8.9 C
Zagreb
Četvrtak, 1 listopada, 2020

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Vrijeme se ne može vratiti. Izgovorena riječ se ne može vratiti. Kamen nakon što ga bacimo. Čavao koji zabijemo u ogradu, kada se izvuče van, ostavlja trag u ogradi. Tako i povjerenje. Jednom kada ga izgubite kod nekoga, ne može se vratiti. Povjerenje nije isto kao nada.

Povjerenje ide iz osjećaja sigurnosti, iz prihvaćanja onoga što radimo ili što netko drugi radi. Da bismo mi sami prihvaćali ono što radimo, da je to dobro za nas ili nekog drugoga, to je nešto što spada u osobne vrijednosti – samopouzdanje. Sada da to jednostavnije objasnimo nekim redoslijedom od početka.

Vrednovanje je li nešto dobro ili loše, jesu li naši postupci dobri ili loši, ide iz djetinjstva. Dok smo kao djeca učili život, primali informacije tako su nam i društvene vrijednosti prihvaćane u našoj podsvijesti. Na osnovu toga što je dobro ili loše, sagradili smo svoj sustav vrijednosti.

Dvoje djece se igraju u parku u pješčaniku. Oboje naprave kule od pijeska. Jedna majka pohvali svoje dijete, zagrli ga i poljubi. Druga majka svom djetetu kaže da to baš i ne valja i neka se potrudi ponovo. Nećemo ulaziti u to jesu li te kule od pijeska bile dobro napravljene i po kojim standardima bi se to moglo mjeriti. Ono što je poanta ovoga je da je prvo dijete pohvaljeno, zna da je napravilo dobro i pohranilo je to u svoj “kompjutor” te vjeruje dalje u sebe. Drugo dijete nema vjere u sebe za dalje jer nije napravilo dobro.

Da bismo vjerovali drugima, moramo prvo vjerovati sebi, tj. imati nešto što se zove samopouzdanje. Kao što vidimo, to kreće od uloga, riječi i djela naših odgajatelja, roditelja, teta u vrtiću, profesora u školama, rodbine, prijatelja, prolaznika na cesti. Oni su ti koji izgrađuju naš sustav vrijednosti, je li nešto dobro ili loše, pa tako i jesmo li mi napravili nešto dobro ili loše. Najvećim dijelom na čovjeka utječu roditelji. Oni su ti koji djetetu izgrađuju ili ruše samopouzdanje. Samopouzdanje nam je preduvjet za vjerovanje nekome.

Dakle, ako ste djetinjstvo proživjeli sretno i u prihvaćanju, vi ste jedna zdrava i kompletna osoba koja ima zdrave poglede na život i sve oko sebe. Ukoliko je u vašem djetinjstvu bilo dosta kritika, neodobravanja onoga što radite, zatiranja vaših ideja i negodovanja drugih osoba, tada vi imate kritički stav prema svijetu i drugima. Ovisno o tome vjerujete drugima ili ne vjerujete, tj. imate ili nemate povjerenja u druge.

Neka osoba vam može govoriti istinu i vi joj ne vjerujete. S druge strane neka druga osoba vam može govoriti laž i vi joj vjerujete. Imamo li povjerenja u osobe ovisi i o našem osobnom stavu i odrastanju. Ali također, postoje osobe koje nam ulijevaju više povjerenja od drugih. Znate…one osobe kraj kojih se osjećate sigurno i vjerujete im bespredmetno. To je do njih i njihovog stava i osobnosti. Te osobe su sigurne u sebe i u ono što govore pa to i osjetimo.

U prijateljskim odnosima, partnerskim odnosima i obiteljskim vezama je malo drugačije. Prema tim osobama u našim životima imamo neke osjećaje. Ukoliko nas netko od nama bitnih osoba ili bližnjih prevari, povrijedi, da li riječju ili djelom, to osjećamo na osobnoj razini i nekada ne prelazimo preko toga. Kako netko može izigrati ili izgubiti naše povjerenje? Tako što nešto slaže ili napravi nešto nama na štetu ili sramotu iza naših leđa ili mimo naše volje ili odobravanja. Jednom kada izgubite povjerenje u neku osobu, to je kao onaj kamen koji je bačen, kao onaj čavao koji je zakucan u ogradu. Ostaju tragovi nakon toga. Nadalje je tu negdje crv sumnje u našim glavama – što ako ta osoba to ponovo napravi? Ako imate samopouzdanja o čemu smo gore govorili, teško da ćete preko toga prijeći i dozvoliti toj osobi drugu priliku. Ne zbog vašeg ega ili ponosa, to nema veze s time, nego zbog toga što imate dovoljno samopouzdanja u sebe da vam to ne treba sljedeći puta.

Povjerenje nastaje iz ljubavi.

Sabolek Iva

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...