Sretan 99. rođendan princu Philipu, vojvodi od gafova

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

“Otkud ti taj šešir?”

– navodno je pitao Kraljicu Elizabetu II na njenoj koronaciji

Sin gluhe princeze fluentne na tri jezika koja je govorila da je imala intimne odnose s Isusom prije nego što joj je dijagnosticirana šizofrenija nakon koje je postala časna sestra i otvorila samostan u Grčkoj i prognanog grčkog princa?
Suprug u vječnoj sjeni svoje žene, britanske kraljice?
Otac djece koja ga zasjenjuju skandalima?
Djed?
Pradjed?

Tko je uopće princ Philip, čovjek iza uloge?

Za početak, danas je slavljenik – sretan mu 99. rođendan!

“Ugodna je promjena biti u zemlji kojom ne vlada njen narod”

– rekao je Alfredu Stroessneru, paragvajskom diktatoru

“Pitate li vi to mene hoće li Kraljica umrijeti?“”

– na pitanje kad će Princ od Walesa postati kraljem

Mnogi princa Philipa znaju kao ekscentričnog muža kraljice Elizabete II. no njegov život kao člana kraljevske obitelji nije započeo tek vjenčanjem s Elizabetom. Rođen je 10. lipnja 1921. u Grčkoj kao princ Philip od Grčke i Danske – najmlađe dijete princa Andrewa od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga koja je uzela muževo ime te je tako postala princeza Andrew od Grčke i Danske. I njegov djed George I i njegov stric Alexander su bili grčki kraljevi. Ipak, njegov život na grčkom kraljevskom dvoru je bio izrazito kratak jer je kraljevska obitelj bila prognana iz Grčke te se smjestila u Francuskoj dok je Philip bio tek dijete.

“Jako bih volio otići u Rusiju – iako su kreteni ubili pola moje obitelji.”

– princ odgovara na pitanje bi li posjetio Sovjetski savez

Interesantno, njegova sestrična Alexandra (nazvana po svom ocu, kralju Alexandru) je bila zadnja jugoslavenska kraljica. Alexandra od Grčke i Danske je udajom za Petra II. od Jugoslavije postala Kraljica Supruga od Jugoslavije odnosno kraljica Alexandra od Jugoslavije.

Njegov život je nažalost bio pun turbulencija i daleko od jednostavnog i sretnog odrastanja – otac mu je bio distanciran i pogođen time što se ne može vratiti u Grčku i boriti za svoju zemlju, a majka mu je doživjela psihički slom, te je neko vrijeme boravila u psihijatrijskoj bolnici u Švicarskoj gdje joj je dijagnosticirana šizofrenija, a o načinu njenog liječenja je kontaktiran i Sigmund Freud koji je vjerovao da su njene deluzije samo posljedica seksualnih frustracija.

Princ Philip je školovan u internatima u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a za vrijeme praznika i blagdana za razliku od druge djece nije odlazio u svoj dom, već je odlazio svake godine kod različitih članova šire obitelji. Opisivali su ga kao veselo i pristojno dijete.

“Gluhi? Ako ste blizu toga ništa čudno što ste gluhi.”

– rekao je gluhoj djeci referirajući se na školski bend

“Proglašavam ovo otvorenim, što god to već bilo”

– u Kanadi

Nakon završetka školovanja 1939., s 18 godina, pridružio se britanskoj kraljevskoj mornarici, te je započeo korenspodenciju s tada 13-ogodišnjom Elizabetom, koju je prvi put upoznao 1934. kada je ona imala 8, a on 13 godina.
Služio je u Drugom svjetskom ratu te je nakon toga dobio dopuštenje Elizabetina oca, kralja Georga VI, za njenu ruku.

tokom govora se obratio njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu sa titulom „REICHSKANZLER” umjesto titule „bundeskanzler“ – zadnji njemački vođa koji je koristio tu titulu je bio Adolf Hitler

– u Hanoveru 1997.

Prije službene objave zaruka, princ Philip se odrekao svoje kraljevske titule princa od Grčke i Danske (no ženidbom je dobio drugih 16 titula), postao je britanski državljanin, te je uzeo prezime roditelja svoje majke –  Mountbatten (tako danas potomci kraljevske obitelji koji nemaju ili ne žele koristiti svoju titulu, koriste prezime Mountbatten-Windsor).


Na dan vjenčanja 1947. kralj George VI je pismom patenta princu Philipu dao naziv Vaše Kraljevsko Visočanstvo, te titulu „Vojvoda od Edinburgha, Grof od Merionetha i Barun Greenwicha u londonskom okrugu“.

Nakon što 1952. Elizabeta postaje kraljicom, Philip napušta aktivno služenje vojske sa rangom zapovjednika, a 1957. službeno postaje britanskim princem.

“ISKRENO, RADIJE BIH DA SAM OSTAO U MORNARICI”

– na pitanje što misli o svojoj ulozi

U svibnju 2017. se povukao sa obavljanja javnih dužnosti (a nije imao više strpljenja za novinare), no između njegova prva službena pojavljivanja i danas, princ Philip je često bio na meti zbog svojih izjava, ali i sumnji u njegovu vjernost kraljici. Riječ koja se često koristi je ekscentričan, te je s godinama postao poznat po svojim gafovima koji variraju od smiješnih do izrazito uvredljivih.

“Izgledaš kao da si spreman za krevet!”

– rekao je nigerijskom predsjedniku obučenom u tradicionalnu odjeću

“Daj više uslikaj J**** sliku

video iz 2015. kada je izgubio strpljenje čekajući da fotografiranje bude gotovo

Radi li se o zlobi, lošem smislu za humor, lošem smislu za tajming, nekome tko stvarno ne razumije što je krivo u stvarima koje govori ili nečem desetom će biti vaša osobna procjena jer ionako nitko ne može sa sigurnošću znati što je princu Philipu u glavi.

“Mačke ubiju puno više ptica nego ljudi. Zašto nemate slogan: “Ubij mačku i spasi pticu?””

– u razgovoru s aktivistima za spas divljih životinja

“PRIJE NEKOLIKO GODINA SU SVI GOVORILI DA MORAMO IMATI VIŠE SLOBODNOG VREMENA, SVI RADE PREVIŠE. SAD KAD SVI IMAJU VIŠE SLOBODNOG VREMENA ŽALE SE DA SU NEZAPOSLENI”

– 1981. u vrijeme recesije

Prinčevih 16 titula dobivenih 1947.: “Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Philip, Vojvoda od Edinburgha, Grof od Merionetha, Barun Greenwicha, Kraljevski Vitez od najplemenitijeg Viteškog reda Podvezica, Dodatni Vitez najstarijeg i najplemenitijeg Viteškog reda Čička, Član Reda zasluge, Vitez Velikog Križa od Kraljevskog viktorijanskog reda, Velemajstor i Prvi i Glavni Vitez Velikog Križa najizvrsnijeg reda Britanskog Kraljevstva, Dodatni član Reda od Novog Zelanda, Dodatni pratitelj Kraljičinog naloga za službu; Vitez Australijskog reda, Kraljevski Zapovjednik reda Logoua, Izvanredan Pratitelj od Kanadskog ordena, Izvanredan Zapovjednik od Ordena vojnih zasluga, Odlikovanje kanadskih snaga, Lord od najčasnijeg tajnog vijeća Njenog Veličanstva, Član Kraljičina tajnog vijeća Kanade, Osobni pomoćnik Njegovom Visočanstvu Kralju Georgu VI, Lord Visoki admiral od Kraljevske mornarice.”

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...