PELENE, PLAČ I ŠTUCANJE: Briga za novorođenče

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

“To ti štuca, to podriguje, to plače, nikad ne spava… E moj ti, sretno ti bilo!”, riječi su 7-godišnjeg dječaka upućene mome šogoru za vrijeme sestrine trudnoće. Dječak, inače dijete obiteljskih prijatelja, na svojoj je koži sve navedeno iskusio dobivši mlađega brata. I samo da napomenem, mali je bio u pravu.

 

Na svijet je došao Filip, moj prvi nećak. Pri njegovu izlasku iz bolnice selim se kod sestre kako bih joj bila od pomoći. Naviknuti se na ulogu tete, pokušati glumiti ulogu majke izazov prihvaćen. Dan prvi, maleni samo spava i jede. Pretih je, ne plače uopće. Isto tako i drugi i treći dan. Ne može bolje, pomislila sam. Ne vjerujem kakva mi je sestra sretnica što je rodila tako dobru i mirnu bebu. Može se čak i naspavati! No, u idućim danima shvaćam kako nije sve tako bajno. “Normalno je da bebe budu uspavane prvih nekoliko dana. Kada se prilagode novoj okolini one živnu, duže budu budne, češće jedu, ali i više plaču”, rekla nam je patronažna medicinska sestra Sara koja je bila zadužena za stručnu njegu tek rođenoga Filipa. Njezine su se riječi ubrzo obistinile.

Svi smo zaspali oko ponoći, napokon. Za tren ― plač, i to onaj koji dopire iz dna grla. Budim se, gledam na sat, 02:46. Ustajem, odlazim ravno do kuhinje, zakuhavam vodu, pripremam bočicu. Odlazim po pelene, maramice, kremicu i sav ostali sadržaj potreban sestri za premotavanje bebača. On i dalje plače. Usudila bih se reći, vrišti. Počeo je još i štucati. Nije mi jasno kako tako malo biće može biti toliko glasno. K svemu tome ide još i bonus, kakica u peleni! Ohlađena bočica i čista pelena, razlozi su za smanjenje nervoze. Što naše, što bebine. Zaspao je, a i mi smo ponovno u krevetu. Bit će mir do jutra, pomislih. Kako da ne… Budi me poznati zvuk, a na satu 04:32. Sestra i šogor su već na nogama, spremni za još jedan krug baby maratona.

 

Divim se šogoru koji nakon takve noći u ranu zoru odlazi na posao. Ja, sva sreća, radim popodnevnu smjenu. Imam vremena za odmor, no nemam vremena za iskoristiti to vrijeme. Prolazimo kroz ne znam koji baby maraton. Nakon nekog vremena već prestaneš brojiti, uhvatiš ritam i daješ sve od sebe kako bi to maleno biće bilo zadovoljno, mirno i spokojno.

Prisjećam se kako su žene prošlih generacija rađale s 18-19 godina. Sasvim uobičajno i prihvatljivo. U današnje vrijeme ta je pojava sve rjeđa. Meni je trenutno 20 godina, mojoj sestri 29. Je li ona rodila prekasno? Trebam li možda ja biti na njenom mjestu? Kada je pravo vrijeme za dobiti dijete? To su životna pitanja koja svakodnevno potiču rasprave.

Na ulogu tete sam se brzo privikla, ali ulogu majke odlažem po strani još barem nekoliko godina. Velik je to izazov, sa sigurnošću mogu potvrditi. Ono što si bio i ono što si radio ostavljaš iza sebe kada postaneš roditelj. Postaješ nova osoba, ali ne žališ ni za čime jer u svome dlanu držiš ručicu koja je vrijedna svega.

Nećaka ostavljam njegovim roditeljima. Odlazim na posao, a zatim kući. Jedva čekam zaspati znajući da me nitko i ništa neće probuditi. Par dana bez pelena, bočica, plača i štucanja. Par dana rajskog odmora za mene. Bez osuđivanja, molit ću, tek mi je 20!

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...