12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Putuj lijeno, kao odgovorni građanin!

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Ružica Eterović
Ružica Eterović
Volim pisati tekstove koji istražuju ne samo teme, već i granice stila. Tek odnedavno sam spremna dijeliti plodove svog pisalačkog rada sa širom i užom publikom, Veselim se prilici da to bude na ovom entuzijastičnom i pozitivnom mjestu.

Jučer lijeno đubre, danas odgovorni građanin, parafraza je jednoga od duhovitijih i prepoznatljivijih memeova, očigledno jer jezgrovito izražava situaciju koja nas je zadesila – ono što se do jučer smatralo lijenim, zapuštenim, nediscipliniranim, danas predstavlja odgovorno i prije svega poželjno ponašanje. Jednako tako, ono što se do jučer smatralo proaktivnim, poželjnim, odgovornim prema duhu vremena, danas bi u treptaju oka bilo prokazano kao neodgovorno, sebično, nesavjesno. Jučer zločinac, danas heroj, sutra opet zločinac, moglo bi se reći, uz određenu dozu pretjerivanja. Ovih su dana pravila poželjnog ponašanja vrlo jednostavna i jasna, najvažnije je osigurati da se tvoji sekreti, dah, aerosol, i tom slično ne šire na određeni broj drugih subjekata, dok je manje važno programiraš li pritom novu aplikaciju za ranjive skupine ili nepomično ležiš. No što ako je doba korone, osim što je promijenilo brojna pravila, u najvećoj mjeri ustvari iznijelo na vidjelo i neke stvari koje su takvima bile i ranije, samo ih nismo bili kadri (ili bolje reći prisiljeni) pogledati, shvatiti i primijeniti.

Uzmimo kao primjer putovanja. Kultura putovanja, koje nalaže da se mjesta više zagrebu nego dožive i da ih ima više, bez obzira na to kako su obavljena, te neizostavno, usput budi rečeno, zagađuju okoliš, nije bila nešto što se previše propituje te se najčešće povezivalo uz vrijednosti kao što su to multikulturalizam, otvorenost uma, prihvaćanje drugačijeg i najvažnije  – doživljaj, senzaciju, iskustvo i ostalo što se osjetilima kuša. Sada kada smo lišeni mogućnosti da putujemo, više smo motivirani da kritički promotrimo što to putovanje jest, što njime dobivamo te jesu li nam putovanja na taj način doista potrebna u tim količinama.

Također, dobili smo (ili samo osvijestili) neke druge mogućnosti, kao što su to virtualna putovanja raznim atraktivnim lokacijama. Prvo pitanje koje se pritom nameće jest – je li na taj način doista moguće putovati i iskusiti realnost različitih mjesta?

Ili bi ovo pitanje bilo bolje preformulirati u – je li to moguće ikad uopće? Je li moguće, natovaren očekivanjima i popularnim fantazijama, noseći, unaprijed definiranu ideju o onome što bismo trebali zateći (najčešće težu od kofera), u putovanjima iskusiti destinaciju kakva ona doista jest, posebno u onima što, kao što je to najčešće slučaj, traju svega nekoliko dana? Sve u svemu, može li se ona površina koju zagrebemo tijekom uobičajeno površnih putovanja gotovo jednako tako, samo mnogo jeftinije, zagrebati – onim virtualnima.

Kako vam ne bismo sugerirali odgovore koji se kriju u našim, ionako sasvim subjektivnim prosudbama, ovdje vam nudimo nekoliko linkova za virtualna putovanja pa prosudite sami. Uostalom, odrasli ste ljudi.

Pariški Louvre, do kojega ionako vjerojatno ne bismo svraćali ovih dana, nudi virtualne ture. Uostalom, čak i ako ste ovih dana planirali u Pariz, imajte na umu goleme redove koje sada možete izbjeći, kao i plaćanje karte od barem desetak eura (što je istina, dosta povoljno). Ipak, ne vidimo  razloga da taj novac ne uložite u neko pjenušavo fino piće, natočite ga u adekvatnu čašu, opskrbite se s tankoćutnošću i – uživate!

https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

  • Za ljubitelje prirode ili one kojima ona ovih dana jednostavno nedostaje, dostavljamo vam jedan virtualni nacionalni park, poznati Rocky Mountains u Coloradu. Ponos planine, dostojanstvo stabala i mir jezera neka uđu u vaš dan. P.S.Posebna poslastica nudi se auditivnim tipovima – zvuci divljine, ptica i ostale prirode dostupni su pod Sound Library. https://www.nps.gov/romo
Rocky-M-2
  • Partijanerima, koji bi trebali biti svjesni da bi svaki ozbiljni party u ovim okolnostima predstavljao sada već zloglasni koronaparty, nudimo virtualne užitke s poznate party destinacije, Ibize. U svakom slučaju, evo vam link pa postupite po svojoj savjesti. Sigurni smo da će ostati čista (i savjest i Ibiza).

facebook.com/ushuaiaibiza

  • Ukoliko ste podjednako željni grada i prirode, za vas smo pripremili pogled u legendarni Central Park u New Yorku. I to je već puno, ali nije sve, jer ova tura dolazi s vodičem, koji će vas provesti kroz najvažnije događaje zelenih pluća inače smeđeg New Yorka. Zeleno je, lijepo je, svima poznato je, a i nedavno smo čuli kako stručnjaci tvrde da konzumiranje prirode na ovaj način također donosi umirenje, kao i dobrobit za psihičko zdravlje. Ne čekajte previše, kliknite i omogućite si zaslužene blagotvorne učinke!

https://www.youvisit.com/tour/centralpark

Central Park, Manhattan, New York City

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...