Što i kako nakon diplome – nije sve tako sivo

Must Read

Biblija investiranja: Analiziranje dionica

U prošlom članku smo se upoznali s dionicama i stranicama preko kojih možete postati investitor većih svjetskih...

Kriptovalute – drugi dio: Blockchain tehnologija i pametni ugovori

Nakon prvog teksta o kriptovalutama, u kojem smo se prije svega dotakli izuma i razvoja Bitcoina, u...

Future Scope Open Air: romantično partyjanje pod zvjezdanim nebom

Nakon duže pauze i želje za dobrim beatovima na Jarunu (tik uz skete park) održalo se novo...

Dragoj čitateljici ili čitatelju koji se možda nalaze u sličnoj situaciji kao i autorica: 

Kao prvo, žao mi je što baš 2020. završavaš faks. Kao drugo, žao mi je što prolaziš kroz sve što podrazumijeva polaganje zadnjih ispita, pisanje diplomskog rada, obrana istog i suočavanje s pitanjem: a što sad? 

Godina gospodnja čije-se-ime-ne-smije-izgovoriti donijela nam je par iznenađenja. I to baš onda kada nam ona nisu trebala. Unatoč svemu, uvijek ostaje ona naporna, ali istinita izreka: gledaj na stvari s pozitivne strane. Nismo li se uvjerili koliko posla možemo odraditi s kauča? Nismo li imali nenadani, ali prijeko potreban predah? I, nismo li se suočili s vlastitim demonima? Vjerujem da je ovo posljednje upravo prvi korak u budućnost. 

I sama se nalazim u istoj kaši, izbjegavajući stvarnost. Za vrijeme učenja gledam Prijatelje po tisućiti put, a kada se treba baciti na diplomski, ja odem na net i guglam ovakve stvari: what should I do after garduation? Nisam stručnjak, ali dozvoli da ti malo posolim pamet. Evo par prijedloga koje sam sakupila. 

1. Shvati da tvoj prvi posao nakon diplome neće biti ono što zaista želiš

Rim nije izgrađen za jedan dan i to prečesto zaboravljamo kao generacija. Navikli smo na instant sve, i ne, to nije samo floskula. Diploma te ne čini posebnim, niti bogomdanim, to možeš samo ti, radom na sebi i prikupljanjem iskustva. Država, roditelji i društvo ništa ti ne duguju. Kreni bilo gdje, ali kreni sada. 

2. Natrag kod mame i tate? TO! 

Karantena nas je mnoge odvukla doma, što je možda najbolje što se moglo dogoditi. Ne plaćaš više stanarinu? Režije? Pa sad je pravo vrijeme da zalijepiš stražnjicu za kauč i kreneš slati zahtjeve za posao gdje god je to moguće. I pomozi nekad s pranjem veša, pliz.

3. Nađi BILO KAKAV posao

Prijateljice koje budu ovo čitale će me ubiti, ali zaista mislim da je svaki posao prilika da otkriješ novi dio sebe. Ne zavaravajmo se da će nam netko na pladnju servirati posao iz snova čim skinemo plavu halju sa sebe. Možda se baš u obližnjem dućanu krije prva prava prilika koju propuštaš ako se ne pokreneš. 

4. Smiri se i osluhni! 

Znaš onaj tihi glasić koji čuješ navečer prije nego zaspiš ili onda kada ostaneš sasvim sam? E pa daj vidi što želi, molim te. Duboko u sebi znaš u čemu si najbolji/a, i ako ne odeš tim putem svijet će izgubiti jedno sretno biće i sav njegov potencijal. To ne mora biti dramatični preokret i totalna promjena života, ali malo po malo kreni u tom smjeru, jer to je jedino što ima smisla. 

Posvećeno svim diplomantima 2020., uz pjesmu “Ne daj, ne daj da te slome, da o tebi slika blijediiii!” 

Latest News

Krenimo zdravo – vježbe za kralježnicu na poslu i kod kuće

Bez obzira na dob, svi mi ponekad osjetimo bol u kralježnici, a jedan od najčešćih razloga je...

Dragovoljno vojno osposobljavanje

Na gornjoj fotografiji stoje mladi ročnici i mlade ročnice za vrijeme davanja svečane prisege. Prisega se odvija u Požegi pred državnim vrhom,...

Grunge danas, jučer i prije 30 godina

Čuli ste za Nirvanu, a vjerojatno i Pearl Jam. Jeste čuli za Alice in Chains ili Soundgarden? Sjedi pet. No, jel' vas...

HUMORISTIČNE SERIJE KOJE MORATE POGLEDATI!

Ukoliko je naslov napisan velikim slovima onda znate da se ne šalim. Onda znate da je ovo članak kojem se mora pristupiti...

Neobičan apartman – fora alternativa klasičnom smještaju

Volite isprobavati nove stvari i posjećivati nova mjesta? Dosta vam je klasičnih apartmana i hotelskih soba? Želite nešto novo i po mogućnosti...