12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Prototip modernog nečovjeka.

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ana Martinić
Ana Martinić
Baranjska duša zaljubljena u male stvari velikoga svijeta, u prirodu i pisanu riječ. Stojim čvrsto na zemlji s glavom u oblacima. Malo pričam, puno mislim. Volim i postojim.

Moral je sustav nepisanih društvenih normi što određuju način ponašanja u određenoj društvenoj skupini, zajednici, a zasnivaju se na običajima i na općenito prihvaćenim mjerilima vrjednovanja postupaka sa stajališta načela dobra ili zla. Ovom definicijom koju možete pronaći na mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije započinjem današnji tekst – o jednom posebnom prototipu modernog nečovjeka. Čitaj: čovjeka bez morala.

Za početak, kratka raščlamba navedene definicije.

Nepisane društvene norme su problem prvi jer i kada su napisane u obliku pravilnika, regulacija ili zakona, našem balkanskom duhu one su samo mrtvo slovo na papiru. Čast izuzetcima. Problem broj dva nalazi se u ovom da one određuju način ponašanja u određenoj društvenoj skupini. Ma stani malo. Nekome da nešto zasnovano na kulturnoj tradiciji određuje način ponašanja? Ma ne dolazi u obzir. Neće nitko nikome govoriti što bi trebao i kako bi trebao! I na kraju, problem treći stajalište načela dobra ili zla. Kako je brutalno dobro varati i krasti, a živo zlo kad ponekad, čak i nesvjesno učiniš korak koji uljepša čovječanstvo, šta ne? (…) Nadam se da je sarkazam uočljiv jer upravo ovako izgleda tipično poimanje morala prototipa modernog nečovjeka. A ja sebe ipak smatram prototipom moderne, moralne žene.

E sad, što bi točno bio prototip? Hrvatska enciklopedija ima nekoliko objašnjenja, ali meni su dva zapala za oko. Prvi glasi ovako: pojedinac, odlika ili skup svojstava shvaćeni kao oličenje ili standardni uzorci bitnih osobina neke grupe ili tipa. Drugi ću navesti na kraju. Dakle, oličenje i standardni uzorci bitnih osobina našeg modernog nečovjeka su sljedeći.

 1. Iz zla iznosi zlo. A i iz dobrog iznosi zlo.
 2. Daje isključivo nevaljale plodove.
 3. Patološki je lažljivac i u varanju pronalazi zadovoljstvo duše.
 4. Njegova pojava ubija tvoju svjetlucavu auru.
 5. Oči su mu boje proračunatosti.
 6. Čuva samo kraljevsku stolicu na kojoj on sjedi.
 7. Škrtost mu izvire iz džepova.
 8. Uživa u tuđoj patnji.
 9. Obožava dvije stotine svojih lica.
 10. Misli da je voljen i obožavan dok ga sa strane svi preziru.
 11. Materijalistički je nastrojen.
 12. Voli samo sebe. Sebe i sebe.
 13. Skuplja svoje podanike koje će odbaciti kada mu više ne budu potrebni.
 14. Za njega ni nebo nije granica u činjenju nedoličnih postupaka.
 15. Vrlo dobro manipulira sviješću ljudi oko sebe.
 16. Njegov ego je veći i od površine Azije.
 17. Oko sebe stvara sušu i uvenuće svega dobroga.
 18. Nema kontrolu nad samim sobom iako bi sve ostalo volio imati pod kontrolom.
 19. Ne shvaća da je smrtan i da će u jednom trenutku nestati kao da nije ni postojao.
 20. Ne zna da će na koncu i u društvu osjećati samoću, a u stvarnoj samoći izluđivati od glasova demona koji će ostati zarobljeni u njegovoj glavi.

Na broju dvadesete bitne osobine našeg modernog nečovjeka ću stati. Iako bi se popis mogao nastaviti, kako bi rekli, u nedogled. Nadalje, spomenit ću još jednu sastavnicu definicije morala u kojoj se navodi ovo: moral općenito označuje važan čimbenik društvene kohezije, pa i cjelovit sustav stajalištâ i djelovanjâ koji regulira odnose među ljudima. Dakle, gdje nema morala, možemo reći da nema ni društvene kohezije, a odnosi među ljudima… Nisu ni odnosi među ljudima jer se svedu na saginjanje glave i skretanje pogleda. Ali dobro, živ se čovjek na sve navikne.

Sada prelazim na pitanje za milijun kuna koje ne tako često izgovara Tarik Filipović: Što je to pozitivno u prototipu modernog nečovjeka?

Odgovor nije definiran u mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije. Niti u izdanju one knjižurine koja donosi 1 000 zato kao odgovor na 1 000 zašto. A bome ni u onoj koja predstavlja sva znanja ovoga svijeta. Zato, uz veliku čast i slavu i uz osvajanje milijun kuna, donosim odgovor – jednostavan i prost.

Pozitivno u prototipu modernog nečovjeka jest činjenica da prikazuje oličenje svega onoga što živuća jedinka ne bi trebala preferirati u jedinstvenom činu svoga življenja. Jer ipak, na primjerima iz prakse uvijek se najlakše uči.

I da, ona druga definicija prototip objašnjava ovako: ogledno izrađen proizvod, kako bi se njegovim promatranjem uočili nedostatci i uvele potrebne promjene prije serijske proizvodnje. U skladu s time, vjerujem da ste vlastitim promatranjem primjerka prototipa modernog nečovjeka s kojim ste se zasigurno u životu barem jednom susreli, uočili njegove nedostatke. I da ste pokušali uvesti potrebne promjene. Ili zaustaviti serijsku proizvodnju. A i ako niste, nemojte brinuti. Ogledni primjerci uvijek završe u smeću.

Zato dragi moji, idite uvijek kontra onih standardnih uzoraka bitnih osobina s gore izlistanoga popisa. Budite oni s podignutim roletnama i cvijećem u prozoru. Bit će vam ljepše, vjerujte mi. Njegujte moral koji svakodnevno čuči u vama i traži svoju priliku za rastom. Dajte svoj doprinos društvenoj koheziji i odnosima među ljudima. Budite oni koji nemaju srama pogledati nekoga u oči. Budite oni koji su dočekani s osmijehom i zagrljaljem. Jer kao takvi, i u dobru i u zlu, nikada nećete osjetiti samoću.

P.S. Prototip modernog nečovjeka u vlastitom se postojanju izgubi u tami, srce mu od gorčine i zala prestane kucati, a on, sasvim sam, iščezne i zauvijek nestane.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...