“Piši SMS, šalji MMS!”

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Kakve sve žrtve čovjek neće podnositi zbog posla. Pa to je strašno. Bez njih, 4 dana, kao bez hrane i vode. Ugrožavanje vlastite egzistencije. Preuzimanje rizika s glavnom mišlju da će netko sigurno prijaviti tvoj nestanak, a ti živ i zdrav, samo bez društvenih mreža. Da, o tome govorim. Bez društvenih mreža 4 dana, za potrebe pisanja ovoga članka. Nije bilo tako strašno, malo preuveličavam. Preživjela sam ja, ali znam da mnogi ne bi.

Početkom tjedna smo imali redakcijski sastanak. Preko Skypea. Skypea na mobitelu. Kažem kolegama “Ljudi, od sutra sam na challengeu, ak’ šta trebate, pišite SMS, šaljite MMS!” Grohotno se nasmijaše.

Večer prije challengea si ponavljam u glavi da ne smijem paliti Wi-Fi ujutro. Skoro sam si i porukicu na papirić napisala. Bit će mi lakše da uopće ne palim mobilne podatke nego da deinstaliram sve aplikacije – Facebook, Instagram, Viber, Messenger i WhatsApp. U globalu, mogu reći da sam 4 dana bila s mobitelom bez Interneta.

Uglavnom, prvi dan mi zvoni alarm, uzimam mobitel, gasim alarm i automatski posežem za ikonicom strelica u dva smjera. A ne, ne. Sva sreća, pamćenje me dobro služi. Od danas idemo po starinski! Inače ne gledam TV, ali sada ga palim. Nemam što raditi dok pijem kavu, pa bar da mi CMC svira. Tu mi je sestra, seli se u novi stan pa imamo posla. I da hoću, nemam vremena visit’ po mobitelu. Nitko me toga dana nije ni tražio. Popodne sam otišla raditi, a jedina osoba koja me zvala bila je moja mamica. Navečer uvijek imam naviku prije spavanja pregledati sve što se pregledati da. Odgovorim prvo svima na poruke (ne uvijek svima, iako se uporno crveni ona obavijest), pa uđem na Instagram, tamo potrošim dobra 2 sata jer gledam slike od prijatelja, a završim na storyjima od vel’kih, ja ih zovem, wanna be influencerica od kojih me automatski zaboli glava, pa odem ipak malo na naslovnicu Facebooka provjeriti tko je koju nagradnu igru danas odigrao. Tako je to inače, ali danas sam legla, poslala SMS za laku noć i zaspala. Bez glavobolje.

Dan drugi zaista dobijem MMS! No skužim da mi ga moj pametni telefon neće otvoriti bez mobilne mreže. Isuse Kriste, mislim si, pa ni MMS mi ne funkcionira bez Interneta. Koji shit. Odgovaram na MMS, SMS-om, “sorry, al’ ovo se ne otvara”. Preživjet ću bez slika. Neće se sigurno nitko i ništa promijeniti do neprepoznatljivosti. U 4 dana jel’.
Istoga mi dana sestrična šalje poruku “Jesi ti živa?” – klasično pitanje kad im se ne pojave dvije kvačice, po mogućnosti one plave na WhatsAppu. Objasnim joj situaciju. Za cugu se dogovaramo SMS-ovima, po kratkom postupku. Tri poruke, i to je to, vidimo se u 21:15. Sviđa mi se taj način.

 

Prije nekoliko sam dana, dok sam još bila aktivna i ažurirala redovno sve, dogovarala neki intervju. Preko Instagrama. Moderni novinari, šta da vam kažem… Intervju je bio dogovoren, a meni je danas treći dan izolacijskog života. Valjda mi čovjek nije otkazao, ili promijenio termin. Nisam sigurna je li sačuvao moj broj mobitela. Zamisli sramote da dođem k njemu, a on otkazao, ili ne daj Bože tražio da dođem ranije, a ja zakasnim. Neprofesionalnost i propadanje u zemlju. Ali što ću, riskiram i dalje, nema šanse da palim net. Dolazim na intervju, sve je ostalo po prvotnom dogovoru. Pao mi je kamen sa srca. Taj treći dan mi je bio najgori. Zovu s posla, kažu “nema te na Viberu”. Piše ovaj, zove onaj. Treba dogovoriti sto stvari. Sjedim na cugi s prijateljicom, pita “jesi vidjela sliku tu i tu?”. A nisam. Nema me.

Uz sve to, tipkam SMS, kad ono stiže poruka “Poštovani, u opciji Srednji Glanc nemate više raspoloživih SMS-ova.” Kidam se od smijeha i ironije jer nikad u životu nisam potrošila sve. Otišla sam kupiti bon, i aktivirala tarifu ponovno. Krajem dana mi nešto zašteka s tim SMS porukama. Očito mobitel, a ni mreža nisu naviknuti izaći iz pasive i biti toliko u upotrebi. Ne vjerujem da mi je toliko stresno bilo u tim trenutcima. Radim, ne mogu sada zvati i pričati, SMS-ovi se ne isporučuju. A tako bi mi bilo milo i drago na brzinu, u hodu šibnuti porukicu na Viberu. Ali nema predaje, dokazat ću ja da se bez toga može! Navečer više nemam potrebu za silnim scrollanjem. Definitivno ću to nastaviti prakticirati i nakon izazova. Pred spavanje bez mobitela. Sama sa svojim mislima.

Zadnji dan. Četvrti dan bez društvenih mreža. Predosadno mi je. Umr’t ću. Dolazim u iskušenje. Uzimam taj mobitel u ruke, i nemam što raditi. A kada nemaš surfanje na Internetu, odeš u galeriju pa vrtiš slike i videe još iz 2012. godine. Malo sam se time pozabavila, pa računala neke datume po kalendaru i tako. Pogledala kontakte u imeniku, uredila listu pjesama. Na kraju uzela laptop i upalila Netflix jer bi inače zasvijetlila u plavo ona ikonica sa strelicama suprotnih smjerova. A to ne želim.

Tri poruke u Instagram directu, 19 poruka na WhatsAppu, 23 poruke na Viberu, sedam obavijesti na Facebooku i pet razgovora na Messengeru. I još dakako 829 obavijesti svih (konkurentnih… sorry šefe) portala s vijestima. Nije loše. Izazov je uspješno završen. Može se bez tih društvenih mreža, ali nije baš preporučljivo. Potrebne su one i za ozbiljne stvari.

P.S. Moje isprike svim Instagram pratiteljima koje sam zakinula za storyje s koncerta Vesne Pisarović!

 

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...