PRLJAVO KAZALIŠTE – Heroji ulice 1989.

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Od buntovnih klinaca iz zagrebačke Dubrave okupljenih 1977. godine do kultnog rock ‘n’ roll sastava poznatog diljem regije i svijeta. Od najpoznatijeg zabranjenog koncerta “Voljenom gradu” 1989. godine na kojem se okupilo više od 200 tisuća ljudi do rasprodane zagrebačke Arene dva dana zaredom 30 godina nakon. Riječ je naravno o našoj legendarnoj grupi Prljavom Kazalištu.

Nakon 42 godine duge karijere, oni i dalje pršte energičnošću kao dječaci. Oni i dalje lupaju petama. Kada kažu “sve je lako kad si mlad”, u to i vjeruju, iako danas imaju nešto više bora na licu. Osim njih, u to vjeruje i 18 tisuća vjernih obožavatelja koji su u sav glas, 18. listopada ove godine, pjevali navedene stihove. U cijeloj dvorani osjetila se ljubav prema publici, ljubav prema glazbi i ljubav prema svemu onome što su Prljavci stvorili. Ljubav prema bendu na čijim su pjesmama odrasle mnoge generacije i na čijim će pjesmama još mnoge odrasti.

Razmatrajući ljude oko sebe shvatila sam da me okružuju osobe koje su vjerojatno te davne ’89. bile mojih godina, a možda još i mlađe. Oni vjerni fanovi koji se sjećaju samih početaka. S druge strane bilo je i mladih generacija. Generacija koje možda žale što nisu živjele u “ono vrijeme”. Poput mene. Razmišljam koje će bendove slušati moja djeca, djeca moje djece. Na čije će koncerte oni odlaziti. Tko će se tada smatrati kultnim? Naučit će zasigurno pjesme Prljavog Kazališta, Azre, Parnog Valjka i Crvene Jabuke, ali hoće li to biti ono što vole i ono u čemu uživaju? Znam da se o ukusima ne raspravlja i da nismo svi isti, ali kada razmotrim današnju estradnu scenu (čast izuzecima), točno me uhvati neki grč jer nemam ideju tko će pisati današnju glazbenu povijest. Povijest koja će biti vrijedna sjećanja i spominjanja. Nemam pojma.

No da ne idem previše u neka egzistencijalistička pitanja, na koncertu je bilo vrh! Pozornica složena kao pista po kojoj su Jasenko, Mladen i ostali iz ekipe žarili i palili kao pravi manekeni. Lightshow dostojan svjetskih koncerata i turneja i naravno vatrena atmosfera i rasplesani ljudi. Previše je suza bilo u našem pivu, pogotovo za vrijeme izvedbe “Mojoj majci”. Nedugo nakon išao je “Heroj ulice”. Dvorana osvijetljena isključivo mobilnim telefonima. Tisućama njih. Zatim se koncert pretvorio u sentiš scenu uz balade “Ako tražiš nekoga”, “Tu noć kad si se udavala” i “Ma kog me Boga za tebe pitaju”. Neopisivo riječima.

Uz još brojne hitove koje vjerujem da znate svi, Prljavci su održali još jedan jubilarni koncert za pamćenje. Koncert od milijun dolara. Iako su dečki tijekom koncerta rekli da je ovo svojevrsan kraj jedne njihove turneje te da ih sada neće biti možda dva mjeseca, a možda dvije godine, vjerujem da ćemo mi, onako, s vremena na vrijeme, dok budemo plesali cijeli dan i noć, iz nekih starih razloga tražiti nekoga za šetanje. Nekoga s kime ćemo zaustaviti zemlju i na stihove pjesama Prljavog Kazališta uvijek pustiti glas i lupnuti petama. U čast legendama!

Koncert je završio pjesmom “Laku noć tebi Zagrebe”.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...