Priroda živi glasnije.

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu, kao što činimo mi s našom, da je zemlja naša majka. Što god snađe nju, snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo, pljuje na sebe samoga. To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. – napisao je 1854. godine indijanski poglavica Seattle.

Danas se priroda budi. Priroda živi glasnije. Proljeće je. Ptice cvrkuću. Lastavice odmaraju na žicama. Sunce sija. Sretni smo. Sve je tako lijepo i zeleno. Mirišemo cvijeće. Volimo se. Uživamo. Ovih dana, više nego ikada prije, priroda je knjiga koja na svim svojim listovima nudi raznoliki sadržaj, kako kaže Goethe, a izgleda da smo ovih dana, više nego ikada prije, naučili u njemu uživati. Zahvaljujući vremenu koje smo proveli zatvoreni u našim stanovima i kućama, priroda je dobila priliku odahnuti od naše buke i užurbanih koraka. Uz prirodu, odahnuli smo i mi. Od naše buke i užurbanih koraka.

I sada, umjesto da sjedimo u zadimljenim kafićima, počeli smo šetati promenadama, parkovima, šumama i jezerima. Počeli smo sjediti na klupama, na travi među tratinčicama. Počeli smo plesati na kiši. Napokon smo počeli primjećivati zeleno mlado lišće i rascvjetale latice ruže. Počeli smo voljeti ono što nas okružuje.

Kada šećeš oranicama u tišini, pronađeš glas koji uvijek govori najglasnije, a rijetko kada ga čujemo – glas prirode. Šapuće ti da uživaš u njegovim porukama. Da se potrudiš svakodnevno ih iščitavati. Da shvatiš značenje šarene duge poslije kiše. Da razumiješ olujno nevrijeme koje će ti možda donijeti štetu na mnogim područjima, a ti na to nećeš moći utjecati. Taj ti glas govori da on određuje sve. Da se ne možeš uplitati u pisanje njegovog tijeka događaja. On je iznad svega. Priroda je naš izvor, početak i kraj. Naš život, naš udisaj, naš osmijeh i naša sreća. Pružimo joj barem malo onoga što ona pruža nama. Odnosimo se prema njoj kao prema najboljem prijatelju. Neka nam ona bude naša majka, otac, sestra, baka ili djed. Volimo ju. Svim srcem. Jer iako ona ne treba nas, mi trebamo nju.

Govorim vam ovo kratko jer znam da ste toga svjesni. Samo vam bacam bubicu u uho. Podsjećam vas na brzinu. Uživajte u lijepom vremenu proljeća – doba koje je za mene raj na zemlji. Povremeno digni ruke prema nebu i zahvali mu se. Na svakoj sunčevoj zraki, na svakoj kapljici kiše i pahulji snijega. Zahvali mu se na svakom povjetarcu kojeg osjetiš u kosi. Reci mu hvala na prirodnim čudima i ljepotama jer vrlo dobro znamo da ih je u prirodi više nego među ljudima.

Završavam citatima.

Ljepota ispred mene. Iza mene. Ispod mene. Svuda oko mene. U ljepoti govorim. U prirodi prebivam. Stara je narodna indijanska izreka uz koju možemo nadovezati i citat poznatog filozofa Cicerona: Ako slijedimo prirodu kao vođu, nikada nećemo zalutati.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...