.72 metra. Nažalost, živio je samo 22 godine i nije sigurno bi li nastavio rasti da je živio duže. Do danas se još uvijek nije rodila osoba koja bi srušila ovaj rekord.

2. Najveća svjetska uredska zgrada

Kada govorimo o najvećim zgradama svijeta, u većini slučajeva zamišljamo građevine koje se protežu do neba, ali ova najveća uredska zgrada visoka je tek pet katova. Naime, visina nije bitna, već kvadratni metri. Upravo zato, zgrada Pentagon u Washington D.C-u, s više od 6,6 milijuna četvornih metara ukupne površine, drži rekord još od 1955. godine.

3. Najbogatiji čovjek na svijetu (prilagođeno)

Trenutnu titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu drži osnivač Amazona, Jeff Bezos sa više od 140 milijardi dolara osobnog bogatstva. Međutim, to nije najveći iznos koji je jedna osoba uspjela ostvariti (ako se prilagodi inflaciji). Osoba koja je nadmašila Bezosovo bogatstvo bio je nitko drugi nego John D. Rockefeller, čovjek koji je kontrolirao 90% proizvodnje nafte u SAD-u. Godine 1913. njegovo je osobno bogatstvo zabilježeno u iznosu od 900 milijuna dolara. Kada se taj iznos prilagodi inflaciji, ta vrijednost danas iznosi više od 400 milijardi dolara. Nitko se drugi u povijesti svijeta nije mogao mjeriti s tom količinom bogatstva.

4. Film s najvećom zaradom (prilagođeno)

Prošle su godine Avengersi  postavili novi rekord u kategoriji najplaćenijih filmova. Endgame je, na globalnoj razini, zaradio impresivnih 2.977.800.564 dolara. Ali ipak postoji film koji je u povijesti zaradio više. Kad se prilagodi inflaciji, Zameo ih vjetar drži rekord od 1939.godine kada je i izašao. Uz  10 osvojenih Oscara i 5 nominacija, film je zaradio 390 milijuna dolara što bi, ako se prilagodi današnjoj ekonomiji iznosilo 7,2 milijarde dolara. Možda je čak zanimljiviji podatak o prodanim kartama u usporedbi s Avatarom koji je prodao 78,3 milijuna karata. Zameo ih vjetar prodao je zapanjujućih 225,7 milijuna što nije brojka koja se lako da oboriti.

5. Najdulji nokti na svijetu

Ako ste ikad otvorili knjigu Guinnessovih svjetskih rekorda, vjerovatno ste vidjeli sliku Shirdhar Chillala iz Indije. Shridhar Chillal drži rekord za najdulje nokte na svijetu koji je postigao tako što 66 godina nije odrezao svoje nokte. S obzirom da bi bilo jako teško bilo što raditi s takvim noktima, Shridhar je puštao nokte samo na lijevoj ruci. Nakon mnogih godina boli i neprospavanih noći, Shridhar je odrezao svoje nokte koji su danas izloženi u New Yorku, u muzeju ‘Ripley’s Believe it or Not’.

6. Najdeblji čovjek na svijetu

Jon Brower Minnoch je postavio rekord za najtežeg čovjeka na svijetu. Najviše što je ikada težio bilo je 635 kilograma. Međutim, njegova težina nije bila uzrokovana isključivo prehranom, već posljedica stanja u kojem je njegovo tijelo proizvodilo višak tekućine. Tijekom 16 mjeseci hospitalizacije, Jon je izgubio 419 kilograma čime je ostvario još jedan rekord kao druga osoba sa najvećim gubitkom kilograma ikada. Nažalost, kilogrami su mu se počeli vraćati te je preminuo dvije godine nakon hospitalizacije.

7. Olimpijac s najviše odličja

Michael Phelps trenutno drži rekord kao olimpijac s najviše zlatnih medalja. Phelps je tijekom svoje sportske karijere osvojio  nevjerojatnih 28 olimpijskih medalja. Od toga 23 zlata, tri srebra i dvije bronce. Uz ova impresivna dostignuća, Phelps je postavio brojne Guinnessove svjetske rekorde, a svoj prvi svjetski rekord na 200m delfin postavio je sa samo 15 godina i tako postao najmlađi plivač (muški), svjetski rekorder.

8. Najviše preživljenih atomskih eksplozija

Kada su Sjedinjene Američke Države bacile prvu atomsku bombu na japanski grad Hirošimu, između 90.000 i 146.000 ljudi je poginulo trenutačno ili s vremenom uslijed izloženosti zračenju. Dva dana nakon, na Nagasaki je bačena još jedna bomba, a ta je eksplozija rezultirala smrću između 39.000 i 80.000 ljudi. Kada je pala prva bomba, Tsutomu Yamaguchi bio je na poslovnom putu u Hirošimi i čudom je preživio. Nakon što je grad uništen, vratio se u svoj rodni grad, koji je, nažalost, bio Nagasaki. Tamo je preživio drugu bombu bez većih posljedica, barem ne onih fizičkih. Tsutomu Yamaguchi ne samo da je preživio rat, nego je živio do 93. godine života kada je preminuo od ​​raka želuca 2010. godine.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...