12.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Razgovor s poduzetnikom: Hrvoje Bujas: „Vlada tek treba provesti reformu”

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...
Dominik Janović
Dominik Janović
Student novinarstva sa željom da jednog dana postane profesionalni spiker. Vješt u pisanju (barem tako kaže baka), entuzijast i veliki sanjar, ali prevelika ljenčina koja snove ostvaruje isključivo spavajući..

Kako je život nakratko stao s pojavom virusa COVID-19, tako je stalo i gospodarstvo. Dok se jedne epidemije naizgled rješavamo, druga, čini se, tek dolazi. Razgovarali smo s predsjednikom udruge Glas poduzetnika Hrvojem Bujasom, koji je za Gooders News rekao kako vladin paket mjera za gospodarstvenike nije nimalo funkcionalan.

I dalje imamo sve parafiskalne namete, kao i prije; poreze i davanja kao i prije, no ovo je tek početak. U udruzi Glas poduzetnika svjesni smo da je dug put pred nama, no nećemo dozvoliti dizanje poreza i nameta kao u zadnjoj krizi te bujanje birokracije – započeo je Bujas. Tvrdi da se od ugostitelja traži potpuno poštivanje mjera koje zapravo nikome uopće nisu jasne.

Zabrana rada u zatvorenom dijelu restorana ravna je samoubojstvu ugostiteljstva, neka se ugledaju na Austriju gdje je dozvoljeno otvoriti objekt uz, naravno, mjere predostrožnosti, no još ne znamo kad će se pokrenuti autoškole, što je s event industrijom, što je s putničkim agencijama i produljenjem mjera, kao ni što je sa sezonskim obrtnicima – objašnjava Bujas. Uz to što vlada nije objasnila kakva budućnost čeka ugostitelje i poduzetnike, dodaje kako Hrvatska jedina u Europi ima prevelike parafiskalne namete.

Imamo ih čak 440, toliko ih ima jedino još Bosna i Hercegovina – zaključio je Bujas.

Turizam i dalje nepoznanica

Iako je bilo određenih nagađanja iz stožera o turizmu, Bujas tvrdi da zapravo nitko ne zna ništa.

Sve ovisi o otvaranju naših glavnih emitivnih tržišta – Njemačke i Italije, kao i Austrije, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske zbog njihove blizine i opcije dolaska automobilom. Na Sloveniju i BiH možemo računati, ali u manjem obujmu nego prošle godine, a tu su i vjerni domaći gosti. No, optimistična je verzija pad 25%, dok pesimistične idu preko 50% u sezoni, točnije tijekom srpnja i kolovoza kad imamo najveći promet.

Najveći je problem, kaže, činjenica da vlada spominje 63 paketa reformi, reforme, svibanjske pakete. Reformi ustvari uopće nema. Nisu provedene. Vlada prema njegovom mišljenju tek treba ozbiljno poraditi na tome.

Nema ključnih reformi: pravosuđa, smanjivanja poreza i nameta, smanjivanja državne uprave i lokalne samouprave. Zbog svega navedenog mi smo skeptični i očekujemo pad potrošnje, kao i povećanje nezaposlenosti, a ni sami ne znamo stvarno stanje epidemije COVIDA-19. Teška je godina pred nama. Treba je preživjeti – zaključio je Bujas. 

Prethodni članakPriroda živi glasnije.
Sljedeći članakKako biti smiješan?

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...