Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Zašto nam je aktivnost vlastitog kritiziranja postala prirodna kao disanje?

U kojem trenutku je postalo tako lako drugima opraštati pogreške i sitne nesavršenosti, a istovremeno samima sebi zamjerati do iznemoglosti?

Talent za vlastito kritiziranje

Jesmo li s darom života dobili i dar za traženje vlastitih mana i kritiziranje u svakoj situaciji u kojoj nismo reagirali na pravi način, tj. način na koji se od nas očekivao?

Od djetinjstva se natječemo i razvijamo u sebi natjecateljski duh, dok odrastajući prolazimo kroz fazu uspoređivanja; tko je viši, tko ima ljepšu odjeću, tko ostvaruje bolje rezultate u školi ili u sportskim aktivnostima. Dok god nas to uspoređivanje motivira da dajemo ono najbolje od sebe i radimo na vlastitom poboljšanju – to je u redu. Međutim, kao i u svemu, tako je i u ovoj situaciji tanka granica između uspoređivanja koje vodi pucanju vlastitog svijeta zbog rasta i razvoja i uspoređivanja koje vodi u negativnost, tj. u začarani krug vječitog nezadovoljstva i razmišljanja kako su drugi u svemu bolji i uspješniji.

U kojem trenutku je natjecanje malo eskaliralo i prešlo neke normalne okvire?

Možda u onome kad smo umjesto prihvaćanja sebe i isticanja onih dobrih strana izabrali stavljanje na pijedestal vlastite slabosti. Možda kad smo smatrali da se podrazumijeva da smo u nečemu dobri i da to nije tako velik uspjeh, ali je zato ogroman neuspjeh kad nešto ne napravimo „kako treba“.

Subjektivnost uspjeha

Općeprihvaćeni parametri uspjeha ne postoje! Uspjeh je subjektivan, jednako kao i neuspjeh. Ono što je jednoj osobi strašno veliko postignuće, za drugu ne predstavlja ništa posebno. Vrijedi i obratno.

Samokritičnost je poželjna osobina ako je konzumiramo u malim dozama, jer predoziranje dovodi do osjećaja manje vrijednosti, crpi nam životnu energiju i nije niti malo motivirajuće. Poželjna je osobina kada realno sagledavamo situaciju i preuzimamo odgovornost za vlastite pogreške.

Ukoliko smo doživjeli neuspjeh prirodno je analizirati sebe i uvidjeti gdje smo napravili pogrešku kako bi izvukli pouku za dalje; nije prirodno okrivljavati izvanjske okolnosti i druge ljude za naš neuspjeh, isto kao što nije prihvatljivo beskompromisno zamjerati sebi i dozvoliti da nas taj neuspjeh definira.

Voljeti sebe prvo

Prema sebi moramo razviti odnos kao prema najboljem prijatelju. Prema prijateljima smo blagi, tješimo ih kada dožive neuspjeh, dižemo ih kada padaju i vjetar smo u leđa, a s druge strane kada sami napravimo nešto krivo danima analiziramo, borimo se s osjećajem krivice, predbacujemo si i sl. Kada bi pored sebe imali osobu koja nas iz dana u dan kritizira, bilo da se radi o našem izgledu, karakteru ili postupcima, što bi učinili? Poštujući sebe, vjerojatno biste joj dali jednosmjernu kartu iz vašeg života. A što ako ste ta osoba vi sami?

Razmislite!

Lekcija, a ne poraz

Kada stvari krenu nizbrdo najvažnija stavka je vidjeti sebe realno i jasno, raditi na jačanju svog karaktera i prihvatiti konačan neuspjeh bez gubitka beskonačnog entuzijazma te biti svoj najglasniji navijač, a najtiši kritičar.

Najgora stvar koju sebi možete napraviti jest biti prepreka koja vam stoji na putu do ostvarenja cilja. 

Ciljaj na mjesec

Nemojte biti previše strogi prema sebi, maknite fokus sa vlastitih grešaka, precizno nanišanite cilj i „pucajte“ u njega.

Oprostite si sitne pogreške, svijet neće propasti.

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...