“Poklade su i ludi su dani”

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Poklade, fašnik ili maškare – različiti pojmovi koji označavaju jedinstveno doba godine, vrlo dobro znano razdoblje povorki, festivala, plesa i veselja. Hrvatska u ovom području obiluje brojnim narodnim tradicijama i običajima, krenuvši od Baranjskih buša, preko Samoborskog fašnika i najvećeg Riječkog karnevala do Zvončara i Korčulanskih kumpanija.

Čovjekova želja za prerušavanjem proteže se iz davnih vremena sve do danas jer kako i pjesma kaže “s tuđom maskom, lakše se živi”. U istom tonu i ritmu ljudi u vrijeme poklada uživaju u slobodi koju im donosi maskiranje te s radošću prihvaćaju činjenicu da u spomenutom razdoblju društvene norme ponekad gube na svojoj važnosti. Također, poznata je i tradicija paljenja “Princa Karnevala” ili “Fašnika”, ovisno o nazivu iz različitih krajeva Hrvatske, kojega se osuđuje za sve nedaće i zla djela koja su se društvu događala tijekom godine. Prije samog spaljivanja “Fašniku” se upućuje fašnički govor, a jedan takav stiže nam iz baranjskog sela Grabovac.

“Stiglo je vrijeme karnevala, vrijeme plesa i vrijeme šala. Doba kada sve zabranjeno postaje dopušteno jer možeš biti što poželiš, netko drugi ili napokon svoj. Masku biraš koju god, a u povorci pratiš ponosan hod. Danas je dan kada veseljem i pjesmom ispraćamo sve ružno i tužno što se u godini ovoj krilo pod veom. Dan kada govorimo zbogom i nedaće sve gurnemo kroz vrata nogom. No prije toga, zna osoba svaka, za loša djela odgovarat će ovaj Fašnik kojeg već lagano hvata fjaka. Pod nogama već mu gori i zna da sve što radi i njemu škodi. Svjestan je da će njegovu vremenu doći kraj, a skupa s njime svi njegovi kompanjoni reći će goodbye. Da ne bi sve prošlo glatko, njegovu optužnicu izreći ćemo vam lako. Na prvom mjestu osuđujemo ga za corona virus kojim je u cijelom svijetu izazvao cirkus. Zarazio i mlade i stare, a svjetskoj ekonomiji uskratio velike pare. Nakon njega na sud stiže mito i korupcija koji su za mnoge u uspjehu najbolja opcija. Poštene ljude oni sputavaju u radu dok potplaćeni uživaju u debelom hladu. Na trećem mjestu osuđena će biti zlostavljanja i maltretiranja kojima se životi ugrožavaju životinjama i ljudima. Uz navedeno stiže i osuda za ružne riječi, klevete i uvrede koje sve više postaju razlozi za velike društvene nerede. Vrijedi istaknuti i osudu za naše saborske zastupnike kojima bi bilo bolje da se okrenu poštenju i prebace se u redovnike. A tužbom  svojom nećemo zaobići ni krađe i svađe za koje se nadamo da će sjesti u lađe i otploviti u oceane daleke. Optužujemo i sve one koji ne mogu živjeti bez sebičnosti, pohlepe i dvoličnosti. Sve one koji svojim djelima narušavaju slobode i prava drugih. Koji čine žalosnima veliki broj ljudi, a nikada se ne ražaloste nad karakteristikama svoje ćudi. Osuđujemo one koji samo sebe gledaju, dok drugi pored njih ruku za pomoć trebaju. Zato Fašniče naš, vrlo dobro znaj, za tebe nismo pripremili krofnu i topli čaj. Tebi slijedi vruća vatra za kraj ovog cijelog teatra. Sa sobom odnesi sve čime živote ugrožavaš naše, a mi ćemo nazdraviti uz pune čaše. Uživaj tamo gdje pripadaš, u pepeo se pretvori i svoje ružne navike kao knjigu zatvori. Neka odlazak tvoj nama donese sreće, zdravlja i veselja roj, što više dobrih djela, a što manje zločestih, naboranih čela. Govorimo ti zbogom, a ne doviđenja, jer tvoje lice nikada ne donosi dobra iznenađenja. Ostavljamo te sada da sa svojim optužnicama izgoriš u miru, dok mi na zabavi uživamo kao na zlatnom piru!”

Grabovački “Fašnik”

Ovi baranjski Grabovčani u svojim su maškarama uživali ovoga vikenda, a svojoj su djeci i najmlađim mještanima i mještankama, kao i onim starijima, nakon njihovog prvog malog Adventa o kojemu smo pisali na početku siječnja, ponovno stvorili uspomene na lijepo i veselo druženje puno zabave i pozitivnog raspoloženja.

Nadamo se da ćete i svi vi ostali iskusiti čari karnevalskog razdoblja i uživati u svojim maskama, u kojem se god zavičaju Hrvatske nalazili!

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...